Slik ser det ut når Kristian forsøker å redde verden. Foto: Privat

18-åringen fra Bodø kan sitte med nøkkelen til en av verdens største kriser

Oppgaven og problemstillingen er langt fra simpel: Kristian Hansen fra Bodø kan sitte på løsningen til verdens framtidige fosformangel.

En oppgave han har jobbet hardt med - og tatt på strak arm.

Komplekst problem

- I dagens verdenssamfunn blir det benyttet om lag fire ganger mer fosfor enn hva som er nødvendig, dette gir store utslag miljømessig, og samtidig er dette lite bærekraftig og lite hensiktsmessig samfunnsøkonomisk, sier videregående-eleven, som forklarer at fosfor er et stoff som alle organismer er helt avhengige av.

I tillegg til at grunnstoffet finnes i vårt DNA utvinnes fosfor til bruk i kunstgjødsel.

- Utfordringen er at stoffet vi nå har gjort oss så avhengige av, fins i svært begrensede mengder - og går vi tom for det vil man simpelthen ikke kunne drive jordbruk på samme måte som i dag.

Med andre ord kan fosformangelen verden står ovenfor i nær framtid skape en hungersnød uten like.

- Dette vil i verste fall føre til en global hungersnød. Det er derfor viktig å finne en løsning som i det minste kan forsinke krisen vi står ovenfor, sier Hansen alvorlig.

Motiverende arbeid

Hansen innrømmer at han brenner sterkt for biologi og andre realfag.

- Jeg liker å holde på med matematikk og disse type fag, sier Hansen, som først ble introdusert for problemstillinga om fosformangel da han var ni år gammel.

Nå har han også tatt det hele steget videre, og utviklet en hypotese som han allerede høster anerkjennelse for:

Ideen bygger på gjenbruk av overflateavrenninger fra jordbruk der kunstgjødsel har blitt benyttet. Vannet holder på mye fosfor som planter kan gjenbruke.

- Det hele har blitt prøvd ut, og hypotesen min har blitt bekreftet, sier han selv.

Høythengende pris

Norsk Juniorvannpris arrangeres hvert år, og gjør det mulig for unge lovende å vise hva de kan innenfor temaet vann. Hansen sendte som en av mange inn sin problemstilling, og har nå gått videre til finalen.

Videregående-eleven fra Bodø er én av få i sin alder i konkurransen, og er også én av få som deltar alene - da de aller fleste lager problemstillinger og oppgaver i fellesskap.

Konkurransen går av stabelen 21.mars, og ved hjelp av representanter fra skoleverket, universiteter og høyskoler samt næringslivet har 18-åringen sikret seg én av de tre finaleplassene, og 5.000 kroner i premie.

Tar han seieren vanker det ytterligere 20.000 norske kroner - og en svært prestisjefylt tittel.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.