Illustrasjonsfoto: Rune Nilsen

"Er flyttingen av ti arbeidsplasser til Bodø verdt raseringen av et fagfelt?"

Regjeringens planer om å flytte statlige arbeidsplasser fra Oslo og ut til andre deler av landet har skapt furore.

Det gjelder også de 10 arbeidsplassene som i 2018 skal flyttes fra Kulturrådets kontorer i Oslo, til Bodø.

Rasering av et fagfelt

Rådets museumsfaglige oppgaver skal nemlig i fremtiden ivaretas fra Bodø. 

Det får Dagbladets kulturjournalist Sigrid Hvidsten til å reagere. 

– Er flyttingen av ti arbeidsplasser til  Bodø verdt raseringen av et fagfelt? spør Hvidsten i en kommentarartikkel publisert på avisens nettsider i dag.

Videre antyder hun konsekvenser av flytteplanene: At folk slutter, at kostnadene øker grunnet hyppigere reisevirksomhet til Oslo, og at fagfeltet svekkes ved mindre tverrfaglig kontakt med kolleger i Kulturrådet.

Hvidsten spør seg også hvorfor akkurat Bodø - før hun angriper kulturminister Linda Hofstad Hellelands argumentasjon om at Nordland er et sterkt museumsfylke med et solid regionalt og lokalt fagmiljø.

– Hele fem fylker har flere museumsansatte med doktorgrad enn Nordland, og Oslo, Oppland, Rogaland, Hordaland og Sør-Trøndelag har alle flere museumsansatte generelt. Aller mest virker det bare som om noen har pekt på en arbeidsplass, pekt på en by. Folk skal ut av Oslo, må man, så må man, skriver hun.

Fantastisk bodøenergi

Kulurminister Helleland var onsdag i Bodø, der hun la frem planene om flytting av arbeidsplassene.

– Bodø er gode på museum. Men disse arbeidsplassene skal komme hele landet til gode. Nå blir det viktig for bodøværingene å ta godt imot de som skal jobbe her, sa hun under pressekonferansen, og la til:

– Det er en fantastisk energi i Bodø for tida. Jeg har vært mye her det siste året. Denne satsingen er også et ledd i regjeringens ønske om å flytte makten i kulturnorge ut av Oslo-gryta. Det finnes så mange kreative krefter i hele landet.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.