Ølblogger Kristoffer Seivåg feller dommen over juleølet. Foto: Flickr

I år finner du 178 typer juleøl på polet. Hva bør du velge?

Da var det endelig tid for juleølet; min absolutte favoritt-sesong når det gjelder øl. Utvalget av årets juleøl byr på utrolig mange øltyper, og hvert år har man kunne sagt at utvalget aldri har vært større. I år teller man hele 178 unike juleøl mot 161 i fjor og 121 før det igjen. Da snakker vi kun om juleøl tilgjengelig på Vinmonopolet. Juleøl i butikk har også økt i antall. I dagligvareforretningene tilbys ikke bare mørkere pilsnere lengre, men også mer spennende juleøl som kan være både svært mørke og krydrede.

Slik har det ikke alltid vært. Begrepet juleøl i en kommersiell sammenheng i Norge startet etter andre verdenskrig da bryggerier begynte å lansere et eget øl til jul. Dette ølet betegner man som det tradisjonelle juleølet. Dette er et maltrikt øl med med lite humlesmak og ligger som regel på 6-7 % alkohol. Øltypen er mest nærliggende det mørke bokkølet, og de beste eksemplene på dette juleølet finner vi oss de klassiske bryggeriene som Hansa, Ringnes og Mack som er tilgjengelig på Vinmonopolet. Med sin velbalanserte profil mellom sødme og bitterhet er juleølet godt egnet til de kraftigste julerettene.

Dette tradisjonelle juleølet var tidligere omtrent det eneste mørke ølet som var tilgjengelig til jul, og det ble et høydepunkt for ølinteresserte. Dagens mangfold av juleøl skaper minst like stor entusiasme, og det hele startet mer eller mindre med Ringnes sin lansering av Julebokk i 1999. Med dette ølet viste Ringnes at juleøl kunne være noe annet enn det tradisjonelle juleølet. Ringnes Julebokk var et langt kraftigere og mer komplekst øl enn det juleølet ellers var. Ølet har blitt brygget hvert år siden, og er velegnet til lagring. Dette ølet har inspirert mange norske bryggere til å eksperimentere med juleøl, og blant annet den moderne klassikeren Nøgne Ø God Jul skal ha hatt Ringnes Julebokk som forbilde.

Norske bryggerier sin elsk for brygging av juleøl har bare fortsatt, og ved årets lansering av juleøl utgjør disse nesten 2/3. I mange tilfeller vil ditt første møte med et nytt norsk bryggeri gå veien gjennom deres juleøl. I dag brygges det få juleøl av øltypen bokk, og det eksperimenteres heller med ingredienser som skaper et utrolig mangfold av spennende ølsorter. Så fortsett juleølsmakingen og finn din favoritt! 

Aass Juleøl Vellagret

Aass sitt kraftigste juleøl er av typen old ale, og har en rødbrun farge med kremet, beige skum. Aromaen domineres av tørket frukt, tre, lær og noe sjokolade. Smaken følger opp med mer tørket frukt og hint av røyk, og er nokså søt. Bitterheten er lav og ølet har en fyldig munnfølelse. Juleølet viser på en fin måte hvordan balanse og fyldighet kan kombineres. En klassisker til julens kraftigste retter, og et utmerket lagringsøl.

N'Ice Chouffe

Dette belgiske juleølet er også et øl som bare blir bedre med årene i ølkjelleren. Ølet fyller glasset med en burgunder farge toppet med beige, kremet skum. Tørket frukt preger også dette ølet sammen med eik, lyng, skogsbær og noe sjokolade. Smaken er svak syrlig med mer eik, lær og toner av skogsbunn. Ølet har en lav bitterhet, og munnfølelsen er silkeaktig og myk. Et fyldig og velbalansert øl med en fin syrlig "touch".

Nøgne Ø Rød Jul

Et av mange juleøl i sortimentet til Nøgne Ø, og som var nykommer i fjor. Med sin mahogni-farge og heftige skum fyller den aromaen med furunåler, lær, tørket frukt, litt kakao og gressaktige humletoner. Smaken er maltrik med mer furu, tørket frukt, lær, kakao og røstet malt i avslutningen som er noe tørr. Ølet har en glatt og myk munnfølelse, fyldig kropp og en solid bitterhet. Dette er et humlet og smakfullt juleøl med mye malt og solid bitterhet.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.