Fra venstre Johan Berntsen, Andreas Moen og Knut-Ole Iversen har snart gått ned 50 kilo til sammen. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Knut-Ole, Johan og Andreas har gått ned 50 kilo på bare noen uker

Sammen med Knut-Ole Iversen (36) og Andreas Moen (23) er han en del av Bison-gruppa på Modus Fitness. Gruppa består av i alt 15 karer, som alle har et mål om å gå ned i vekt og bli både sunnere og sprekere. 

De er veldig godt i gang: Mens Berntsen har mistet 18,6 kilo, har Iversen gått ned 14 og Moen gått ned 16,2 kilo på de ni ukene som er gått. 

– Det mest utrolige er jo hvor lange armer og korte føtter man har fått. Noe jeg merker hver gang jeg skal knyte skoene, sier 51-åringen og ler. 

På ni uker har hele Bison-gruppa gått ned 225 kilo.

Kun karer 

– Jeg har hatt en og annen mann på de andre gruppene våre, men det er langt flere kvinner enn menn som deltar på opplegget vårt, sier kursleder, PT og gründer av Modus Fitness, Trond Chitussi. 

Statistikken viser at 90 prosent av kundene hans er kvinner. 

Modus Fitness har rundt 120-130 stykker inne på kursene sine til enhver tid. Deltagerne følger et opplegg som heter Easylife, der man kombinerer et sunnere kosthold med trening. Alle som deltar blir fulgt opp gjennom et helt år. Gjennom året skal de delta på 24 kurskvelder hvor de lærer om kosthold, trening og andre ting som er helt vesentlige for å kunne vedlikeholde både vekttapet og formen.

Men nå er det for første gang ei gruppe kun for karene. Det er blitt veldig populært. 

– Det sitter nok litt lenger inne for mannfolkene å melde seg på et sånt opplegg når det stort sett bare er damer med. Her finner de et helt annet fellesskap. 

Les mer: Nå skal han slanke karene også

Trenger et spark bak 

De siste par månedene har de 15 mannfolkene møttes hver uke. Alle med det samme målet: Å endre livsstil og bli sunnere.

I tillegg med den hyggelige bieffekten at de går ned i vekt.

Den av deltagerne som har gått ned minst i vekt, har tatt av seg 10,1 kilo. Den som så langt har mistet mest vekt, har gått ned 25,4 kilo.

– Vi har ikke hatt et eneste frafall, sier personlig trener Charlotte Omreit og smiler. 

Hun følger opp gjengen underveis, og sørger for at de holder motivasjonen til treninga oppe. 

– Noen ganger trenger man et lite spark bak, sier Iversen og ler. 

Karene har ulikt utgangspunkt, men mange av de samme erfaringene.

Berntsen ble hjerteoperert for to år siden, og Iversen fikk ny hofte i januar. Mens Andreas Moen ble sittende stille foran datamaskinen etter ei aktiv ungdomstid. Nå er han nyutdannet dataingeniør, og bestemte seg for å ta grep. 

– Jeg har brukt mange timer foran dataen, og var lenge støttemedlem på Stamina. Jeg var også innom Modus i Narvik da jeg studerte der. Men jeg fant ikke motivasjon til å trene, sier Moen. 

Motivasjonen har han funnet nå. Den, og forpliktelsen. 

– Jeg vet at jeg må være borte en kursdag om ei stund, og gruer meg allerede til hva jeg skal si til Trond, sier Berntsen og ler. 

Ingen smutthull

Karene forteller hvordan de har endret seg i løpet av de siste ni ukene. 

– I begynnelsen handlet det veldig mye om å finne smutthullene. Finne ut hvordan vi kunne kose oss mest mulig, sier Knut-Ole. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Godt humør og samhold er blitt en motivasjonsfaktor for Bison-gruppa på Modus Fitness. Som snart har slanket bort like mange kilo som PT Charlotte Omreit.

Nå tar handleturene stadig lenger tid. Innholdsfortegnelsen og næringsinnholdet i hver enkelt matvare skal sjekkes nøye. 

– Man blir veldig bevisst. Før handlet det å kjøpe en kotelett om hvor tjukk fettranda var. Og var det et fettlag oppå sausen var jo ikke det noe problem; det rørte man bare inn...

Johan Berntsen har fått et helt annet syn på kostholdet. Blitt bevisst på at kalorier inn må være i takt med kalorier ut. 

– Det handler om å begynne å tenke på kostholdet, rett og slett. 

Bedre helse

Johan er den av karene som har gått ned mest i kilo. 

– Da jeg skulle opereres, fikk jeg beskjed om å sjekke BMI-en. Hvis den var over 32, skulle jeg si fra. BMI-en var på 32,1, og da fikk jeg beskjed om å komme til Tromsø med en gang, sier han. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Johan Berntsen (51) har fått gode rutiner på treninga etter ni uker på kurs.

I dag veier en norsk 40-åring i snitt fem kilo mer enn i 1985. I løpet av de neste 15 årene vil tre av fire menn være overvektige, ifølge tall fra WHO – Verdens helseorganisasjon. 

– Alle de 15 som er med i gruppa, trener nå regelmessig. Mange av dem har allerede nå gitt tilbakemeldinger om at de både har redusert og kuttet medisin mot livsstilssykdommer som kolesterol, diabetes type 2 og høyt blodtrykk, sier Trond Chitussi. 

Gode rutiner

Nå begynner Bison-karene å få kontroll på kostholdet. Og gode rutiner på treningen: De fleste trener både styrke og kondisjon, og tre-fire ganger i uka. 

– Det ligger mye motivasjon i at alle i gruppa er i samme båt. Da blir det også veldig trygt å snakke om de utfordringene vi har. Det samme gjelder senteret her; dette er ingen Tarzan-fabrikk. På alle de andre stedene jeg har trent har jeg hatt en følelse av at jeg måtte være moteløve for i det hele tatt å begynne å trene, sier Knut-Ole. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Trening skal være artig. Nå begynner Knut-Ole Iversen og de andre i Bison-gruppa å få rutinene på plass.

Nå er målet for hele gjengen å fortsette å gå ned i vekt. Og holde seg der. De får god hjelp av treneren; som de snart har trent bort. 

– Målet er at treningen skal være artig. De skal tross alt gjøre dette resten av livet, sier Charlotte og ler. 

Før karene løfter henne opp; med nye styrke. 

– Når man først kommer i gang, får man mer energi, er dommen fra trioen.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.