Prest Odd Eidner forteller åpent om å miste sine to barn. Foto: Markus André Jensen

Fight or flight?

Så kom dagen i år også. Jeg kjenner det i magen når jeg våkner. Kroppen husker ofte bedre enn hukommelsen. Allerede ved frokostbordet gruer vi oss for kvelden. Vi diskuterer hvilken strategi vi skal velge i år. Skal vi flykte unna, eller skal vi orke å stå i det?

Jeg har flere dager i året som jeg synes er vanskelige. En av dem er 31. oktober. Det er fordi den er blitt en dag med veldig sterke og motstridende følelser som normalt ikke kan rommes i en enkelt dag.

La meg forklare. Det startet med glede – den største gleden som vi foreldre kan oppleve når et barn blir født. Vår sønn kom til verden den 31. oktober 1999, og det var ubeskrivelig stort. Men gleden ble raskt blandet med bekymring og uro, for det viste seg at Bjørn Olav ble født med en alvorlig hjerneskade – akkurat som hans eldste søster. Han fikk et kort liv - bare fem måneder. Vi fikk ikke feiret den første bursdagen hans. Da vi kom til ettårsdagen, var det ikke noen å feire. Vi satt tomhendte og sorgtunge i stua vår og orket ingen ting.

Men vi fikk ikke sitte i fred, vi fikk uventet besøk. Det kom flere unger som hadde kledd seg ut, og som var på jakt etter «knask eller knep». Vi er veldig glade i unger, men akkurat den kvelden har vi vanskelig for å vise begeistring for Halloween-tradisjonen. Dette gjentok seg hvert år, og vi begynte tidlig i oktober å grue oss for denne merkedagen i livet vårt. Vi valgte litt forskjellig strategi. Noen ganger åpnet vi døra, når vi så at det var nabo-ungene som kom på besøk – vi kunne ikke skuffe dem! Andre ganger slo vi av lyset og gikk i hi, og håpet at de skulle gå forbi og la oss være i fred. En gang hørte jeg lyden av noe som ble kastet mot vinduet og som gikk i stykker. Neste morgen måtte jeg skrubbe vekk restene av to inntørkede eggeplommer mot vindusglasset.

Jeg tror det var da fruen bestemte seg for å velge en annen strategi neste år. Hun tenkte at hvis Bjørn Olav hadde levd, så ville vi helt sikkert ha invitert naboungene til barnebursdag med sjokoladekake og brus. Hvorfor ikke gjøre det likevel?! Så hun bakte ei stor sjokoladekake og stod klar når de første utkledde heksene ringte på døra. De ble målløse og gjorde store øyne bak maskene da de fikk servert rykende fersk sjokoladekake, og tok imot med stor begeistring. Ryktet må ha spredt seg raskt, for det kom svært mange utkledde halloween-spøkelser den kvelden, og alle var svært fornøyde med det knasket de fikk. Vi satt igjen med mange sjokoladesmuler på et tomt fat, og et hjerte som rommet både sønnen vår og de som skulle ha vært lekekameratene hans - selv om hjertet blødde av sorg.

Senere har vi vekslet mellom disse to strategiene – «fight or flight». Skal vi ta opp kampen med de vanskelige følelsene og orke å stå i det, eller skal vi flykte unna og rømme vekk? Det fins ikke noe fasitsvar, eller noe som er rett og galt. Vi har vekslet mellom disse to strategiene. I år inviterte vi oss til noen gode venner og søkte tilflukt der. Alle som har mistet noen, må ta stilling til dette flere ganger i året. Ikke minst nå som det nærmer seg jul – den deiligste og vanskeligste av alle høytidene. Noen velger å reise bort og gjøre noe helt annet. Andre prøver å feire jul som før, og holde på de gamle tradisjonene. Men livet blir aldri som før.

Det er likevel et håp i dette. Noen opplever en stor overlevelseskraft i å skape nye og kanskje mer meningsfylte tradisjoner. Det kan bli en kraft gjennom sorgen, og en ny og dypere glede over livet. Det fikk vi oppleve et glimt av da vi serverte varm sjokoladekake til overraskede halloween-spøkelser.

Men hvis du har en venn eller nabo som velger å hoppe over jula i år, så er det en grunn til det. Det er også en grunn til at noen ikke kommer og åpner døra neste gang det er halloween.

Odd Eidner er kjent som en markant prest og skribent i Bodø og Salten. Han deler sine tanker med Bodø Nus lesere i sin månedlige spalte.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.