Ivan Ave er bare en av i alt 52 artister og band som har begeistret publikum på Dama di det siste året. Klokken halv ti på torsdager. Foto: Martin Losvik

– Dama er svett og intim og man får publikum rett i trynet

Konseptet er like enkelt som genialt: Gi lokale musikere en scene å vise seg fram på; enten det er ferske band uten mye liveerfaring, eller mer etablerte band som har lyst til å teste ut nytt materiale. I alle sjangre. Og gi publikum en mulighet til å bli kjent med hva som rører seg i musikkbyen Bodø. 

Det siste året har over 4.000 publikummere funnet veien til Dama di. Noen har kanskje funnet sitt nye favorittband. 

Les mer: Starter helt nytt utelivskonsept

Aller første band 

Det aller første bandet som sto på scenen klokka halv ti på en torsdag, var Av Eden. 

Les mer: Av Eden første band ut

– Vi er ikke akkurat et av de bandene som får Scandic Havet-gigs. Så vi setter pris på alle de konsertene vi får spille. Da vi åpnet Halv ti-serien, var det mange som var nysgjerrige på konseptet. Derfor kom det mange utenfor vennegjengen vår, også. Så det var veldig stas. 

Det sier bassist Håkon Blom (18). 

Han utgjorde Av Eden for et år siden, sammen med gitarist, låtskriver og vokalist Anders Halhjem (21) og trommis Bjørn Skjerstad (20). Nå har sistnevnte flyttet, og er erstattet av Henrik Mavlud. I tillegg er Av Eden forsterket med gitarist Eric Jenssen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Av Eden var det første bandet som spilte på Halv ti på torsdag. Nå er de det første bandet som går i loop, og står igjen på scenen 1. juni. Da med nye låter, mer trøkk og to nye bandmedlemmer. Foto: Audun Selnes

– Musikalsk har det skjedd mye siden sist. Vi er blitt hardere, har mer trøkk i trynet-mentalitet, sier Blom. 

Snart klar med sin første singel

I løpet av det siste året har de spilt support for både Pil & Bue på Sinus og for Honningbarna på Hunstad kultursenter. De har også jobbet en del i Store Studio med Christian Lorentsen som produsent. 

– Vi skal fortsette studiojobbinga i det nye studioet hans. Vi håper at vi kan få ut vår første singel om ikke så alt for lenge, sier bassisten. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Av Eden trivdes godt backstage på Dama di da de var første band ut i Halv ti-serien. Arkivfoto: Mariell Tverrå Løkås

Les mer: I dag åpner han byens nye studio

1. juni står de på scenen på Dama di igjen. 

– Det blir veldig kult. Vi har masse nye låter, og det blir også den første konserten med de nye i bandet, sier Håkon Blom.

Mange oppdaget Thea

Thea Meyer er et annet relativt ferskt navn i musikk-Bodø. Men etter at hun startet Halv ti-året 3. januar, har hun fått en lang rekke henvendelser.

I sommer skal hun blant annet spille på Trænafestivalen. 

– Det var litt overraskende. Jeg har jobbet så lenge alene med musikken min, og så kom det så mange. Det var en fantastisk opplevelse, sier hun om konserten på Dama di. 

Responsen var utelukkende positiv. 

– Halv ti har bidratt til at kultur- og musikklivet blomstrer. Det betyr at man får en sjanse til å vise seg fram. Dessuten får publikum se at det ikke bare lages indierock her i byen. Det har vært så utrolig mye forskjellig på scenen i løpet av året, sier Meyer. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Thea Meyer har spilt på mange scener i byen, som her under Kjerringråkk. Da hun spilte på Halv ti på torsdag i januar, kapret hun flere nye fans. Foto: Maiken Vembre

Hun beskriver musikken sin som atmosfærisk rock, med ærlige og personlige tekster på norsk. Låtskrivertalentet fant hun da hun var med i et funkband i Oslo. 

– Jeg har bestemt meg for at jeg vil satse på musikken, sier hun.

Nå er målet å først finne en ny trommis. I løpet av 2018 regner hun også med at hun får ut sin første utgivelse. 

– Akkurat nå jobber jeg mest mulig med min egen sound.

