En vilkårlig endring i eiendomsskatten har satt sinnene i kok hos Bodøs innbyggere. Foto: Rune Nilsen

En Frankenstein
i bystyret

I dag fikk politikerne i Bodø anledning til å stille spørsmål til administrasjonen om retaksering og økt eiendomsskatt.

Men det var ikke spørsmål som sto øverst på prioritetslista til Rødts varaordfører. Det var en brennende ønske om å si unnskyld til alle som så nett-sendingen til NRK Nordland.

Skinnflat varaordfører

Bjørbæk la seg nemlig skinnflat. Hun slo fast at de burde ha økt bunnfradraget og hun var også helt enig i at det er grunnleggende systemfeil i beregningsgrunnlaget for den nye eiendomsskatten.

Bjørbæk gikk faktisk så langt i sin unnskyldning at ordfører Ida Marie Pinnerød måtte presisere at det var et spørsmål hun måtte komme med – ikke en politisk analyse.

Og det var flere enn Bjørbæk som virket både bleke og sjokkskadde da det gikk opp for dem at de hadde gitt fra seg all makt til en sakkyndig nemnd som formannskap og bystyret har null kontroll over. De har rett og slett skapt et skattemessig Frankenstein-uhyre som nå lever sitt eget liv, helt uavhengig av skaperens ønsker og intensjoner.

Demokratisk avsporing

Bare her ser man jo et grelt eksempel på hvordan en demokratisk prosess sporer fullstendig av. Den sakkyndige nemnda skal tjene lovens sak, ikke være et lokalpolitisk verktøy. Hvilket igjen gjør det en smule forunderlig at politikerne valgte nettopp denne modellen.

Nå var ikke nemda til stede under dagens spørsmålsrunde, noe flere oppfattet som direkte uhørt. Men samtidig fikk de klare formaninger fra rådmann Rolf Kåre Jensen om at de folkevalgte skulle være ytterst forsiktige med å påvirke den etter hvert herostratisk berømte nemnda.

Så er det jo også slik at nemnda består av vararepresentanter til bystyret. Dette er politikere. Dette er folk med ulike partibøker. Og ingen skal fortelle meg at de respektive partiledelsene ikke komme til å hviske noen ord i øret på sine egne folk. Her – som så ofte før – kommer noen til å snakke sammen.

Historisk bunnivå

Inngangen til dagens møte kan heller ikke ha vært den beste for posisjonen. En ny meningsmåling InFact har utført for Avisa Nordland gir en historisk nedtur for Arbeiderpartiet. Med et valg i dag ville Høyre og Frp hatt flertall alene.

Nå er denne målingen selvsagt påvirket av eiendomsskatten, men det er fullt mulig å tolke at veldig mange Ap-folk syns Rødt har fått en altfor stor innvirkning på den praktiske politikken i fylkeshovedstaden.

Hva skjer nå? Mest sannsynlig vil ikke politikerne gjøre noe før klagebehandlingen er over. Per i dag er det kommet inn over 500 klager og flere er underveis.

Anslag som viser at man vil få inn 18 millioner for mye i eiendomsskatt blir av rådmannen brukt som argument for at man trenger denne bufferen i påvente av alle klagesakene.

Politisk verkebyll

Men hovedproblemet, den urettferdige profilen på den nye eiendomsskatten, det ligger der fortsatt. Internt i dagens posisjon er den blitt en politisk verkebyll hvor Rødt får akutte pusteproblemer bare ved tanken på at de har iverksatt noe som er usosialt og urettferdig. Og ute hos byens innbyggere er raseriet til å ta og føle på.

Det er fortsatt tid til å rette opp alle feilene fra i går, men det begynner virkelig å haste- og det fremstår også som uklart om det i det hele tatt er mulig å berge inn årets utgave av eiendomsskatten. Det er neppe tiden for marsipankake.

Rune Nilsen er kreativ leder i Bodø Nu Respons.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.