- Har foreldre mistet helt forstanden?

Har foreldre mistet helt forstanden? spør svenske Erica Lindblom i denne kronikken.

KRONIKK: Bør barn ned i 7-årsalderen få lov til å spille spill som baserer seg på vold og sex? Den svenske fotografen Erica Lindbloms innlegg er delt over 20.000 ganger på Facebook.

AV ERICA LINDBLOM

Jeg har oppdaget at små barn sitter og spiller GTA5 og Call of duty. Vi snakker 7-åringer og oppover,  og vi snakker at det er helt vanlig.

Jeg fikk sjokk da jeg hentet min 9-årige sønn hos sin venn som er ett år yngre. Moren meddelte glatt att barna spilte GTA5. Det får ikke min sønn spille! Er det ikke 18 års aldersgrense på det!?

Jo da, det stemmer og spillet går ut på å være gangster. Du kan morde, råne, skadeskyte, kjøre ihjel mennesker og rane banker. Du kan gå på strippeklubb, få private danser, titte på sex-scener. Spillet er sterkt kvinnediskriminerende. Det fins ingen gode forbilder. Det florerer med grovt sexpratt blant karakterene og replikker som “jeg skiter i om du er 12 år, jeg kommer fortsatt til å voldta deg”.

Spillet er veldigvirkelighetsnært med bra grafikk og du utfører alle handlinger som om du virkelig var der. Skadde mennesker kan for eksempel blø i hjel og plages langsomt til de dør. Dop og alkohol florerer i spillets verden. Det er lagd for 18-åringer og ikke for 7 år og oppover.

“Langerne” er gode foreldre som elsker og bryr seg mye om sine barn. Så hvorfor gir foreldrene  disse forferdelige spillene til sine barn? Jeg forstår det ikke! Små barns hjerner er ikke ferdig utviklede og sannelig mer mottagelige for å selv utvikle aggressiv atferd. Man fristes av å ty til vold og blir belønnet for det i spillet. Belønninger gir vi til barna når de oppfører seg godt.

Gjerningsmenn som har utført massedrap på skoler i USA og andre land har alle vært ivrige brukere av lignende voldsspill. Små barn får ingen gode verdier gjennom denne makabre underholdningen på fritiden. At det lille barnet får oppleve makten de får gjennom å bruke et våpen og gir dem følelsen av at de selv utfører volden, hva skal de bruke den erfaringen til?

Jeg gjetter at få voksne sitter og diskuterer disse tingene med barnet sitt. Jaha, nå skjøt du ihjel den der personen, hvordan tror du at det føles å bli skutt? Hvordan tror du att den personens familie føler seg når du drepte deres sønn/datter/søster/bror/mamma/pappa? Er det ok å kjøre på noen med bil, bare for at man har lyst? Er det ok å kappe av en tå? Er det klokt å ta stoff? Hvilke konsekvenser får det i det virkelige livet?

Noen steder er det jo akkurat det man egner seg til når barnet befinner sig i ”den ekte verden” .

Foreldre kan rolig frarøve sine barn en fornuftig fritid uten å selv få noen konsekvenser (det er ikke straffbart å lange voldsspill), konsekvensene får barna selv håndtere  i framtiden og de barna som har vanskelig for å bremse sine impulser akselererer  sin hjelpeløshet omgående.

Mange barn bruker mer tid i spillet enn med sine foreldre. Kast spillet og gi barnet en bedre fritid!

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.