Svett og intim

På scenen under jubileumsfeiringen i kveld står Buhre, som er soloprosjektet til Bjørn Morten Johansen. 

Les mer: Nå går Inculcado-vokalisten sin egen vei

Han har stått på scenen på Dama di med Inculcado, som en av konsertene i Halv ti på torsdag-serien. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Inculcado med Bjørn Morten Johansen spilte for fullt hus på Dama di. Nå kommer han tilbake med soloprosjektet Buhre. Foto: Audun Selnes

– Det er et fantastisk tøft prosjekt. For oss musikere betyr det at vi har mulighet til å hive oss på en scene og spille konsert nær sagt når vi har lyst. Det er også en stor mulighet for enten de som ikke har spilt så mye før, eller har nye prosjekter på gang, kan få vist seg fram for publikum, sier Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bjørn Morten Johansen står på scenen under ettårsdagen til Halv ti på torsdag, med soloprosjektet Buhre. Foto: Per Magne Nikolaisen

I løpet av det siste året har han spilt en lang rekke konserter med Inculcado. Blant annet for et fullsatt Sinus. 

Les mer: Lover skikkelig rockefest

– Nye Sinus er nesten litt sterilt. Det blir så langt mellom oss og publikum, det oppleves unaturlig. Dama di er svett og intim og du får publikum rett i trynet. Det gir et kick. Det er ikke meningen man skal stå på en scene og føle seg alene, sier Johansen. 

Les mer: Hele bandet fikk samme tatovering på turné

Byens nye rockeklubb 

Da det ferske bandet Veskehund spilte sin første konsert 23. februar, fikk de definitivt et stort publikum rett i trynet.

Det var smekkfullt. 

– Vi ble overraska da vi spilte der. Det minte veldig om gamle Sinus, og miljøet der, sier Tarjei Nordeng. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Veskehund overrasket mange - og ble selv overrasket over at det kom så mange på Dama di. Foto: Audun Selnes

Selv om Veskehund er et ferskt band, er musikerne godt kjent fra byens musikkmiljø. Olav Nygaard, Vegard Leite, Per Arne Karlsen og Tarjei Nordeng har fartstid fra band som Publiners, Manna, Bodø Big Band og Misvær Skaforening. 

Nordeng er full av lovord om både den nye scenen og Halv ti-konseptet.

– På Dama vanker det folk fra musikkmiljøet, og stedet har etablert seg som mer en rockeklubb. Slik Sinus var det tidligere. Nye Sinus er blitt et sted der folk drar på konsert, og drar igjen rett etterpå. Det er jo ikke et sted man henger, sier han. 

Les mer: Trygve debuterer som 41-åring

– Dama har tatt helt over

Nordeng sier Halv ti-konseptet er blitt en ypperlig scene for det uetablerte musikkmiljøet. 

– De har laget et konsept som alle vil være med på, og er nysgjerrige på. Samtidig er ikke terskelen så høy; lyden er ikke perfekt, men det er ikke så viktig – det er pådriverne som betyr noe. 

I juni blir det ny konsert med Veskehund. 

– Det er noe vi ser fram til, og øver mot. Det er enormt inspirerende for oss. Når det kommer til å være et samlingssted for musikkmiljøet, er det ingen tvil: Dama di har tatt helt over, sier Nordeng.

Les mer: Min Trio: Stiller med en skikkelig partypakke

Vært på nesten alle konsertene

En av dem som satte spesielt pris på nettopp Veskehund, er Rasmus Alexander Jentoft Olsen. Han har vært på nesten alle Halv ti-konsertene det siste året. 

– Det har vært konserter med knallgode artister, fra de helt ferske til gamle travere i Bodø og Norges musikkmiljø. Dette til kun en lusen 50-lapp. Du skal lete lenge etter en så bra deal, sier han. 

