Arild Berg mener Bodøs nye eiendomsskatt er en skandale. Ikke bare for de som rammes av skjev taksering, men for byen som helhet. Foto: Bjørn Armand Vagle

– Politikerne motarbeider Ny by - ny flyplass. Det er galskap!

Pang! Midt i fleisen fra Bodø kommune forrige mandag. Ikke én gang, men flere ganger. Siden jeg jobber med eiendom og jeg eier flere eiendommer, var det ikke bare ett brev om den varslede økningen av eiendomsskatten jeg mottok, men fire-fem stykker. Men noe stemte ikke helt.

Jeg hadde sett for meg en økning på 20-30 prosent, men var likevel veldig spent. Og det ikke uten grunn, skulle det vise seg. Enkelte av mine eiendommer kom veldig gunstig ut, mens på andre eiendommer opplevde jeg en sjokkerende økning. Leiligheten jeg selv bor i, og som er på størrelse med en liten enebolig, måtte jeg plutselig skatte 34.574 kroner av per år! Det vil si nesten en hundrings om dagen!

Bygården hvor min far hadde sportsbutikk, som består av fire leiligheter og to butikker, slapp unna med rundt 40.000 kroner per år (denne bygården er nesten 5 ganger større enn min leilighet). Hva kunne dette skyldes? Etter et kjapt søk på hjemmesiden til Bodø kommune fant jeg ut at i formelen kommunen bruker for å regne seg fram til eiendomsskatt, er byggeår av helt avgjørende betydning. Boliger bygd etter 2010 får et påslag på 20 prosent, mens boliger bygd før 1960 får en rabatt på 40 prosent. La meg vise hvor feil dette faktisk kan slå ut;

En kjenning har nettopp kjøpt seg ny leilighet på 62 kvadratmeter i sentrum, for 2,68 millioner kroner. Han må ut med 13.720 kroner i eiendomsskatt per år, etter at kommunen takserte leiligheten hans til 3,1 millioner kroner. Leiligheten er taksert til intet mindre enn 15 prosent mer enn han betalte - godt gjort av kommunen!

Eneboligen til pappa Dutte, derimot, beliggende midt i sentrum med byggeår 1939, slipper unna med 11.900 kroner i eiendomsskatt, etter at kommunen takserte mitt barndomshjem til 2,73 millioner kroner. Dette er en bolig som er verdt det dobbelte av leiligheten jeg nevnte. En kompis av meg ringte meg sporenstreks etter at jeg postet en Facebook-status om dette. Hans leilighet koster ham nå 27.000 kroner i skatt per år, mot 7.000 kroner i fjor. Dette er en økning på nær 400 prosent. «Faen Arild, det er like før jeg må selge leiligheta og flytte på hytta».

Om jeg skal tippe finnes det tusenvis av eksempler som dette. Hvor mange boliger er det ikke som er bygget i Bodø siden 2010, og som dermed får altfor høy skatt? Byen er totalt forandra i den perioden! Skal alle disse straffes som juling bare fordi de har vært «så dumme» å kjøpe nye boliger? Det er jo førstegangskjøpere og pensjonister som i hovedsak kjøper slike leiligheter.

Den nye eiendomsskatten er etter min mening en skandale. Her er det null rettferdighet. Byggeår sier i grunn absolutt ingen ting om boligens verdi. Folk pusser da opp og sørger for å vedlikeholde boligene sine. At nye boliger da skal få en sånn økning, mot at eldre boliger skal få rabatt, blir totalt feil.

Hvordan vil det bli med boligbyggingen framover når nye boliger er svindyre å eie? Det vil for en utbygger bli vanskeligere å realisere nye bygg, og dermed mindre nybygging. Dette vil igjen føre til økt press på boligprisene. Det motsatte av hva man ønsker seg. Man kan kanskje få lignende tilstander som i Oslo, hvor prisgaloppen ser ut til å være ute av kontroll. Ingen tør å selge før de har kjøpt noe først.

Og hva med leiemarkedet? Når en bolig blir så mye dyrere å eie må noen ta regningen. Og det vil være leietakerne. Stakkars de som må leie, sier nå bare jeg! Fattigdomsfellen, som det å leie bolig er blitt kalt, blir ikke akkurat bedre nå.

Og hvor er miljøperspektivet? Man favoriserer eldre boliger, kontra nye boliger med lavt energiforbruk, høy brannsikkerhet og bokvalitet.

Nøyaktig den samme galskapen går igjen på næringseiendommer. Byggeår vektlegges altfor mye. Dette gjør at nye næringseiendommer blir langt dyrere enn eldre å eie, og dermed også leie. Det betyr økt husleie. Og dermed vanskeligere å leie ut til firmaer som i dag ikke befinner seg i Bodø. Vil ikke Bodø at nye bedrifter skal tiltrekkes kommunen?

