Ola Schrøder Røyset er spesifikk når han søker etter personlige assistenter: De må være gærne nordlendinger! Foto: Karianne Kvalvik Kulø

Årets mest spesielle jobbannonse: Ola vil ansette gærne nordlendinger

Ola Schrøder Røyset ble kjent i hele landet etter at han fortalte offentligheten at han reiste til Danmark for å kjøpe seksuelle tjenester, noe som vakte en større debatt om seksualitet og funksjonsnedsettelser.

Det er en debatt som fremdeles pågår. 

Sammen med fetteren ga han ut boken Min fetter Ola og jeg, og Røyset har også deltatt i flere tv-programmer og markert seg som en ivrig debattant og ettertraktet foredragsholder. 

– Det er også bakgrunnen for at jeg skriver i annonsen at det blir en del reising. Bare de siste ukene har jeg vært fem ganger i Oslo. I tillegg bor familien min i Ålesund, og jeg er glad i å besøke dem også, sier Røyset.

Alvorlig sykdom

Røyset ble diagnostisert med spinal muskelatrofi da han var åtte måneder gammel. Det er en arvelig, nevromuskulær sykdom som sitter i ryggmargen og forårsaker svinn av muskler. 

Nå søker han etter to brukerstyrte, personlige assistenter – og har noen helt spesielle preferanser: Han ønsker to gærne nordlendinger til stillingene. 

23-åringen er helt klar på at annonsen er alvorlig ment: 

– Jeg er en litt annerledes person, og er på jakt etter noen som både har takhøyde og kan takle uforutsette ting. Det er nok mange som kan ha de egenskapene, men jeg tror prosentandelen er større i nord enn ellers i landet. Dessuten er jeg sunnmøring, og vant til å snakke rett fra levra. Noe vi har felles med nordlendinger, sier han. 

Fått 30 søknader allerede

Annonsen ble lagt ut for bare noen dager siden. Mange har allerede lagt merke til den. 

– I jobben min i Prima assistanse jobber jeg blant annet med søknadsskriving og juridisk rådgivning. Men det er sjelden man får så stor interesse; bare på dagene siden den ble lagt ut, har jeg fått rundt 30 søknader. Så jeg er ingen pessimist; jeg tror nok jeg skal finne de rette, sier han. 

Og legger til:

– Siden utlysningen er utradisjonell, har jeg fått noen utradisjonelle svar. Og det synes jeg er viktig! Folk har levert noen særdeles kreative søknader, sier han. 

Les hele annonsen her: 

Gærne nordlendinger søkes til stilling som personlig assistent (BPA)

Nordlendinger er som salt for landet! Uten dem, mister tilværelsen smak.

Altså, ikke misforstå meg, tilværelsen min er ikke smakløs. Den inneholder både koriander, pepper, karri, og oregano. Men den mangler salt. Derfor søker jeg nå etter nordlendinger, helst gærne.

Det har seg nemlig slik at jeg ikke er helt i vater selv.

Jeg er for øvrig Ola Schrøder Røyset, er dessverre ikke nordlending, men en blandingsrase mellom oslososs, sunnmøring, og trønder. Med andre ord, jeg har hipsterhår, kan håndtere økonomi, og alkohol. Utover det så er jeg hjulbent, småfet, og selverklært libertiner.

Tilværelsen min er særdeles ambivalent. Noen dager er så uforutsigbare at jeg regelrett blir kvalm. Andre dager, derimot, er så forutsigbare at jeg blir deppa. Derfor er det viktig at selv om du er «gæren» nordlending, så må du takle at noen dager er depressivt forutsigbare.

Altså, jeg lover, ikke alle! Men noen dager er dessverre det.

Videre så reiser jeg mye, veldig mye. Faktisk så reiser jeg så mye at løftefolkene på Gardermoen husker meg ved navn. Et resultat av dette er at du som assistent hos meg må være forberedt på både mye reising og fysisk tunge oppgaver. Jeg reiser ikke lett...

Bostedet mitt er Trondheim. Så du må dessverre bo i nærheten. Jeg har også bil, så det er en fordel hvis du har sertifikat og/eller erfaring med å kjøre bil. Det er viktig at du er av den åpne sorten, trangsynthet er reservert for kirken. Så du må være åpensinnet, jeg lever en relativt alternativ livsstil, og på grunn av den ene diagnosen min, så vil nok livsstilen bli enda mer alternativ etter hvert.

Jeg har to diagnoser, den ene er en muskeldiagnose, den andre er arbeidsnarkomani. Begge to påvirker hele tilværelsen min i meget stor grad.

Jeg søker for øvrig etter flere nordlendinger. Jeg har to stillinger å fylle, og prosentene varierer alt etter hvordan de to skal kombineres. Så man kan søke på alt fra 50 til 100 prosent. Oppstart vil ikke være før i august. Så ja, jeg er preventiv i min tilnærming.

Har på følelsen at det blir vanskelig å finne nordlendinger. De er en utrydningstruet art.

Men penger er viktig. Veldig viktig, faktisk. Så jeg kan betrygge deg med at lønnen er konkurransedyktig, spesielt siden du ikke må være fagutdannet, faktisk er det en fordel hvis du ikke er det. En 100%-stilling hos meg tilsvarer omtrent 350 000 - 430 000 i årsinntekt før skatt, alt etter hvor mange helligdager, helger, og kvelder du jobber. Men dette bringer oss også over på arbeidstid. Og her kan jeg heller ikke friste med noe hverdagslig. Jeg trenger noen som både kan jobbe dag, kveld, og natt. Det er selvsagt i turnus, som ikke er forutsigbar. I og med at jeg reiser så mye, er det ofte forandringer i turnusen. Jeg har kun to med meg på reise, som da jobber 12-timersskift.

Arbeidsoppgaver! Det er egentlig ganske enkelt, jeg kan tenke, jeg kan enn så lenge prate, og kjøre min egen rullestol. Alt annet trenger jeg assistanse til.

Det er mye man kan si om meg, i hvert fall hvis man spør Google. Det som Google derimot ikke sier, i hvert fall om mine positive sider, er at jeg i utgangspunktet kan defineres som «intellektuell, ærgjerrig, selvstendig, gledesspreder, løsningsorientert, dedikert faktaboks som av og til tar feil, god til å snakke for seg, elsker kompleksitet, og analyse av omverdenen».

I hvert fall ifølge min mor.

Hun har også meninger om mine dårligere sider, som etter sigende er «dårlig på følelser, smalltalk, sosialisering med vanlig dødelige, estetikk i bolig, å klatre i trær, kronisk D-menneske».

Jeg tror det beste er om du bedømmer meg selv, for en ting er sikkert, jeg er ingen konstant.

Er dette en jobb for deg? Link til annonsen her.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.