Aasmund Bjørkan får litt andre arbeidsoppgaver i år, men skal fortsatt hente spillere til Glimt. Foto: Per-Inge Johnsen

Feil mann til feil jobb

Det omorganiseres i Bodø/Glimt om dagen. Etter en intern evaluering har man kommet frem til at Aasmund Bjørkan skal få avlastning på trenersiden. Kjetil Knutsen er mannen som fremover skal lede Glimt på feltet, mens Bjørkan på sin side skal ta seg av kampanalyse, individuell utvikling av spillere og spillerlogistikk.

Glimts tanke med dette er trolig at Aasmund Bjørkan skal få mer tid til å gjøre det klubben og han selv mener er hans sterkeste felt.

Spør du meg, er ikke spillerlogistikk en av disse tingene.

Bare se på listen over spillere som ble hentet til Glimt i 2016 (her regner jeg ikke med Mathias Normann, som var Glimts eiendom, selv om han var utlånt året før):

Ruslan Babenko, Milan Jevtovic, Alexander Jakobsen, Ole Jørgen Halvorsen, Vadim Manzon, Sascha Mockenhaupt, Martin Bjørnbak, Simon Thomas, Sergey Pogorelyi, Hannes Haldorsson, Emil Jonassen og Joachim Osvold.

Det er faktisk mulig å sette opp en ellever – med tilhørende reservekeeper – av spillere som kom inn portene på Aspmyra i løpet av fjoråret. Greit nok,  flere av disse ble hentet på lån i sommervinduet for å styrke Glimt i kampen mot nedrykk (uten at det hjalp spesielt mye). Felles for de fleste er likevel at:

  • De har ikke hevet laget
  • De bar med seg en lønningspose klubben, sett i ettertid, ikke fikk spesielt mye igjen for.
  • Videresalgspotensialet var/er mer eller mindre fraværende. Dette bør være et svært viktig punkt når klubben henter spillere, da inntekter fra spillersalg er alfa og omega for en klubb som ønsker å vokse.

Spør du meg, er det lite som tilsier at Bjørkan bør få fortsette å hente spillere til klubben, all den tid nær sagt samtlige spillere som ble hentet i 2016, leverte langt under middels.

 Å skulle reise rundt for å vurdere spillere som speider, krever både teft og erfaring. Ryktene om spillere som ble hentet på  anbefalinger, lykke og fromme fremfor målrettet speiding over tid, svirret under hele fjorårssesongen, og tatt spillernes faktiske prestasjoner i lys er det lett å tro at det faktisk er sant.

Likevel tar ikke Glimt grep for å kvalitetssikre kjøpene bedre.

”Ja, men Glimt har presset økonomi. De kan ikke ta seg råd til en speider”, er det mange som sier.

For å si det slik: Hva ville Glimt hatt mest nytte av? Å lønne en speider, eller å lønne en spiller som sitter store deler av tiden på benken? Det spørsmålet har et ganske enkelt svar i mitt hode.

Aasmund Bjørkan er en dyktig fotballmann som uten tvil har mye å bidra med i Bodø/Glimt. Det står også respekt av at han innser egne begrensninger på treningsfeltet og søker hjelp utenfra for å bedre dette.

Jeg mener likevel at klubben burde tatt lignende grep også når det gjelder spillerlogistikk, i et overgangsvindu der klubben ser ut til å måtte erstatte opp til flere spillere i jakten på Eliteseriespill i 2018.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.