Slik kan nye Bodø bli, dersom man utnytter de ledige arealene som oppstår når den eksisterende rullebanen flyttes. Illustrasjon: Bodø kommune

Den unike
muligheten

Jubelen sto i taket da Erna Solberg endelig slapp katta ut av sekken: Regjeringen og samarbeidspartiene realiserer en ny flyplass, til en prislapp på over fem milliarder kroner.

Det fikk velfortjent oppmerksomhet. Og det politiske slaget for nye Bodø er, som Bodø Nu skrev for litt siden, over.

Men tro ikke at jobben er gjort. Nei, nå er det viktigere enn noensinne å tenke muligheter. 

For vel så interessant som Erna Solbergs dårlig skjulte hemmelighet om regjeringens vilje til å gjennomføre Ny by - ny flyplass, var prosjektleder Daniel Bjarmann-Simonsens foredrag før Solberg slapp til.

Verdens øyne er vendt mot Bodø.

Ifølge Simonsen har rundt 200 forskningsinitiativ tatt kontakt med prosjektgruppen. Det sier noe om den unike muligheten Bodø nå har.

For når internasjonale forskningsprosjekter legges hit, hvorfor skal ikke det lokale næringslivet ta eierskap til utviklingen av disse?

Ett eksempel er de autonome bussene som kan være i trafikk i Bodø så tidlig som høsten 2018. Her kan IT-næringen i Bodø sette seg i førersetet, når lignende systemer skal implementeres verden over.

Et annet eksempel er utviklingen av den smarte byen, som er et gigantisk, internasjonalt prosjekt. Løsningene som utvikles i Bodø, kan overføres til andre steder i verden - og ikke minst kommersialiseres.

Tenk bare hva man kan bruke arealet som i dag rommer byens nåværende rullebane til: I det første fly lander i 2025, har man et enormt, urørt område som kan brukes til testing av alle mulige slags ting. For eksempel droner, der Bodø allerede er i gang med utviklingen av et miljø. 

Og ikke minst: Nye Bodø skal utvikles i samarbeid med innbyggerne. Mens den tradisjonelle modellen er at planforslag legges ut på høring etter at fagpersonene har sagt sitt, er planen å gjøre det omvendt her. 

Innbyggernes forslag kommer først, deretter kommer fagpersonene inn. Denne måten å utvikle by på er Bodø allerede i gang med. 

Derfor, bodøfolk, er dette en unik mulighet, når gratulasjonene og festlighetene er overstått.

For næringslivet, for byen, for alle. Det er  jobben begynner for alvor. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.