Justisminister Per-Willy Amundsen smalt til mot Nordlys i går, etter et nyhetsoppslag der partiets statssekretær Tom Cato Karlsen var involvert. Foto:

Justisministeren kaller Nordlys "Pravda" og "fake news"

Det begynte med et hjertesukk fra statssekretær i samferdselsdepartementet og tidligere varaordfører i Bodø, Tom Cato Karlsen (FrP).

Da klokken hadde passert midnatt, hadde det for lengst eskalert til en ellevill krangel mellom politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, og intet mindre enn tre statsråder (!) fra Fremskrittspartiet.

Kveldskrangel

Der karakteristikker som pøbel, fake news, Pravda (tidligere sovjetisk propaganda-avis) og Trump-retorikk fløt fritt.

Sent i går kveld la Karlsen ut et innlegg på sin egen Facebook-profil, med lenke til en nyhetssak Nordlys hadde publisert.

Der gikk Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap) ut etter at Karlsen ikke ville garantere at den mye omtalte E8-utbyggingen er med i regjeringens forslag til Nasjonal Transportplan.

Fake news og Trump-retorikk

Da smalt det fra Karlsen, i kjent stil:

– Herregud, Nordlys?! Seriøst?! Har dere ikke det minste fnugg av yrkesstolthet? At jeg selvfølgelig ikke kan lekke noe om kommende Nasjonal Transportplan, betyr jo ikke at det er kroken på døra for E8. Dette er "fake news", Skjalg Fjellheim, og det er flaut å se at dere ikke har noen som helst forståelse for prosess...

Og han fikk svar som bestilt fra Fjellheim:

– Nordlys har da ikke verken skrevet eller ment at det er kroken på døra. Skulle vi latt være å la ordfører Kristin Røymo komme til orde? Dette er da en helt naturlig del av det politiske ordskiftet. Legg deg nå ikke på den Trump-retorikken, det er du for klok til. Det viktigste burde være å ha fokus på å få bygd en vei partiet ditt har lovet innbyggerne i Tromsø.

Ministerne kaster seg på

Deretter tok Facebook-krangelen virkelig av. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kastet seg på. Det samme gjorde nybakt justisminister Per-Willy Amundsen, med følgende kommentar:

– Nordlys og Skjalg Fjellheim vil ikke forstå, Tom Cato. Min erfaring er at selvinnsikten er ikke-eksisterende i Pravda.

For den uinnvidde: Pravda var kommunistpartiets propaganda-avis i Sovjetunionen, frem til oppløsningen i 1991. 

Også fiskeriminister Per Sandberg ble med på diskusjonen:

– Ikke overrasket, blir hverken stum eller "sjokkert", når Fjellheims kort er Trump, ja da... God helg.

Sovjet-karakteristikk

Og da tromsøordfører Kristin Røymo kaster seg med i diskusjonen, og mener at de sterke tromsøreaksjonene på Karlsens utspill er som man må forvente, får hun følgende svar fra statssekretæren:

– OMG.

Justisminister Amundsen var imidlertid ikke ferdig-diskutert for kvelden:

– Pravda omtaler det faktum at Tom Cato ikke kan lekke fra NTP som et: "E8-utspill". Deretter gir Pravda Ap frie tøyler for kritikk av regjeringen, for det som åpenbart er en ikke-sak. Dette er journalistikk på lavmål, Skjalg Fjellheim. Fake News på norsk. At Pravdas politiske redaktør ikke evner å se det er kun skremmende og trist.

– Si meg, Amundsen, synes De det er passende av en statsråd å anvende et slikt språk? Når du forsøker å gå løs på min integritet, bør du gjøre det med større eleganse. Husk nu at De er statsråd, og ikke en hvilken som helst stortingsmann fra Harstad. Vi har stilt en statssekretær spørsmål om en vei som opptar våre lesere i stor grad. Jeg skjønner at statsråd Amundsen synes det var upassende. Jeg beklager å måtte si det, men det er fare for at vi kommer til å stille slike spørsmål igjen, svarer Fjellheim.

– Justisminister som pøbel

Etter at diskusjonen har roet seg, slår Fjellheim fast følgende i samme tråd denne morgenen:

– Jeg er usikker på hvor produktivt dette er for en norsk justisminister, som gjentatte ganger sammenligner en norsk avisredaksjon med selve symbolet på et totalitært regime, en avis som representerte et regime uten ytringsfrihet som grunnleggende verdi. Og Per-Willy Amundsen gjør det ikke bare en gang. Men fem ganger. Fem! Slik snakker den norske makten i dag. Etter at avisen har spurt om regjeringen har tenkt å bygge en bompengefri vei de har lovet. Før pleide statsrådene å ringe redaktørene når de var uenige i noe, så hadde man en sivilisert samtale om saken. Nå er det imidlertid rett ut i ekkokammeret med ren sjikane og mobbing av en hel medieorganisasjon. En justisminister som en pøbel på FB kl 0030. Det er sannelig nye tider.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.