Runar Berg, Trond Sollied, Ørjan Berg og Tom Kåre Staurvik - det er mange som har nytt suksess i Bodø og Trondheim.

Her er Glimt-produktene som ga Rosenborg suksess - se topplisten!

Som alle bodøværinger vet: Glimt har brorparten av æren for Rosenborgs suksess.

For hva hadde trønderne vært, uten ferdig utviklede toppspillere importert fra Bodø?

I anledning at Rosenborg fyller 100 år i dag, har vi sett nærmere på 10 av de mest markante spillerne og trenerne med karrierer i både Glimt og RBK. En av dem spiller fortsatt fotball, en annen er kanskje Norges mest frittalende fotballekspert, mens en tredje gikk fra lokalfotball på Helgeland til heltestatus på Ullevaal på kort tid.

Listen er fullstendig urangert og tar for seg spillere basert på sportslig suksess.

God fornøyelse!

Harald Martin Brattbakk

Målkongen selv. Scoret totalt 166 mål på toppnivå i Norge, et antall bare Sigurd Rushfeldt har klart å overgå. Ble toppscorer i Eliteserien fem ganger, seriemester åtte ganger og cupmester to ganger. I tillegg vant han også seriegull med både Celtic og FC København. Ble likevel aldri kåret til årets spiller i Norge av VG, og spilte «bare» 17 landskamper i løpet av sin 15 år lange karriere, uten at det forteller annet enn at konkurransen på 90-tallet var beinhard.

Brattbakk startet karrieren i Rosenborg i 1990, før han ble utlånt til Bodø/Glimt i 1992. Der leverte han to gode sesonger, før det virkelig løsnet da han vendte tilbake til Trondhem i 1994. I sine to perioder i klubben vant RBK serien samtlige sesonger, med målsniken Brattbakk på topp som en sterkt medvirkende årsak.

Ørjan Berg

Ble kåret til årets spiller i norsk fotball tre ganger mellom 2000 og 2003 da han spilte i Rosenborg – et antall bare hans mangeårige lagkamerat Erik Hoftun kan matche. På sitt beste en svært intelligent og teknisk midtbanespiller med stor løpskapasitet, som også herjet i europacupkamper for de hvite og svartkledde, selv lenge etter at han hadde fylt 30 år. Berg debuterte på A-laget til Bodø/Glimt som 18-åring i 1987, men forlot klubben året etter. Da fikk han to gode år i Rosenborg, før han dro utenlands for å spille for både Wettingen, 1860 München og sveitsiske Basel. Kom så tilbake til Bodø i 1994 og var med på laget som tapte cupfinalen i 1996, før han igjen gikk til Rosenborg i 1999.

Totalt vant eldstebror Berg åtte seriegull og tre cupgull med Rosenborg før han la opp i 2006, 38 år gammel.

Arne Hanssen

Listens eldstemann, noe som nok gjør at enkelte har lett for å glemme hans betydning både for Glimt og Rosenborg. Født i 1944, og frontet det første, store Bodø/Glimt-laget sammen med, blant annet, Terje Mørkved og Harald «Dutte» Berg. Spilte først i klubben på 60-tallet, før han valgte å prøve fotball-lykken i Trondheim, all den tid nord-norske klubber ikke kunne rykke opp til Eliteserien. Der ble han cupmester (1971), seriemester (1971) og to ganger toppscorer (1971 og 1972), før han vendte tilbake til hjembyen og var en viktig drivkraft bak Glimts cupgull i 1975.

Som spiller var Hanssen det man i dag kaller en «target-spiss». Han var ikke spesielt rask, men sterk i duellspillet og utstyrt med et livsfarlig skuddbein. Han er trolig også mannen med flest mål for Bodø/Glimt gjennom alle tider, med over 600 i tallet.

Anders Ågnes Konradsen

Den eneste spilleren som fremdeles er aktiv. Oppvokst i Bodø og spilte for Glimts A-lag fra 2007 til 2010, hvor han markerte seg som et av landets mest lovende fotballtalenter. Gikk så til Strømsgodset i en alder av 20, og slo ut i full blomst på midtbanen under ledelse av Ronny Deila. Spilte deretter to år i franske Rennes, før han i 2015 ble klar for Rosenborg hvor han fortsatt spiller.

Konradsen har vært med på dobbeltriumf (vinner av både serie og cup) med RBK i begge sine to sesonger i Trondheim, og kan meget vel gjøre det samme også i 2017. I 2014 scoret han også sitt første – og hittil eneste – mål for landslaget.

Runar Berg

«Mister Bodø/Glimt». Den hittil siste Bodø/Glimt-spilleren som har blitt kåret til årets spiller i norsk fotball av VG, da han fikk prisen etter sin fantastiske 1993-sesong med de gulkledde, som endte med cupseier og seriesølv. Totalt har Berg nærmere 350 førstelagskamper for klubben, fordelt på tre perioder.