Og er det sånn at folk skal måtte jobbe i eldre bygninger med dårlig luftkvalitet og elendige teknologiske løsninger? Mest straffet innen næring blir man på hoteller. Her er påslaget på taksten på 20 prosent. Jeg som trodde at Bodø kommune var lei av at alle turister bruker Bodø som gjennomfartsåre før de drar til Lofoten. Vil ikke kommunen ha flere turister og hoteller her?

Utover uka da avisene og ikke minst folk begynte å se denne galskapen gikk politikerne rett i dekning og var akkurat så taus som jeg selv var i kristendomstimene på ungdomsskola. Da de etterhvert ble presset til å komme med svar, var svarene på høyde med svarene jeg selv presset fram.

«Jeg har ikke rukket å sette meg inn i saken, har ikke fått noe info om dette.» «Loven om eiendomsskatt er så komplisert at vi politikere kan gjøre svært lite.» «Om folk opplever for høy takst kan de alltids klage». På sedvanlig vis i kommunen behandles klagen for øvrig av de samme som satte taksten.

Kremt!

Altså, punkt 1: Når man sender ut regninger for 150 millioner kroner, plikter man å sette seg inn i saken. Punktum. Forklaring unødig. Skulle du likevel måtte ha det inn med teskje, les Rune Nilsens briljante kronikk.

Altså, punkt 2: Om min kamerat med sentrumsleiligheten klager og får satt ned taksten til kjøpesum, så vil fremdeles hans leilighet være taksert til omtrent samme sum som mitt barndomshjem, som er verdt dobbelt så mye. Man oppnår altså ingen rettferdighet om en klage skulle tas til følge.

Altså, punkt 3: Om loven om eiendomsskatt er så komplisert at det er umulig for Bodø kommune å lage et rettferdig system (noe jeg tviler sterkt på), ja da er mitt råd soleklart: Da får dere avvikle hele dritten og finne en rettferdig måte å drive inn pengene på!

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem sa i et intervju etter at hans periode som offentlig pengeforvalter var over, at nå kunne han si det han alltid hadde lyst til å si. Han sa omtrent som følger: Glem oljeprisen, glem renten, glem arbeidsløsheten. Det som har noe å si for om en kommune lykkes i framtida, er hvorvidt den klarer å ha befolkningsvekst eller ikke.

Heldigvis har Bodø vært forunt å ha en person som bedre enn noen annen har vært klar over dette, og som i tillegg har lyktes 100 prosent med sin plan. Nemlig Ole Hjartøy. Godt hjulpet av briljante Bjarmann-Simonsen har han lyktes med prosjektet Ny By - Ny Flyplass. Tirsdag i forrige uka kom beviset på at han hadde klart det umulige, da han stod der med statsminister Erna Solberg som ga sin godkjennelse til prosjektet. Byen var i ekstase. Nå kan vi bygge en ny by med de beste løsninger innen kollektivtransport, miljøvern og teknologiske løsninger. Byen kommer til å ha vekst i «all evighet». Man får inntrykk av at en hel verden følger med på dette prosjektet.

Og nå nærmer jeg meg poenget som får meg til å orke å skrive denne kronikken. Er det ikke ironisk at når Bodø kommune får denne fantastiske muligheten, så økes eiendomsskatten så til de grader på alt som skal bygges nytt? Må si jeg er skuffa og overrasket over at ingen politikere ser at dette vil virke mot Ny By - Ny Flyplass.

Det politikerne nå gjør er i mine øyne å motarbeide prosjektet. Dette er galskap! Man bør jo hjelpe et så fantastisk prosjekt! Favoriser miljøvennlige bygg! Håkon Møller fra Miljøpartiet De Grønne synes jeg har kommet inn som et friskt pust i Bodø-politikken. Hvor blir han av nå, har han sovnet helt?

Og dere andre politikere, det er verdiskapning som er Bodøs styrke nå. Jobb for, og ikke mot! Ikke bruk eiendomskattesaken til å komme med billige politiske poeng. Sannheten er at alle partier foruten Frp stemte for økningen. Situasjonen hadde vært den samme uansett utfall av valget. Gå sammen, finn rett måte å sette verdien på boligene i Bodø på. Og ikke dette tullet dere holder på med nå.

PS: Om noen tror jeg ønsker å få endret fordelingen på eiendomsskatten for egen vinnings skyld, så er ikke det saken. Jeg eier både nye og gamle bygg, så for meg er det det samme. Og når det gjelder byggingen som kommer i Ny By - Ny Flyplass, så er jeg en altfor liten aktør. Der kommer store lokale- og nasjonale selskaper, kanskje også internasjonale, til å stå for byggingen. Jeg er for eiendomsskatt, men kun om den er rettferdig. Det er den ikke med dagens takster.

Lykke til!

Arild Berg er eiendomsinvestor og tidligere fotballspiller for Bodø/Glimt.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.