Brannmannskapene var på Fenes fram til klokken ti i går kveld. I dag har politiets etterforskere samlet tekniske spor på brannstedet. Foto: Preben Hunstad

Dyretragedien på Fenes: Leter etter brannårsaken

– Siden brannen var av et så alvorlig omfang, både med tanke på dyrene og de materielle skadene, hadde vi et langt perspektiv på arbeidet fra vår side, sier innsatsleder Joakim Jarnæs hos Salten Brann IKS. 

Berget nær 300 griser

Det var klokken 3.20 natt til i går at brannalarmen gikk i driftsbygningen på en gård på Fenes.

I fjøset var det et sted mellom 500 og 600 griser, i tillegg til rundt 40 kyr i en bygning like ved. En stor innsats fra en lang rekke ulike instanser førte til at nær 300 av grisene ble berget, og alle kyrne. 

– Vi var på brannstedet fram til klokken ti i går kveld, for å være helt sikre på at alt var slukket. Det var mest av alt med tanke på de som bor på gården, sier Jarnæs. 

Se video: – Har berget nesten 300 griser ut i live

Samlet tekniske spor

I dag har politiets branntekniske etterforskere vært på brannstedet. 

– De har brukt dagen på å samle spor. Så langt er det ikke mulig å si hvor lang tid det vil ta før vi kommer fram til en konklusjon, sier ansvarlig jurist Marit Heggstad hos politiet i Salten. 

Det er politiet som leder den videre etterforskningen, i samarbeid med blant andre brannvesenet. 

– Vi tar ikke stilling til brannårsaken, men bistår politiet ved behov, sier Joakim Jarnæs. 

Les mer: Den største operasjonen siden Hunstadsenteret: – Det var svært krevende

400 landbruksbranner i fjor 

Han forteller at det er lenge siden det har vært en brann av så alvorlig karakter i en driftsbygning i Bodø, men at brannvesenet har hatt tilsvarende oppdrag i distriktet flere ganger tidligere. 

– Det er et prioritert område for brannvesenet, med tanke på både dyrevelferd og at det ofte er snakk om store verdier. Det har vært stort fokus på dette på den forebyggende siden i mange år, sier han. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Grisefjøs er spesielt utsatt for brann, kommer det fram i en rapport fra Landbrukets brannvernkomité. Foto: Preben Hunstad

I en statistikk fra Landbrukets brannvernkomité er det registrert over 400 større landbruksbranner i 2016, 180 i boliger og 223 i driftsbygninger. Verdier for 511 millioner kroner gikk tapt.

Grisefjøs spesielt utsatt

I Nordland var det i alt ti branner i driftsbygninger i fjor, det samme som året før. Det er en nedgang fra årene før: I 2014 var det 17 slike branner i fylket, og i 2013 25 branner i driftsbygninger. 

Grisefjøs er spesielt utsatte når det kommer til brann: 

I en statistikk fra Landbrukets brannvernkomité fra 2013 viser det seg at hele 8.000 svin døde som følge av brann de siste fem årene. Dette gir et snitt på 1.600 døde gris per år. Årsakene er sammensatte, men elektriske anlegg kombinert med et tøft klima i fjøsene og bruk av elektrisk utstyr er en av hovedårsakene. 

Ved klassifisering av brannårsaker, skiller man mellom to hovedtyper: Den ene er feil på det elektriske anlegget, som for eksempel dårlig kontakt som medfører farlig varmeutvikling. Den andre årsaken er feil bruk, der for eksempel en vifteovn forlates i full drift nær brennbart materiale, heter det videre i rapporten.

Viktig felles innsats 

Jarnæs understreker den viktige rollen den felles innsatsen i forbindelse med brannen var: 

– I tillegg til politi, helse og brann var det mange som gjorde en stor innsats. Falck fra flyplassen som kjørte vann, Bodø Energi som kuttet strømmen, viltnemnda og veterinærene som bidro med bergingsarbeidet av grisene, Nortura som hadde biler som kunne ta inn de dyrene som var i live, og sivilforsvaret. Alle kjørte fullt ut, og ingen ga seg før det var over, sier han. 

Legger til at med tanke på hvor alvorlig brannen var, gikk det bedre enn de fryktet da de kom til stedet. 

– Det var så mye røyk at vi trodde at også kyrne måtte avlives. Men ved hjelp av den felles innsatsen gikk det bedre enn vi fryktet. Likevel er det en veldig tragisk hendelse, sier han.  

FAKTA Omkomne dyr i brann i 2016

I 2016 døde det 7 799 dyr i brann i næringsproduksjon. DSB har ikke statistikk på kjæledyr som dør i brann i private boliger.

Fjørfe: 7 501
Gris: 200
Storfe: 54
Katt: 20
Hund: 15
Papegøye: 4
Hest: 2
Hamster: 2
Undulat: 1

Kilde: DSB

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.