Runar var, i likhet med broder Ørjan, løpssterk og utstyrt med en god pasningsfot. I tillegg var han også hakket vassere foran mål. Det fikk han, blant annet, vist da han spilte i Rosenborg midt i klubbens storhetsperiode, med 13 scoringer fordelt på 69 kamper mellom 1997 og 1999. Han spilte også fra start da trønderne slo selveste Real Madrid 2-0 i Mesterligaen i 1997.

(At han i 1991 spilte ett år for Tromsø snakker vi derimot ikke høyt om…)

Bent Inge Johnsen

En av to helgelendinger på lista. Hadde en høy stjerne i både Rosenborg og Bodø/Glimt på grunn av sin anvendelighet, og kunne i praksis spille over alt på banen. Han slo igjennom med et brak da han ankom Aspmyra fra moderklubben Mosjøen i 1993, og ble cupmester i sin første sesong – med scoring i finalen. Han huskes også godt for sine to scoringer i europacupkampen mot Sampdoria i 1994.

Johnsen ble han værende på Aspmyra frem til 1998, før han dro videre til Trondheim. Der ble han værende i tre sesonger, og spilte, blant annet, en rekke kamper i Champions League for Rosenborg. Totalt fikk han med seg tre seriegull og like mange cupgull fra sin fotballkarriere.

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen

Den breiale driblefanten som de aller fleste, fotballinteresserte eller ei, har et forhold til. Etter stor suksess både i Rosenborg og på landslaget ble han allemannseie på 90-tallet, men det mange kanskje glemmer er at Jakobsen mellom 1984 og 1987 pøste inn mål for Bodø/Glimt. Han gjorde med andre ord sitt til at klubben gikk fra å spille på nivå tre da han debuterte, til å sikre opprykk til Eliteserien i 1988.

Jakobsen gikk deretter til Rosenborg, før han i 1990 dro utenlands til sveitsiske Young Boys. Deretter fulgte opphold i Duisburg og Lierse, før han avsluttet karrieren med fem nye sesonger i Trondheim. Totalt vant Jakobsen Eliteserien seks ganger og cupen fire ganger med Rosenborg. I tillegg spilte han 65 landskamper og scoret 11 mål.

Tom Kåre Staurvik

Mannen med det beryktede skuddbeinet. Kunne spille både midtstopper og dypt på midtbanen, og ble kjent for å være en offensiv forsvarsspiller, på en tid hvor stopperne helst skulle sparke vekk ballen så fort de fikk den i beina. Eliteseriedebuterte for Glimt i 1993, og vant cupgull med klubben samme år – med scoring i finalen. Året etter ble han toppscorer for de gule, og ble dermed hentet til Rosenborg, hvor han vant cupgull i 1995 (scoret igjen i finalen) og serien både i 95 og 96.

Etter et kort opphold i Nederland vendte Staurvik tilbake til Bodø i 1997 og spilte for Glimt frem til 2002. Etter å ha spilt i Kina og Sverige påfølgende år avsluttet han karrieren i Fauske/Sprint i 2004.

Trond Sollied

Listas andre helgelending. Var kun to sesonger i Bodø/Glimt helt på tampen av sin lange fotballkarriere, men gjorde likevel stor suksess i klubben som spillende trener. Med Sollied ved roret rykket gultrøyene først opp til Eliteserien i 1992, før de vant cupen året etter. Han fortsatte, da kun som trener, i Glimt frem til 1996, og har siden da vært en av nordmennene med størst suksess som trener i utlandet.

Før det var Sollied seks sesonger i Rosenborg hvor han vant tre seriegull og to cupgull. Han har også vunnet serien to ganger med Vålerenga.

Jan Derek Sørensen

Nådde trolig toppen av sin fotballkarriere da han banket inn to mål i Rosenborgs berømte 3-0-seier over Borussia Dortmund i Champions League i 1999. Så god var han faktisk i den kampen, at tyskerne så seg nødt til å kjøpe han to år senere. I Tyskland fikk han også med seg ett seriemesterskap og finale i det som da het UEFA-cupen, før han vendte hjem til Norge. Før det hadde Sørensen tre gode sesonger i Bodø/Glimt mellom 1994 og 1997, før han vendte tilbake til klubben i 2008 og både fikk oppleve klubbens eventyrsesong i comebacket på øverste nivå, og det smertefulle nedrykket året etterpå.

Lysluggen vant tre seriegull med Rosenborg og ett med Borussia Dortmund, og spilte i tillegg 20 A-landskamper for Norge mellom 1999 og 2004.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.