Illustrasjonsfoto: Flickr/hackNY.org/matylda

Tromsø er gjesten som nekter å forlate nachspielet. Han som spyr i sofaen din og sovner innelåst på do.

Når det gjelder den nye region-inndelingen i nord, er Tromsø blitt zoombien som nekter å dø. Tromsø har blitt en kjønnssykdom du aldri blir kvitt, uansett hvor mye retorisk antibiotika du pumper inn i systemet.

På lederplass i Tromsø-avisen Nordlys:

Opp fra de nordnorske ruinene stiger hele Norges arktiske landsdel frem i nord, når Troms og Finnmark slås sammen.

Du verden! Her mangler det bare et par referanser til den ariske rasen og så er bildet komplett. Nordnorske ruiner? Ærlig talt!

Rørende omtanke

På lederplass i Tromsø-avisen Nordlys:

Blir Nordland et nytt Nord-Trøndelag, liggende uten særpreg og uten noen spesiell rolle, midt inne i landet et sted?

Kjære Nordlys, tanke for omtanken og bekymringen. Men dere skal se at dette går helt fint. Ingen grunn til at dere skal miste nattesøvnen. PS: Nord-Trøndelag er historie. De går sammen med kollegene i sør.

Historieløs professor

I dagens Nordlys vies det to sider til et intervju med Kjell Arne Røvik. En mann som er et levende bevis på at du kan bli professor i statsvitenskap selv om du er fullstendig historieløs.

Vi siterer:

– Det er ingen tvil om hvor elefanten i rommet er. Den står i Bodø. Det er de som har strittet sterkest imot en felles nordnorsk region.

Elefant i rommet? Som er en betegnelse på et stort problem ingen vil snakke om. Ærlig talt, men er det noe som det har blitt snakket om, så er det at Bodø ikke vil ha én nordnorsk region. Snakk om å sparke inn åpne svingdører.

Men det stopper ikke der. Vi siterer videre:

– Nordland har lenge drevet meget aktiv identitetsbygging, de har blant annet brukt betydelige ressurser på en egen fylkeshistorie!

Virkelig? Når ble det et problem at en region prøver å styrke sin egen identitet? Når ble det et problem at en region vil forstå sin egen historie? Og dette er altså en professors analyse?

Veldig dyktige

Hva blir så høydepunktet i den vekttall-tunge gjennomgangen? Et siste sitat:

– Fylkesstrategene i Nodland er også veldig dyktige. Uten dem hadde det for eksempel ikke blitt et universitet i Bodø.

Og det er her kortslutningen blir komplett – på alle måter. Bodø er – ifølge professoren – en elefant i rommet. Men fylket har veldig dyktige strateger. Strateger som har klart å skaffe fylket et universitet. Så skal altså dette være et gigantisk problem?

Det kan godt være at det finnes gode argumenter for at Nordland, Troms og Finnmark bør bli slått sammen til én region. Problemet er bare at det ikke er noen som har klart å fortelle oss hva som er fordelen.

Tvangsekteskap

Nordland og Finnmark har protestert på det kraftigste. Nordland slapp unna, Finnmark blir nå leid frem til alteret med håndjern, her skal det bli tvangsekteskap – koste hva det koste vil.

Demokrati betyr folkestyre. Det motsatte av diktatur. Men eliten i Tromsø har fått det for seg at det er de – og kun de – som skal få lov til å definere hva som betyr noe. De vil være regionreformens Goliat.

Vi andre, vi blir han lille, spinkle David.

Men hvem var det som vant?

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.