Gard L. Michalsen burde neppe være gjenstand for kritikken i denne kommentaren. Men han er det likevel. Foto: Arkiv/Erik Brenli, Sagat

ADVARSEL: Det du leser nå er et grovt overtramp

Jeg kan like godt innrømme det, her i starten av teksten. Jeg legger kortene på bordet. Jeg leverer en uforbeholden tilståelse. Og det er klart skjerpende at jeg gjør dette med viten og vilje.

Null hensyn

I Vær Varsom-plakatens punkt 3.9 blir vi oppfordret til å opptre hensynsfullt i den journalistiske prosessen. Hvilket jeg ikke har tenkt å gjøre. Jeg nekter nemlig å ta særlig hensyn til personer som ikke kan ventes å være klare over virkningen av sine uttalelser.

Jeg misbruker andres følelser, uvitenhet og sviktende dømmekraft. Jeg nekter kategorisk å forholde meg til at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.

Nett-trollet Gard

Hvem jeg snakker om? Mannen heter Gard L. Michalsen og er til daglig redaktør for nettstedet Medier24.no. Han er opprinnelig fra Andøya, men har søkt asyl i Oslo hvor nå han har gått fra å være redaktør til å bli et rendyrket nett-troll.

I en kronikk som har stått på trykk både i Tromsø-avisa Nordlys og Bodø Nu, går han til frontalangrep på Bodø. Det vil si, det er ikke det han gjør. Dette er en takling bakfra, med stive bein. Vi sakser en passasje:

– Nord-Norge har hele verdens øyne rettet mot seg. Den arktiske landsdelen, fisk, olje, reiseliv, nordlys, midnattssol, opplevelser og mye mer. I dette bildet har ikke Nordland mye å by på, annet enn et par nye flyplasser og en kystriksvei i fjæra.

Rett i kloakken

Først trodde jeg dette var glitrende ironi. Så gikk det opp for meg at fyren faktisk mener det han skriver. Og allerede her har kronikken tatt et dypdykk ned i den retoriske kloakken. 

En lynrask faktasjekk vil avdekke at Nordland gruser Troms på alt fra verdiskaping til eksportverdi, kraftproduksjon og oppdrettskonsesjoner. Nordland er lokomotivet i Nord-Norge. Herr Michalsen mener det motsatte:

– Fylket kan fort komme til å bli det neste Nord-Trøndelag, en lang blindtarm uten ambisjoner utover sin egen nese, og blikket vendt innover mot fylkeshuset og glasshuset i Bodø.

Vergeløse Gard

Allerede her er det helt åpenbart at herr Michalsen burde ha blitt beskyttet mot seg selv. At jeg med denne teksten går til angrep på det jussen definerer som en vergeløs person. Dette er et uttrykk som brukes om barn, demente, berusede og folk med nedsatt psykisk helse. Det er altså derfor jeg bør hudflettes i et kommende PFU-møte.

Jeg kunne avsluttet her, men la oss ta et siste blikk inn i et forvirret hode:

– I debatten om regionreformen har resten av Nordland blitt holdt som gisler av Bodø, byen som ikke tenker på noe annet enn seg selv og langt mindre den arktiske og nordnorske familien.

Destillert Bodø-hat

Her blir altså de sprell levende regionene i Nordland fremstilt som apatiske tapere som lar Bodø kjøre over dem, gang på gang. Én ting er herr Michalsens destillerte Bodø-hat, langt verre er det at han finner det opportunt å tråkke lokal verdiskaping ned i søla. Ofoten, Vesterålen, Lofoten, Helgeland og Salten kryr av spennende bedrifter som skaper vekst og arbeidsplasser.

Debatten om regionreformen i Nord-Norge er tidvis brennhet, men når redaktør Michalsen går amok på tastaturet, blir det hele bare trist.

Herr Michalsen avslutter kronikken sin med følgende:

– Hei, Nord-Norge. Ha det bra, Bodø!

– Ha det bra, Gard!

Jeg skjønner godt at herr Michalsen har rømt til Oslo. Selvfølgelig litt trist for de hyggelige innbyggerne i hovedstaden som må slite med ham, men byen er tross alt så stor at han bør kunne forsvinne i mengden.

Og hva blir konklusjonen? Den er som følger:

Gard L. Michalsen har med dette fått inndratt retten til å kalle seg nordlending. Dommen er på livstid og kan ikke ankes.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.