Rema-sjef Thomas Brede Johansen mener Hunstad-brannen og veiarbeid har større negative konsekvenser for selskapet i Bodø enn bestevenn-strategien og Mack-styret.

Rema-butikkene i nord gikk med 1,8 millioner i pluss i snitt

I går la Coop Norge fram resultatene for fjoråret, som den siste av de tre store dagligvarekjedene her til lands.

De viser et overskudd på nærmere 1,5 milliarder kroner før skatt i fjor inkludert butikkdriften mot et underskudd på 600 millioner året før. De samlete driftsinntektene var på nær 58 milliarder kroner. 

Til sammenligning hadde Norgesgruppen en omsetning på drøyt 80 milliarder kroner, og et driftsresultat på drøyt tre milliarder kroner. Mens Reitan-gruppen solgte dagligvarer for 67,8 milliarder kroner, hadde konsernet en omsetning på over 89 millarder i fjor. Resultatet før skatt var på 7,3 milliarder kroner for selskapet totalt. Driftsresultatet for dagligvaredelen av selskapet var 2,3 milliarder i pluss. 

Les mer: – Det er full krig. Og det liker vi

– I Nordland gikk Rema 1000-butikkene i snitt med et overskudd på 1,8 millioner kroner, sier regionsjef Thomas Brede Johansen. 

Bestevenn-strategien

Coop og Rema har i mange år kjempet om nummer to-posisjonen. Etter at førstnevnte kjøpte opp Ica i fjor, har det flatet mer ut for Rema 1000 etter mange år med vekst. 

I en artikkel i Dagens Næringsliv i går sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop at de er glade for Rema 1000s bestevennstrategi: 

– Remas mange ukloke valg gjør at kundene kommer til oss i stedet. Mange har ikke prøvd Coop Extra tidligere, og nå gjør de det som en konsekvens av bestevennstrategien. Deres strategi har vært en velsignelse for oss, sier Friis til avisen.

Han får svar fra Ann-Kristin Pettersen i Remas kommunikasjonsavdeling:

– Det er fint at Coop klarer å styrke sin konkurranseevne til å utfordre den desidert største aktøren i det norske dagligvaremarkedet, Norgesgruppen. Her har vi et felles mål, det er avgjørende for å sikre konkurransen i dagligvaremarkedet og for å sikre at kundene våre får laveste pris. Vi kan ikke forstå at Coop har kommet frem til at de tar disse kundene fra Rema 1000 da vi hadde kundevekst i 2016, sier hun til Dagens Næringsliv.

– Ufortjent kritikk 

Thomas Brede Johansen er regiondirektør for Rema 1000 i Nordland, og har i alt 36 Rema-butikker i hele fylket i sin portefølje. Han mener Reitan-gruppen har fått ufortjent mye negativ omtale som følge av bestevenn-strategien, som handler om å rydde opp i innkjøpsordningene. 

– Rema 1000 skal være billigst. Da er vi også nødt til å sikre oss billigst mulige innkjøpsavtaler. Det er et dilemma, som også innebærer at noen av varene våre forsvinner ut av hyllene. Men det gjør alle dagligvarekjedene hvert år; tar ut noe for å erstatte det med andre produkter – uten at det får så voldsomme oppslag i media, sier Johansen. 

Det var kanskje spesielt kritikken mot at Mack-ølet skulle ut av hyllene som vakte harme, også her nord. 

– Mack-ølet har aldri vært fjernet fra butikkene i Nordland. Problemet er bare at ingen gidder å sjekke, de bare tror på det som mediene skriver, sier han. 

LES OGSÅ: Rema 1000-ansatt: Vi føler at folk hater oss og ser på oss som banditter og Giganten snur: Mackølet forblir i butikkhyllene

Rema står i ro

Johansen har stålkontroll på hvor stor andel han har av markedet i Nordland, og hvor store konkurrentene er. Uten at han vil si hvordan de første månedene av 2017 har gått.

Ifølge den offentliggjorte rapporten fra fjoråret økte både Norgesgruppen (42,3 %) og Coop (29,4 %) sine markedsandeler, mens Rema 1000 (24,4 % markedsandel) i praksis sto i ro. 

– Her lokalt er det andre forhold som spiller inn. Her i Bodø mistet vi over natta en omsetning på 110 millioner kroner da Hunstadsenteret brant. Deretter har vi hatt store utfordringer på Stormyra, der vi ble innesperra på grunn av veiarbeid i en lengre periode, sier Johansen. 

I dag har han seks Rema 1000-butikker i Bodø, og ser fram til å åpne den sjuende butikken når det nye Hunstadsenteret åpner igjen. 

– Det blir den største Rema-butikken i Bodø, og skal også ha ei Brustad-bu på hundre kvadrat, sier han. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.