Olsen har hatt et blikk på hva som rører seg lenge: 

– Musikkmiljøet i Bodø har alltid vært sterkt, og det kommer stadig vekk med nye gode artister og band. Men etter at gamle Sinus ble gjort om til et advokatkontor, mistet byen en kjempebra scene, hvor lokalet ikke var for stort, og ikke for dyrt til å leie av konsertarrangører. Dama Di har sakte, men sikkert tatt over dette tomrommet i konsertscenemarkedet i byen, mener han. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rasmus Alexander Jentoft Olsen har vært på nesten alle konsertene torsdagskveldene på Dama di det siste året. Og har stadig oppdaget nye band. Foto: Mila Ritz

Gode konsertminner

Olsen trekker fram Dunderhonning som det bandet som leverte den beste konserten i løpet av året. 

– Andre fantastiske konsertminner er Psyence Fiction, Maud, Nuortafiskat, Ivar B og Petter Carlsen. Det har vært mye bra, og mange artister overrasket stort, for eksempel Veskehund, som jeg ikke hadde hørt eller hørt om før konserten, men som leverte et solid sett med poprock, oppsummerer han. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Maud med Kristine Hoff i front trekkes fram som en av de beste konsertene i Halv ti-serien av Rasmus Olsen. Bildet er tatt under Bodø Jazz Open. Arkivfoto: Mariell Tverrå Løkås

Og legger til at konseptet har betydd mye: 

– Både for oss publikummere, som får en møteplass for å nyte musikk og henge ut med venner, og for artistene som får en scene å stå på. Jeg har ikke til dags dato vært på en Halv ti på torsdag uten å møte noen kjente fjes, noe som har dratt meg tilbake dit uke etter uke. I tillegg til at konsertene har vært gode.

Ikke snudd bunken

Halv ti på torsdag-konseptet ble dratt i gang av Audun Selnes og Thomas Litangen, i samarbeid med Bent Lindahl på Dama di. 

– Har det blitt som dere forventa? 

– Tja. Da vi startet opp i mai hadde vi en plan om å fylle hver torsdag med lokale band i tre måneder i første omgang, som et slags prøveprosjekt. Etter det skulle vi evaluere prosjektet og se om det var mulig å fortsette utover høsten, sier Selnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fra venstre Audun Selnes, Thomas Litangen og Bent Lindahl har skapt om Dama di til en rockeklubb på torsdagene. Arkivfoto: Mariell Tverrå Løkås

– Ingen trodde det eksisterte nok lokale band til å få til et slikt konsept over et helt år uten å bruke de samme bandene annenhver uke. Men halvveis inn i juli innså vi plutselig at vi hadde booket oss langt inn i desember, legger Litangen til.

Nå har de arrangert 52 konserter med nesten bare lokale band det siste året – uten å snu bunken.

Les mer: Arvid Nilsen: – De fant ut at de skulle gi guttungen en sjanse

Halv ti som springbrett

Det stopper ikke her: 

– Vi kommer til å fortsette som før, så lenge det lar seg gjøre. Vi ønsker å holde på den lave billettprisen for publikum og at artistene slipper å ta noen økonomisk risiko når de skal spille konsert, sier Lindahl. 

De tre arrangørene peker på Halv ti-scenen som et viktig springbrett for lokale artister: 

– Et godt eksempel er Veskehund som spilte sin aller første konsert på Dama di, og endte opp med å spille på Sinus sammen med Vanishing Vegas en måned senere. Mange baller begynte også å rulle for Regnvær etter konserten deres i starten av juni 2016, sier Selnes.

Les mer: Regnvær satte rekord på Dama di – nå venter Træna.

Ønsker flere samarbeidspartnere

Etter nyttår har det også vært flere artister fra andre byer som har gjestet konseptet. 

– Det er nok en trend som kommer til å fortsette, sier Litangen. 

Som samtidig kommer med en oppfordring: 

– Til nå har vi finansiert alt selv, men vi håper at kulturkontoret i Bodø kommune også får øynene opp og ser hva Halv ti på torsdag betyr for det lokale musikkmiljøet. Samtidig ønsker vi også å kunne samarbeide med private aktører som vet å verdsette det å bo i en by med høy kulturaktivitet fra lokale aktører.

For Halv ti er blitt et viktig moment for det lokale musikkmiljøet.

– Vi har skapt en arena hvor lokale band får vise seg frem uten at det koster dem noen ting. Publikum har omfavnet konseptet og møter opp selv om de ikke aner hvem som skal spille, oppsummerer trioen. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.