Benjamin Storm, anestesilege ved NLSH er glad for at Helse Nord-direktøren stiller seg positiv til det potensielt livsreddende tilbudet. Foto: Privat/Arkiv

PCI-innstillingen: – Dette vil i beste fall redde liv

– Dette har vært en lang, lang prosess sier han, og legger til:

– Denne innstillingen er et stort steg i riktig retning.

LES MER: Direktøren sier JA til PCI-tilbud til Bodø

Lang reise kan få fatale konsekvenser

Bakgrunnen for saken er at Helse Nord-direktør Lars Vorland idag sa ja i sin innstilling til hvorvidt behandlingstilbudet burde opprettes på Nordlandssykehuset.

I dag er Tromsø det eneste stedet hvor PCI-behandlingen tilbys, noe mange fagfolk har tatt til orde mot den siste tiden.

Storm er selv anestesilege, og sitter i styret til Nordland legeforening. Han og mange andre anser Vorlands uttalelse som en stor seier i saken.

– Vi er mange som har stått i dette lenge, og det begynte enkelt og greit fordi vi ikke kunne sitte passive og se på konsekvensene det manglende tilbudet ga.

Personer som idag får hjerteinfarkt må nemlig helt til Tromsø - noe som kan bety en betydelig svekket livskvalitet, eller i verste fall døden.

Stort behov

Storm har selv fløyet med ambulansefly som har fraktet pasienter med hjerteinfarkt.

Den opplevelsen ønsker han ingen.

– Jeg har førstehåndsopplevelser med hva konsekvensene av den lange reiseveien er, og en ting er sikkert: det er ikke tvil om at folk har et sårt behov for å nå tilbudet raskest mulig.

Argumentene fra nei-siden til behandlingstilbud i Bodø har vært mange, deriblant at behovet ikke har vært stort nok.

I følge legen er det nå større enn noensinne.

– Kapasiteten til ambulanseflyene og til behandlerne på Universitetssykehuset i Tromsø er begrenset, og antall prosedyrer har økt jevnt og trutt. Det at antallet pasienter har vært jevnt økende betyr problemer i mange ledd av behandlingen.

PCI-debatten: – At en og annen nordlending dør er visst en billig pris å betale

Kort om PCI-saken:

  • I dag må pasienter nord og sør for Bodø reise til Tromsø for behandling dersom de får hjerteinfarkt.

– Jo lengre pasienten venter før behandlingen starter desto større er risikoen for betydelig senket livskvalitet, eller i verste fall døden. Når man får et hjerteinfarkt stenges blodtilførselen til hjertet av, og det sier seg selv at dette er en stor risiko over lengre tid.

  • Det er påvist geografiske forskjeller i Helse Nord i hvilken behandling pasienter får tilbud om ved hjerteinfarkt.

For å sikre at flere pasienter får optimal behandling, har Helse Nord RHF nå utredet om det skal opprettes et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset Bodø, i tillegg til PCI-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Tromsø.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.