Rune Nilsen mener Skjalg Fjellheim i Nordlys' undergraver avisas troverdighet. Foto: Arkiv

Farvel til Nordlys

Hadde jeg – måtte Gud forby – vært ansvarlig redaktør i Nordlys, ville jeg begynt å bli bekymret. Fra å være en forfriskende og spissformulert stemme fra Ishavsbyen, har Fjellheim – for å sitere AN-redaktør Hanssen – blitt en utpreget talsmann for sytringsfriheten.

Utenfor brøytestikkene

Partiet Høyre utviser – ifølge Fjellheim – en kombinasjon av feighet, splitt og hersk og utdatert fylkeslogikk. Redaktør Hanssen har – stadig i følge den samme Fjellheim – på sin side dyrket og gjødslet fiendebildet av Tromsø, og ikke nok med det. Hanssen har gjort det uten å være særlig underforstått eller subtil. Når lederskribenter blir skutt på fordi de snakker tydelig, og ikke driver tåketale, så sier det litt om hvor langt utenfor brøytestikkene Fjellheim har havnet.

Og Fjellheim liker ikke brøytebiler. I hvert fall ikke de som blir kringkastet via et NRK-program med skyhøye seertall. For det sementerer et gammelmodig bilde av Nord-Norge. NRK skal strengt tatt ikke tenke på seertall, i følge Fjellheim. Det bør de overlate til Nordlys, som – i følge Fjellheim – har suksess både redaksjonelt og kommersielt.

Rabiesbefengte hunder

I det hele tatt, det er mye Fjellheim ikke liker. Som at Narvik vil tilhøre Nordland. Eller at vi har folkevalgte på et regionalt nivå som – i ren vanvare – finner på å fatte vedtak som Nordlys ikke er enige i. Det samme regionale nivået har – i følge Fjellheim – blitt redusert til et snerrende fylkesdyr som bør stedes til hvile for godt. Som om fylkene var rabiesbefengte hunder som må skytes. Eller vandrende vampyrer du kun kan drepe med en påle gjennom hjertet.

Og det er her det begynner å blir problematisk. For når den samme Fjellheim skal forklare hvorfor retorikken hans er så skarpslipt, så kommer følgende:

– Den oppløsningen av det nordnorske fellesskapet som nå skjer, og som møtes med jubel og hurrarop i enkelte deler av landsdelen, er til de grader mot vår vilje. Og det er årsaken til at vi advarer, og engasjerer oss skarpt.

Ja, du leste riktig. Mot vår vilje. Avisen Nordlys har satt en agenda og slåss med nebb og klør mot de som vil noe annet. Det spiller ingen rolle om de andre har demokratiske fattede vedtak i ryggen. Det spiller ingen rolle om de andre baserer seg på hva innbyggerne og næringslivet ønsker. Så lenge det trosser prosjektet til Nordlys, så er det full krig.

Én løsning

Hvilket igjen er i ferd med å bli et problem for avisen Nordlys. For hvorfor skal vi tro på nyhetssakene når en redaktør til de grader har flagget hva som er avisens intensjon? Tanken om en uhildet nyhetsdekning forsvinner rett ned i kloakken når man til de grader skjeller ut meningsmotstandere og personer med evnen til å tenke andre tanker.

For i Nordlys sitt univers finnes det bare én løsning. Og det er ett Nord-Norge. Som en Sancho Panza rir Fjellheim rundt i sin kamp mot vindmøller. Han nekter å gi opp, han nekter å innse at det finnes et annet narrativ. Hvilket er et ord Fjellheim elsker. For det er kulere å skrive narrativ enn det norske ordet fortelling.

Bare ball med Ballstad

Så da blir det litt ironisk søtt at Fjellheim – som har som en kongstanke at Nord-Norge er mindre enn vi tror – kommer i skade for å opprette kommunen Ballstad i Lofoten. En uskyldig glipp, greit nok. Men en særdeles talende bevis på at selv om du er politisk redaktør i Nordlys, så er det ikke gitt at du har full kontroll over den nordnorske geografien.

Det er flott at folk engasjerer seg i den kommende regionreformen. Det er prisverdig at Nordlys vil løfte debatten til et overordnet nivå. Derfor er det desto mer tragisk at avisen vil styre det offentlige ordskiftet over i en retning som selv Kim Jung-un ville ha applaudert.

Rune Nilsen er kreativ leder i Bodø Nu Respons.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.