Halvdan Sivertsen er tilbake med sin første plate på fem år. – Det er ikke sikkert det blir noe mer, sier han. Alle foto: Preben Hunstad

Veien ut av skrivesperra: 11 spor med Halvdan

God natt. Hold mæ nu, min elskede – så lar vi dagen fær.

– Hvis det blir de siste ordene jeg synger på ei plate, så er det helt greit altså.

Halvdan Sivertsen (67) har akkurat snakket seg gjennom alle de 11 sporene på Ennu ikke landa. Plata som kommer ut på CD, vinyl og i alle digitale kanaler i morgen. I kveld skal den feires på Sinus.

– Jeg var slett ikke sikker på at det kom til å bli noen ny plate. Det stoppa helt opp i skrivinga, det skjedde ingen ting.

Men så løsna det. Om det var den nye skrivestua hans i fjæresteinene, eller at han var ute på turné med et helt annet prosjekt, eller noe helt annet... Det er uvesentlig.

Her er den nye plata til Halvdan Sivertsen. 

Halvdan Sivertsen er klar med nye plate. Det er fem år siden sist.

#1 Baklengs ombord

– Låta handler om å komme i kontakt med sin indre Trump. Å innse at livet ikke handler om å feie over folk, men at handlingene dine faktisk har konsekvenser for omgivelsene dine.

– Å ro blir et godt bilde på det. Eller som da jeg var og henta min første båt; som gikk i ei helsikes fart. Jeg kjørte forbi en fullasta robåt, og vinka tilbake til det jeg trodde var en blid gjeng. Men... Jeg lagde en helsikes hekksjø, og de i robåten sto og hytta med neven. Hekksjø er ikke noe å spøke med. Hehe.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Hekksjø er ingen spøk.

#2 Pappa´n tell Jesus

– Jeg var religiøs. Så ble jeg voksen.

– Altså... Jeg har jo lyst til å være optimist, og skrive morsomme og underholdende sanger. Og det hadde vært veldig fint å hatt en Gud som kunne løse ting. Jeg respekterer de som tror på en kjærlig og allmektig Gud. Men hvis Gud er allmektig, er han jo en grusom gud, som ser gjennom fingrene med alt som skjer i verden. Jeg er veldig kritisk til all religiøs fundamentalisme.

#3 Idol

Og narkomane NAV-era og snyltera som bærre drekk og slåss. Koffør kan dæm ikke bare vær litt mer som mæ, litt mer som oss....

– Låta er min bønn om å få lov til å være litt annerledes. Døve, blinde, brune, svarte, tiggere... Det er egentlig ingen av oss som passer inn. Ikke du, ikke jeg. Altså; det er bare noen dager siden det første homofile paret gifta seg i kirken her i Norge... Verden henger ikke med. 

– Samtidig er låta kanskje den mest kompliserte øvelsen av dem alle: Å bruke humor og ironi om et tema som er veldig vanskelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Å bruke humor om tunge tema er en vanskelig øvelse, mener Halvdan Sivertsen.

#4 Du når ikke frem

– Dette er en sang jeg skrev i kjølvannet av det som skjedde på Storskog i fjor, og historien til bioingeniøren Mahad, som ble fratatt statsborgerskapet fordi han løy da han var 14. Det handler om noe så vanskelig som kommunikasjon, og de unge mindreårige asylsøkerne som blir overlatt til en tolk.

– Altså; jeg har selv opplevd å rote meg inn i vanskelige problemstillinger på fremmede språk. Blant annet i en samtale på dårlig tysk med en bulgarsk kelner, som stilte noen vanskelige spørsmål om hvorfor nordmenn og svensker er så forskjellige. Jeg fikk sagt at Norge var lillebror i union med Sverige, men ikke at vi kom oss ut av det. Man har så bruk for språket. For alle ungdommene som kommer hit, handler det om liv eller død. Da blir det forferdelig vanskelig.

#5 Helga

– Dette er en tilsynelatende enkel og munter sang om at nå nærmer helga seg...

– Men så enkelt er det vel ikke?

