Janne Sandström og Christian Lindberg strålte om kapp etter å ha besørget Stormens symfoniske åpning. Foto: Markus André Jensen

- Det här är
värdsklass!

Stjernedirigent Christian Lindberg og komponist Janne Sandström skryter Stormens storsal opp i skyene.

- Det er bare å si gratulerer Bodø. Det er helt fantastisk, det her, sier Janne Sandström, få minutter etter at urfremføringen av hans Kongen kommer, en hyllest til Kong Haakon VII, er spilt i Stormens storsal.

Mer enn man kan ønske seg

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, under ledelse av den fenomenale Christian Lindberg, ga komponisten alt han kunne drømt om.

- Jeg må si at dette ble mer enn man kan ønske seg, det har vært en lang reise for stykket, sier han.

Hans gode kamerat Lindberg var ikke mindre snau enn at han utropte Stormen til en av verdens aller beste konsertsaler fra scenen. En påstand han sto for etter konsertslutt.

Värdsklass

- Ja, men det er jo det! Det här är värdsklass, nærmest roper en entusiastisk Lindberg.

- Måten det er konstruert på, slik at hele salen hevet seg et hakk med alt av publikum på plass, det er kun de aller beste akustikere som kan få det til, sier han.

Komponisten burde vite et og annet om konsertsaler, etter en årrekke som musiker, komponist og dirigent på scener verden over.

Kvelden begynte med NOSO i samspill med Leif Ove Andsnes, i fremførelse av Beethovens femte og siste klaverkonsert - populært kalt keiserkonserten.

- Man vet aldri!

Deretter overtok NOSO og Lindberg showet alene, i en rå fremførelse av Igor Stravinskys legendariske og en gang så skandaløse Vårofferet.

I 1913 forlot publikum salen i Paris under urfremføringen av stykket. Hvorvidt dirigent Lindberg og komponist Sandström fryktet det samme før Kongen kommer, skal få være usagt. Men Lindberg lot seg imponere av måten publikum tok i mot stykket på.

- Det er kontemporært og veldig utypisk. Jeg må si det var godt å se at publikum reiste seg i unison applaus med en gang stykket var over, sier han.

Trykk på bildet under for å se bildeserie fra symfoniåpningen:

[caption id="attachment_67903" align="alignnonLeif Ove Andsnes under Beethovens keiserkonsert. Alle foto: Markus André Jensen Leif Ove Andsnes under Beethovens keiserkonsert.
Alle foto: Markus André Jensen

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.