– Vi overlever ikke uten støydempende øretelefoner. En av oss er gravid og måtte flytte opp i sjette etasje på grunn av bråket og ristingen, sier f.v. daglig leder Brita Bjørnbakk, Johan Eskil Severinsen og Cathrine Christensen. I bakgrunnen spuntemaskinene som durer og går fra tidlig morgen til utpå ettermiddagen, hver dag. Foto: Rune Kr. Ellingsen

Bodø 360 rister naboene sønder og sammen

– En av våre ansatte som er gravid, måtte flytte opp i sjette etasje, og noen av oss har flyttet inn på et av møterommene, sier daglig leder Brita Bjørnbakk hos reklamebyrået Riktig Spor.

Gravid måtte flytte

Gjengen hos reklamebyrået er nærmeste nabo til byggearbeidene som foregår i kvartalet ved siden av. Det rister og drønner når Bodø Nu er på besøk. De ansatte himler med øynene og peker på øretelefonene de går med.

– Vi plages veldig, og overlever ikke uten støydempende øretelefoner. Støyen gjør arbeidsdagen mer krevende, og vi blir mye mer slitne i hodet, sier de.

Byggearbeidet har imidlertid ikke påvirket kundestrømmen.

– Hadde vi hatt dropin-kunder eller drevet kafe hadde vi nok slitt mer.

Hun understreker samtidig at de tross alt synes det er bra at det skjer ting i Bodø sentrum.

– Vi er jo glade for at det skjer ting i Bodø.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Resepsjonsmedarbeider Victoria Finne Sørmeland ved Bodø hotell sier at de er kritisk til at Skanska nå skal forlenge byggearbeidene med tre uker ekstra. Foto: Rune Kr. Ellingsen

– Knuste glass og støy

Rett over gata fra Riktig spor ligger Bodø hotell. De merker godt at kundene plages av støyen.

– Gjestene våre som bor i andre, tredje og fjerde etasje ut mot gata våkner av støyen. De som skal spise frokost eller bruker konferanserommene merker det også godt, og vi har hatt en del knuste glass i frokostsalen og i baren, sier resepsjonist Victoria Finne Sørmeland.

– Vi har måttet gi en del gjester rom ut mot bakgården etter at de ikke ville ha rom på forsiden. De vil heller ha ro enn utsikt, smiler hun.

Også hun skjønner at det må bygges i sentrum.

– Men når de begynte, skulle de holde på fra uke ni til uke 13. Vi har nettopp fått beskjed om at de må holde på i tre uker lenger, og det er ikke innafor i det hele tatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Lajla Tranås Jensen hos Front frisør bekrefter at de og kundene merker støyen fra spuntingen godt. – Men vi har ikke merket at kundene våre har reagert så mye, sier hun. Foto: Rune Kr. Ellingsen

– Mest bakgrunnsstøy

Hos nabo Front frisør er historien den samme som hos de to andre. Mye støy og vibrasjoner, men uten at det ser ut til å ha skremt kundene vekk.

– Vi merker at det bråkes en del. Vi ser dem og vi hører dem, sier frisør Lajla Tranås Jensen til Bodø Nu. De fem frisørene som jobber der, må holde tunga rett i munnen.

– For oss som jobber her hele dagen, er det mest bakgrunnsstøy. Vi merker det mest hver gang døra går opp og det kommer kunder inn. Kundene våre reagerer ikke så mye, og vi har ikke merket noe på besøkt eller omsetning på grunn av støy. Men i og med at gata er delvis avsperret, er også halvparten av kundeparkeringen vår borte. Det merker vi, avslutter Tranås Jensen.

Bodø Nu har vært i kontakt med Opal gullsmedforretning som ligger vegg i vegg med utbyggingen. Der får vi opplyst at utbygger har lovet at de kun skal bore ved veggen mot forretningen før den åpner hver morgen. Det er også montert måleapparater som skal sikre at ikke bygget siger eller flytter på seg.

Må holde på i tre uker ekstra

Når Bodø Nu tar kontakt med distriktssjef John Torstein Hansen hos Skanska, bekrefter han at perioden med spunting er utvidet.

– Støyen følger nødvendigvis arbeidet. Vi har utvidet spuntingsperioden med tre uker, frem til uke 16. Det har sammenheng med at grunnen er litt hardere enn vi hadde beregnet. Det er selvsagt litt plagsomt for de som er rundt, men det vil bli mindre og mindre etterhvert som vi flytter oss bortover. Vi forsøker å gjøre alt så skånsomt som mulig, og håper i likhet med alle rundt, at vi skal bli ferdige så fort som mulig.

– Du tror ikke det kan bli ytterligere forsinkelser?

– Nei, det tror jeg ikke.

I følge Skanska sine nettsider, skal det storslagne signalbygget kalt Bodø 360 med hele 14 etasjer stå ferdig høsten 2018. Det er Boreus Eiendom AS som er utbygger, og kontrakten er på 287 millioner kroner. Bygget vil inneholde 58 leiligheter og fire etasjer med næringslokaler når det er ferdig bygget.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.