Generalmajor Per Egil Rygg  gikk bort så altfor tidlig. Men han rakk å sette betydelige spor. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

En bauta er borte

Nyheten om at Generalinspektøren for luftforsvaret, generalmajor Per Egil Rygg var gått bort kom som et sjokk. Det berørte meg på et dypt plan.

Hvilket det strengt tatt ikke burde gjøre. Jeg ble aldri personlig kjent med mannen, men jeg hadde en god del med ham å gjøre under hans ulike jobber i Bodø.

For dette var en mann som gikk gradene. Flytryggingsoffiser, sjef 331-skvadronen, sjef operasjonsgruppen, sjef 132 luftving. En mann som gikk fra løytnant til GIL og generalmajor.

Villig til å lede

Men det var ikke titlene som skapte mannen, heller ikke hans ulike roller i Luftforsvaret. Rygg hadde denne litt udefinerbare auraen som kjennetegner de virkelig store lederne. De som får et rom til å stilne når de kommer inn. De som får et rom til å savne dem når de går.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg traff ham, det ble noen intervjuer opp gjennom årene. Hyggelige intervjuer. Og ubehagelige intervjuer.

For slik er rollefordelingen. Når noe ser ut til å ha gått galt vil vi i media gjerne ha klare svar. Og Rygg stilte alltid opp. Han skygget aldri unna, han sto rakrygget og frontet en organisasjon har var stolt av. Luftforsvaret var en del av familiens hans. 

Laget betyr alt

Per Egil Rygg var en leder som stilte strenge krav, samtidig som han alltid var til stede og utviste en grenseløs omsorg for folkene sine. Hans primære fokus var å gå hele gruppen til å jobbe sammen mot et felles mål. Og i en slik målsetting var et ikke plass til enkeltindivider som hadde lyst til å stå frem og ta æren.

Lagfølelsen betydde alt.

Jeg husker en samtale med Per Egil Rygg, hvor han rett og slett var rødglødende forbannet over at journalister slurvet. At de ikke sjekket fakta. At det kunne synes som de hadde en politisk agenda.

Han hadde ingen problemer med at folk var uenige i hans syn, men hvis han merket det minste tegn til uredelighet, tente han på alle pluggene.

– Men hva er det som motiverer deg, undret jeg et stykke ut i samtalen.

– Ansvar, svarte Rygg.

Og der har du mannen, definert med ett ord; Ansvar.

Et stort tap

Per Egil Rygg var en mann med ekte integritet og stor empati. En leder av godt, gammelt merke. En offiser og en gentleman. Det blir stadig færre av dem. Hans bortgang er et stort tap for Forsvaret og Norge.

Her og nå lyser vi fred over hans minne og våre varme tanker går til hans familie og venner.

Og hvis det skal stå igjen et motto etter hans virke, så kan vi godt hente frem det som har vært knyttet til Bodø hovedflystasjon:

– Fred ved styrke!

 

 

 

 

 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.