Sting kommer til Bodø - men hva har vært bodøhistoriens største konsert før ham? Foto/kollasje: Promo/Arkiv/Bodø Nu

Her er de 10 største konsertene i Bodøs historie

I dag kom nyheten om at verdensstjernen Sting gjester Bodø til sommeren, for å spille konsert i Nordlandshallen.

Det markerer starten på en ny æra for konsertbyen Bodø. Nå kan man ta imot artister innendørs, med 10.000 tilskuere til stede, noe som åpner for enda større artister enn det Parkenfestivalen har hentet til Rensåsen. 

Uten å ta munnen for full må man kunne konkludere med at Sting-konserten blir tidenes musikk-happening i Bodø. 

Men hva er de største konsertene i historien frem til 18. juni neste år?

Vi allierte oss med musikkekspert Kjell Nordeng, for å få noen innspill - for så å forsøke oss på en definitiv oversikt. 

– Alt må sees i en sammenheng. På 60-tallet var Bodø så langt i utkanten at store, utenlandske artister var utenfor rekkevidde. Likevel kunne et besøk av en nasjonal storhet være like viktig som konserten til en internasjonal artist noen tiår senere, mener Nordeng.

Med det bakteppet: Her er de 10 største konsertene i bodøhistorien, etter Bodø Nus mening. 

10. Jan Garbarek - Bodø domkirke - 2002

Verdensstjernen Garbarek tok domkirka med storm. De som var der kan ikke glemme konserten, fra en av jazzens aller fremste utøvere på verdensbasis. Under pressemøtet før konserten var sågar nasjonale aviser til stede. Garbarek har i senere tid spilt under Bodø Jazz Open, men i 2002 var besøket banebrytende.

9. Chris Cornell - Parkenfestivalen - 2007

Til nå den dyreste enkeltartisten som noensinne har spilt i byen - før Sting. Cornell var aktuell med låten til Bond-filmen Casino Royale, men ble lokket til Bodø og Nord-Norge i Parkens andre år. En bookingmessig prestasjon av de sjeldne av Gøran Aamodt & co.

8. The Pussycats - Garnisonsteateret - 60-tallet

60-tallets aller viktigste norske band, som fortsatt forsvarer sin plass i toppen av vår rockehistorie. De hadde et skandaleombrust image, og tromsøguttenes konsert i Bodø levde opp til de livlige forventningene. Kjell Nordeng mener dette var dagen da rocken kom til Bodø for første gang.

7. Chet Baker - Sinus - 1984

En av de virkelig store jazzartistene besøkte Bodø og Ad Lib jazzklubb. Han leverte en forrykende og intens konsert i 1984, en konsert både rockere og jazzfolk snakker om i ettertid.

6. Deep Purple - Bankgata - 2006

Det er nærmest absurd å tenke på, men legendene spilte altså for rundt 2500 mennesker i Bodø for ti år siden. Riktignok noen år siden storhetstiden, men definitivt noen av de aller, aller største som har besøkt Bodø.

5. Bryan Adams - Aspmyra - 2008

Mannen bak Summer of 69 tok turen til Bodø under Aspmyra live. På det tidspunktet slett ingen avdanket artist. Den gang klarte ikke arrangørene å selge ut alle billettene, men mye har skjedd i konsertbyen Bodø siden den gang. 

4. Iggy Pop - Parkenfestivalen - 2011

Ikke den yngste verdensstjernen som har spilt i Bodø. Men kanskje den som leverte den aller beste konserten, alderen tatt i betraktning? Spilte under Parkenfestivalen i 2011, og rocket Rensåsen.

3. Snoop Dogg - Bodø Spektrum - 2011

Hvis vi definerer storhet ut fra å være størst i sin sjanger, er det vanskelig å overgå Snoop-besøket i Bodø i 2011. Forutenom at han stjal med seg en høyttaler, sjarmerte han over 3000 publikummere med glimtdrakt og hitparade. 

2. Nick Cave - Parkenfestivalen - 2013

Australieren leverte det veldig mange mener er Parkenfestivalens aller råeste konsert noensinne. Det er vanskelig å ta innover seg hvor stort det er at en festival nord for polarsirkelen hentet et slikt navn - og som han leverte!

1. Sting - Bodø Spektrum - 2017

Ingen over, ingen ved siden. Sting blir den største artist som har spilt i Bodø noensinne. En artist som er aktuell med en ny plate, er på turné og som kan velge og vrake i hele verden. Han valgte Bodø.

Hva synes du om listen? Har vi glemt noen? Si din mening i kommentarfeltet på Facebook!

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.