Illustrasjonsfoto: Flickr

Hvordan skape en ølkjeller

I utgangspunktet er alt øl brygget for å kunne drikkes ferskt, og i enkelte tilfeller kan ølet du drikker allerede være over sin høytid. Likevel er det flere øl som utvikler spennende smaker og blir bedre med et par år i ølkjelleren.

Først og fremst snakker vi om øl på flaske og ikke på boks. En ølboks er hermetisk lukket og begrenser oksideringsprosessen som ellers får ølet til å utvikle seg. Tydeligere modning får man også hvis ølet er ettergjæret på flaske der gjæren kan fortsette å jobbe med ølet.

Øl eldes på ulike måter, og hvilke øl som blir bedre og på hvilket punkt under lagringen det er best, vet man ikke før man har prøvd. Generelt har sterke øl best lagringspotensiale siden alkoholen er konserverende og forhindrer at ølet blir raskere dårlig. Her snakker vi gjerne om 8 % og oppover. Øl fra butikken vil altså ha lite å tjene på lagring. I tillegg vil mørke og komplekse øl utvikle seg bedre enn lyse. Spesielt imperial stouts, barley wines og mørke, belgiske øl kan bli riktig så spennende etter noen år.

Syrlige øl er også egnet for lagring, og spesielt den belgiske spesialiteten lambic som er svært syrlig. Syrligheten bidrar til lengre holdbarhet og mulighet for positiv modning i 20 år. De fleste tilsetninger som krydder eller andre ingredienser utenom det vanlige vil svinne over tid. Dette kan være ønskelig hvis ølet er svært ubalansert der lagring kan tone ned og balansere ølet. Humlepreg er også noe som forsvinner raskt, så IPA eller andre humlesterke øl vil bli kjedelige etter ett års tid.

Det anbefales å lagre øl i et mørkt rom da lys kan påvirke ølet over tid. I tillegg bør rommet helst ha en kjellertemperatur på rundt 12 °C. Da vil ølet utvikle seg jevnt. Høyere temperatur vil få modningen til å endre seg i negativ retning, mens lagrer du ølet i kjøleskapet vil dette bremse modningen. Utelukkende bør øl lagres stående med mindre du skal lagre et øl med naturkork i nærmere ti år som da kan tørke ut.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

Dette er litt av en kreasjon av et øl der navnet Weasel henviser til tilsetning av verdens dyreste kaffe, altså kaffebønner som har gjennomgått fordøyelsen til en slags asiatisk mår (palmesivett). Denne kraftige stouten er svart som natten og toppes med brunt skum. Mengder av røstede toner fyller både nese og munn der kaffebønner og mørk sjokolade dominerer. Ølet har en fyldig og oljete munnfølelse. Når ølet er ferskt har det i tillegg en nokså solid bitterhet. Et fantastisk øl på alle måter hvor det åpenbart ikke er spart på noen ting.

Gouden Carolus Classic

En klassisk belgisk øl av den mørke og kraftige typen. Fargen er dyp, rødbrun med beige skum. Aromaen er søtlig og behagelig med preg av tørket frukt, lær, sjokolade og trevirke. Smaken er også søt med mengder av sjokolade, fudge, tre og litt vanilje. Munnfølelsen er silkete, og har en naturlig lav bitterhet. Dette er et fantastisk øl som blir riktig så velbalansert etter et par år i ølkjelleren. En bedret balanse og kompleksitet vil man som regel få ved å lagre slike mørke og sterke belgiske øl.

Ægirs Tors Hammar

Dette er noe så sjeldent som en norskbrygget barley wine; en kraftig øltype med røtter i Storbritannia. Ægir sin versjon har en dyp brun-oransje farge med litt beige og kaffe-liknende skum. Aromaen er søt og minner om sterkere saker som likør og cognac innblandet lønnesirup og rognebær. Smaken oppleves kompleks og kompakt, og minner mye om aromaen med fin sødme og varmende alkohol i bakgrunnen. Munnfølelsen er fyldig og myk, og lav bitterhet. En solid og balansert barley wine skapt for et liv ølkjelleren.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.