Enn så lenge er Stine Lise Johansen under opplæring, men 1. mai tar hun over som sjef i egen kafé. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Stine Lise (25) lever ut kafédrømmen

Hun er allerede godt i gang bak disken på Babel. Der har hun hatt opplæring den siste måneden. 1. mai tar hun formelt over driften, etter at Siv Christensen bestemte seg for å selge den velrennomerte bedriften. 

Les mer: Siv selger Babel

– Vi var i gang med å starte kafé, samboeren min og jeg. Det eneste vi manglet var et egnet lokale. Vi kikket litt rundt, og var blant annet med i anbudsrunden for å få drifte kaféen i Stormen Bibliotek. Vi fikk ikke det, noe vi egentlig var forberedt på. Men så dukket dette opp, sier Johansen med et smil. 

Les mer: Han vil ta over Stormen-kaféen

Eksperimentering 

Babel er stengt for dagen, likevel har hun nytrukket kaffe og nykomponerte godsaker klare på kafébordet. 

– Det blir litt eksperimentering på kjøkkenet for tiden. 

Hun har kjøpt kaféen sammen med samboer Anders Isachsen.

Hun er fra Leknes, han fra Helgeland. 

– Han har mer erfaring med det å lede en bedrift, og vil steppe inn når det trengs. Enn så lenge har han mer en vaktmester-rolle. 

Trives med ansvar

Johansen er utdannet sosionom, med tilleggsutdanning innen personalledelse og kompetanseutvikling, og kommer fra en jobb som arbeidsleder i kantina på BoPro (Bodø Produksjonssenter AS). 

– Utdanningen kommer godt med uansett hva jeg skal jobbe med. Det handler til syvende og sist om å jobbe med folk. I tillegg har jeg lært en del om hva som skal til for å lede en bedrift. Det kommer godt med nå, sier hun. 

Før hun legger til:

– Selv om jeg var leder i min forrige jobb, blir dette noe annet. Nå har jeg ingen over meg. Samtidig merker jeg at jeg trives best når jeg har ansvar. Det gir meg energi. 

Trenger flere hender

Nå håper hun å få på plass flere å ha ansvar for.

Babel sysselsetter i alt rundt fire årsverk, fordelt på tre faste stillinger og ekstravakter. Nylig ble det lyst ut flere stillinger ved kaféen: En 80 prosent fast stilling samt ekstravakter og vikarer. 

– Det er flere av de som har vært her en stund, som slutter nå. Blant annet flere skoleelever og studenter som drar videre etter at de er ferdig utdannet i Bodø. Jeg håper vi får på plass noen flinke folk som kan bidra til å beholde den gode atmosfæren her. Vi er jo ikke så stor en bedrift, så det er gode muligheter til å få på plass et godt arbeidsmiljø, sier den ferske kaféeieren. 

Hun vil ikke ut med hvor mye paret måtte betale for å ta over. 

– Men både Siv og vi er fornøyde, sier hun. 

Vil sette sitt preg på Babel

Den første tiden regner hun med å drive videre i samme ånd som alltid har vært på Babel.

– Siv har fått til noe som åpenbart fungerer bra. Det er høyt trøkk, og mange faste kunder. Dermed blir det også litt skummelt å skulle gjøre de store endringene. Men jeg kommer nok til å gjøre noen små justeringer underveis, og sette mitt preg på kaféen, sier hun.

Johansen understreker samtidig at hun vil jobbe hardt for å beholde atmosfæren.

– Babel er et trivelig samlingssted, og de som kommer hit er alt fra studenter til mer voksne folk. Det er også mange turister som stikker innom, og dem blir det jo bare flere av jo nærmere vi kommer sommeren.  

Lever snart kafédrømmen

Hun har drømt om å starte og drive sitt eget sted lenge nå. 

– Babel har gått bra siden starten. Kaféen har ikke millionoverskudd, men det kan man heller ikke forvente av en slik bedrift, sier Johansen. 

I 2015 var omsetningen på like over tre millioner kroner, men driften gikk med en liten minus i regnskapet. Tallene for 2016 er enn så lenge ikke tilgjengelige. 

– Men det er ingen tvil om at det er spennende å etablere seg i Bodø. Før denne muligheten dukket opp, var tanken at vi ville etablere noe i sentrum, nettopp fordi det skjer veldig mye i byen. Nå har vi et stort potensiale for å få vokse sammen med byen, sier Johansen – som ikke legger skjul på at det er en ting hun liker ekstra godt med Bodø: 

– Kafélivet er herlig. Trivelige kaféer gir en egen puls til byen, og det trenger vi enda mer av.

Stine Lise bruker dagene på å sette seg inn i alt som har med driften av Babel å gjøre. – Det er en spennende tid.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.