– Nei. Dette er egentlig tittelkuttet. Ennu ikke landa. Det handler om at vi svever rundt der oppe, later som ingenting og aner fred og ingen fare. Men vi vet ikke hvor hardt vi kommer til å slå oss når vi lander. For eksempel: Hvorfor kan vi ikke bare forby plastposer? Vi trenger dem jo ikke. Og vi kan jo ikke fortsette å fly så mye som vi gjør. Det går bare ikke. Baksmellen kommer til å komme, og den kommer til å slå hardt. 

#6 Anna Karoline - Den siste jekta

– Vi har hatt nesten tusen år med jektefart og tørrfiskeksport her i landet. Betydningen de hadde for landet vårt er voldsomt underkommunisert.

 – Min fascinasjon for jektene startet med et kurs ombord på jekta Pauline i 1987. Det var et tidagers cruise i Nordland. Ola Bremnes var skipstrubadur, og da han kom hjem til sine foreldre i Svolvær slo han i bordet og sa: Dere vet jo ingen ting om Nord-Norge. Hehe.

– Men samtidig er det en historie med mange dramatiske skjebner. Jektene dro ut i verden med fisk, og kom tilbake med alt man kunne drømme om. Samtidig var de bygd for last, og ikke fart. Det var flere voldsomme forlis, der mange menneskeliv gikk tapt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Låtene til Halvdan Sivertsen er ofte enkle. Men likevel ikke.

#7 Gamle kanona – verden sett fra Nyholms Skandse

– Dette er en antikrigssang. Bodø har virkelig en historie i så måte. Ser man til det som skjer i Syria nå, så kommer det til å bli en forferdelig løsning uansett hva som skjer. Og Irak: Hva godt førte det egentlig med seg? Ingenting. Jeg får vondt i hele kroppen av å tenke på at Norge er en så stor våpenprodusent som vi er. At våre jagerfly dreper folk. Jeg kan jo skjønne at IS må stanses, men det Irak gjør i Syria nå...

– Når Stoltenberg snakker om opprusting. Når min gamle helt president Obama dreper sivile med droner. Denne låta handler om alt det.

#8 Ung

– Denne handler om kjærligheten før kjærlighetsvisa. De første usikre blikkene. Alt er så stort og skremmende. I store bokstaver. Alt er viktig. Det ble en vandring langs Memory Lane dette.

#9 Når saken snues på hodet

– Dette er min hyllest til det kreative mennesket. Verden har så mange store problemer akkurat nå, så vi har behov for noen som kan komme opp med de kreative løsningene. Vi rett og slett trenger det kreative mennesket.

#10 Har du sett lyset

– Dette var den første låta jeg skrev til dette albumet. Den ble skrevet til åpninga av Stormen, faktisk. Har du sett lyset ble en døråpner til å skrive resten av låtene på albumet.

– Det å ha skrivesperre er forferdelig kjedelig. Jeg har lyst til å skrive, men har ingen ting i hodet. Denne låta satte det i gang igjen.

– Samtidig har jeg et album som er ferdig innspilt. Det ble tatt opp under turneen Hus ved havet, der jeg har samlet alle de maritime sangene, sangene om naturen, og spilte de sammen med MiN-ensemblet. Vi får gi det ut senere.

#11 God natt-visa

– Nå er jeg 67, og kunne godt ha pensjonert meg. Men skal i stedet på turné en lang stund framover. Men for å være ærlig så er det å være på turné ingenting mot det å være bestefar på heltid.

– Tenk på det: Hamsun, helt uten sammenligning forøvrig, skrev August-trilogien da han var på min alder. Noe av det frodigste og beste han har skrevet. Det går ikke an å leve så lenge uten å lære noe om livet.

– Hvis denne platen blir det siste jeg gir ut, så skal jeg være ganske fornøyd med det. Og hvis de siste strofene på denne låta blir det siste jeg sier på plate... Så er det helt greit, kjenner jeg.

God natt. Hold mæ nu, min elskede – så lar vi dagen fær. 

Halvdan Sivertsen er 67, og kunne gått av med pensjon. Det har han ingen planer om.

 

 

 

 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.