Einar leder en toneangivende operasjon i Syria. Foto: Privat/Preben Hunstad

Einar (61) leder flyoperasjon i krigsherjede Syria

– Det føles godt å være tilbake og bidra med det man kan. Det er som om jeg aldri var borte, forteller Einar Schjølberg, mannen som har viet store deler av livet til hjelpearbeid i krigsområder.

LES FØRST: Einar sto på al-Qaidas "most wanted"-liste og overlevde to selvmordsangrep.

Unik operasjon

Intervjuet med den tidligere piloten gjøres på telefon fra en militær luftbase i Jordan. Derfra leder den erfarne piloten en flyoperasjon som flere titusen syrere er helt avhengige av - hver eneste dag.

Aldri før har noe liknende blitt gjort under et FN-mandat.

– Det er en unik operasjon vi jobber med her, sier 61-åringen.

– Hver eneste dag slipper vi 22 tonn mat via fallskjermer til opp i mot 100.000 mennesker som er helt avhengige av den hjelpen vi gir dem. De er omringet på alle kanter av IS-soldater, og for å si det rett ut; uten denne hjelpen hadde de sultet i hjel. Andelen syrere som flykter til Europa er mikroskopisk, de aller fleste er igjen her, eller har flyktet til nabolandene.

Russiske jagerfly

Oppdraget Schjølberg koordinerer er lang fra risikofritt.

Byene som maten droppes til er helt avsperret som et følge av IS' utbredelse, og ekstremistene forsøker å skyte ned hjelpeflyene med gevær og raketter.

"De benytter seg av både tortur og groteske henrettelser."

– Da vi begynte å droppe mat gjorde vi det på relativt lave høyder, noe som resulterte i at vi ble beskutt fra bakken. Nå dropper vi maten fra 18.000 fot, forteller den tidligere piloten.

Nå eskorteres FN-flyene av russiske SU-35-jagerfly.

SE VIDEO HER:

– Vi tar selvfølgelig alle forhåndsregler, noe som blant annet resulterer i at vi noen dager blir stående på bakken når kamphandlingene pågår som verst.

– IS har ikke sjans til å overleve

Schjølberg har sett mange brutale konflikter i sin karriere som både pilot og flyveleder.

Ingen av dem kan måle seg med Syria.

– Krigshandlingene som rammer sivilbefolkningen er ytterst brutal. De aller fleste vet hva som skjer når IS gjør inntog i en by. De benytter seg av både tortur og groteske henrettelser.

Schjølberg er likevel klar på én ting: Tiden renner ut for IS.  

– IS har tatt over enorme områder i Syria og Irak, men på lang sikt kan de simpelthen ikke overleve. Det er en såpass bred koalisjon imot dem nå.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.