Verken varaordfører Synne Bjørbæk, Arbeiderpartiets gruppeleder Morten Melå eller en til nå taus ordfører Ida Maria Pinnerød tar ansvar for det urettferdige resultatet av eiendomsskatten, mener Rune Nilsen. Foto: Preben Hunstad

Det store skattesviket

La oss først slå fast et innlysende og viktig poeng. Det er innbyggerne i Bodø som selv har valgt å øke eiendomsskatten. Hvilket skjedde i form at de stemte inn partier som på forhånd hadde varslet at dette var et av de viktigste grepene de ville ta. Her skal Arbeiderpartiet og Rødt ha all ære. De valgte en meget tydelig politisk profil i denne saken.

Blodig urettferdig

Med andre ord, denne saken handler ikke om hvorvidt det er urettferdig at skatten økes. Det som derimot har fått det til å koke over for folk, er vilkårligheten. Som at en liten og ny leilighet får høyere skatt enn en eldre enebolig. Dette til tross for at alle ser at eneboligen har en betydelig høyere markedsverdi.

Det er den tekniske gjennomføringen av retakseringen som har ført til at hele prosjektet har sporet fullstendig av. Du trenger verken fartstid fra AUF eller en doktorgrad i teoretisk matematikk for å innse nettopp dette.

Og, igjen. Selv om man burde legge til grunn at et nytt skattesystem ble tilstrekkelig kvalitetssikret i forkant, så kan ting gå galt. Det ville også kommunens innbyggere ha tilgitt, hvis de ansvarlige politikerne hadde reagert.

Melå som folkehelt

– Beklager, men her er det åpenbart at noe har gått fryktelig galt. Glem fakturaen som er kommet i posten. Vi sender ut en ny med fjorårets beløp. Så skal vi nå sette oss ned og finne ut hvordan dette kunne skje og lage en løsning som gir rettferdige utslag.

Hadde Morten Melå sagt dette, hadde han fremstått som en folkehelt. For er det noe vi nordmenn elsker, så er det idrettsfolk og folkevalgte som er redelige nok til å innrømme at de har tabbet seg ut. Tilgivelsens kunst sitter rotfestet i den norske folkesjela.

Hvor kyndig da?

Men hva er det som skjer? Vi får politikere som er så gode til å vaske hendene at selv Pontus Pilatus ville blitt grønn av misunnelse. Hva fører det til? Jo, skattekaoset blir en kasteball mellom bystyret og den sakkyndige nemda.

Og hvordan en nemnd bestående av vararepresentanter til bystyret kan bli titulert som sakkyndig er et annet mysterium i denne saken.

Enda verre blir det når det er den samme nemnda som skal være klageinstans. De er altså satt til å være sine egne sensorer. Her har noen låst bukken og havresekken inne i bystyresalen og kastet nøklene midtfjords.

Den viktigste delen av ordet folkevalgt er ordet folk. Du er valgt av folket for å styre kommunen. Du har et særdeles stort ansvar for å forvalte fellesskapets verdier. Av det følger også at man har evnen til å rydde opp. At du kan stilles til ansvar for dine ord, handlinger og vedtak.

Flaut, trist og stygt

Det som skjer akkurat nå er en politisk faneflukt av skammelige dimensjoner. Det er flaut å se en varaordfører som unnskylder seg med at hun ikke har satt seg inn i saken. Hvis du som innbygger ikke setter deg inn i saken og bygger en litt for stor garasje, er dette en handling som får konsekvenser. Men en varaordfører kan bare trekke på skuldrene og riste naivt på hodet når en hel skattereform har kollapset. Dette er ikke noe pent syn.

Det er fortsatt litt tid igjen. Dagens posisjon kan fortsatt gripe inn og redde ansiktet. Men det må skje fort og kontant. Hvis ikke kunne de like godt stilt seg opp på Torget under plakaten:

– Vi gir blaffen i velgerne våre.

Og det var jo ikke sånn det skulle bli, var det vel?

Rune Nilsen er kreativ leder i Bodø Nu Respons.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.