Dra på besøk eller inviter venner på tur, er oppfordringen fra Elin Beate Johannessen. Foto: Privat

11 grunner til å
droppe gavekalenderen

Innlegget er opprinnelig publisert på Elins blogg. Det gjengis i sin helhet med tillatelse. 

Hvorfor bidra til gavepress og økt materialisme? Her kommer 11 gode grunner til å velge aktivitetskalender i år!

1. Tid sammen
Hva ønsker alle unger mer av? Tilgjengelige foreldre, tid sammen som familie. Å være i lag styrker tilhørigheten og tilknytningen mellom dere, og å ha et felles prosjekt som familie er fint for både liten og stor. 

2. Miljøvennlig 
Det bidrar til mindre bruk-og-kast i samfunnet, og dermed mindre søppel. Man støtter ikke sosial dumping, bidrar ikke til mer emballasje og underbetalte småleker som flyter rundt i huset før det ender på dynga femte dag jul. 


Julestemning år etter år. Trenger bare en lapp.

3. Rimelig
Vi nordmenn liker ordet billig. Vet du hva? En aktivitetskalender kan til og med være gratis. Den kan også være kostbar, men å bruke penger på aktiviteter foran ting er en bra måte å skape sysselsetting i et samfunn. 

4. Gavepress
Forventninger om gaver skapes av de voksne. 24 gaver før julaften? Ellers takk. Vi velger å skape minner sammen i stedet for økte forventninger om å få noe. 

5. Mye moro
Joda, det er spennende å sjekke hva slags sjokoladefigur du får, men aktivitetskalenderen er kul hele dagen. Den varer fra ungene åpner den om morgenen, de gleder seg helt til luka skal gjennomføres, koser seg underveis og snakker om den fine stunden sammen når de legger seg på puta for å sove.
.

6. Variasjon
Med aktivitetskalender kan du variere og være kreativ helt opp til månen om du vil. Det blir aldri kjedelig, og man kan pakke inn både kinobesøk, sporsøk i snøen eller pepperkakebaking. Hva enn hjertet lyster. Eller kanskje dere forteller en historie hver kveld?

7. Smart julestri
Er lista over gjøremål fram til julaften eviglang? Putt den inn i kalenderen, vel! Unger elsker å bidra når de føler seg nyttige, og pusser sølvtøy og vasker vindu som helter når de kan gjøre det sammen med foreldrene. Fine stikkord er tradisjonsoverføring, å lære noe nytt eller fikse småting som skulleburde vært reparert siden i fjor.


Lag rødkål til ribba!

8. Veldedighet
I stedet for å ha fokus på hva man skal få i en kalender kan ventetida være ei fin tid for å se andre i samfunnet. Kan man ha ei eller flere luker med omtenksom hygge? Overraske naboer med gløgg, bake til asylmottaket, pakke inn gaver eller sette inn penger til et veldedig formål er noen fine forslag. 

9. Fysisk aktivitet
Vi sitter oss syke her til lands, og en aktivitetskalender kan brukes til å komme seg opp og ut. Frisk luft hver eneste kveld i stedet for skjermtid? Ja, takk. Hinderløype, boksen går eller doktorsisten er overraskende moro og god trening for liten og stor!


Snøballkrig! 

10. Sunnere
Vi får i oss for mye sukker her til lands. Hvorfor skal vi gi unger søtsaker hver eneste dag gjennom hele desember? Sukker er ikke bra for noen verdens ting annet enn at det smaker godt. Det er en kortvarig lykke som kan få langvarige konsekvenser. 

11. Enkelt
Rekk opp hånden de som vil pakke inn 4 x 24 pakker kvelden før 1. desember... Ikke sant. Med aktiviteter er det mye mindre stress. Du kan putte lapp oppi luka samme morgen, og du kan mikse og trikse dersom dagen dukker opp med noe uventet. Det kan være så enkelt som å spise kveldsmaten under bordet. Om det er noe gøy? Hah. Prøv.


Sunnere skoleboller

Ikke fikset kalender ennå? Test ut aktiviteter, i alle fall i helgelukene. Vi valgte å prøve for noen år siden og går aldri tilbake. Ungene elsker det, og vi voksne sitter allerede på høsten og snakker om at vi gleder oss. På ordentlig.

Luka med Barnas Restaurant var favoritten!

Guttene gjorde alt fra å lage meny til å invitere finpynta mor og far til bords, og de har snakket om det hele året. Anbefales.

Det skjer noe magisk med oss når desember dukker opp. Når fire sett småbein kommer løpende forventningsfulle for å se hva dagen skal bringe. Tiden vi tilbringer sammen. Fine opplevelser som varer. Minner i mørketida.

Er det ikke det advent bør handle om heller enn gavepress og økt materialisme?

11 gode grunner til å droppe gavekalender. Har du flere?

Del gjerne om du vil inspirere andre til ei sunnere, friskere ventetid!

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.