I dag måtte Frode Busterud begjære Wimpy Stormyra AS konkurs. – Jeg har virkelig prøvd alt, sier han. Foto: Mariell Tverrå Løkås

I dag måtte han den lange veien til skifteretten

– Nå har jeg prøvd alt, både gjennom selskapet og privat. Men til slutt nyttet det ikke lenger. 

Skylder mellom 3,5 og fire millioner

I dag måtte Frode Busterud den lange veien til skifteretten med selskapet Wimpy Stormyra AS. I morgen blir bedriften begjært konkurs. 

I mai solgte han seg ut av Lekedilla for å konsentrere seg fullt og helt om å berge Wimpy.

Men nå holdt det ikke lenger: 

Summen av lang- og kortsiktig gjeld som han rett og slett ikke rår med, anslår han til å være på et sted mellom 3,5 og fire millioner kroner. 

Det til tross for at hamburgerrestauranten Wimpy ligger midt i smørøyet, mellom den gamle og den nye delen av City Nord, som åpnet for et år siden. Selv tok han over driften og eierskapet i 2008. 

– Det var satsingen på SmoothieXpress som til slutt kostet for mye, sier eieren. 

Les mer: Ett år etter åpningen er de konkurs

Nå håper han å kunne berge arbeidsplassen for de 15 ansatte ved å prøve å sikre videre drift. 

– Turen til skifteretten har vært så vanvittig tung, jeg har lagt så mye tid og penger i å kunne drive videre. Nå blir det opp til banken om driften kan videreføres, sier han. 

Minus i to år 

Regnskapet for 2015 er ikke tilgjengelig ennå, men Busterud sier tallene for 2014 og 2015 er relativt like når det kommer til resultatet.

Fra og med han tok over i 2008 har omsetningen stort sett ligget mellom åtte og ni millioner kroner, og bedriften har gått i pluss. Helt fram til 2014; da var omsetningen på 7,8 millioner kroner, og resultatet minus 311.000 kroner før skatt. 

– Etter at SmoothieXpress gikk konkurs, prøvde vi å drifte konseptet videre som en del av Wimpy i sju-åtte måneder. Det eneste vi egentlig oppnådde med det, var å flytte omkostningene inn i Wimpy og øke lønnskostnadene. Noe som gikk svært hardt ut over likviditeten. 

Dermed har han smertelig erfart at det er dyrt å være fattig. Busterud anslår at driften av smoothie- og juicebaren sannsynligvis sto for et tap på mellom 1,7 og 1,8 millioner kroner. 

– Når man driver en såpass stor bedrift og havner litt etter, rammer det hardt. Hvis du begynner å få inkasso, og må ta smålån... Alle ledd blir dyrere. Prosessen med å snu skuta var godt i gang, men nå kom vi til et punkt der det ikke er forsvarlig å drive videre. 

Selger huset

Frode Busterud sier han har forsøkt alt. Lånt penger både privat og gjennom bedriften. Lagt huset for salg. 

– Men jeg fikk ikke den prisen jeg måtte ha for å kunne legge et overskudd inn i bedriften. 

Likevel sier han at huset kommer til å bli solgt. 

– Målet er å kunne dekke opp noe av det jeg skylder folk. 

Han innrømmer at det har vært tøffe tak. 

– Man blir en ganske god skuespiller, som slår på smilefjeset når man går inn på jobb. Jeg har 15 ansatte å ta vare på, mange av dem er ungdommer som har hatt sitt første møte med arbeidslivet gjennom Wimpy. Hver måned har jeg skrapt sammen det jeg makta for å kunne betale ut lønna, og det har jeg klart – selv om jeg ble noen dager forsinka noen ganger, sier han. 

Informerte de ansatte

Klokken åtte i kveld ble de ansatte informert.

– De har fått beskjed om at de vil få god oppfølging via bostyret, og at det alltids vil finnes en løsning for framtida. Vi vet mer om det blir videre drift i løpet av de kommende dagene, sier Frode Busterud. 

Bakgrunn:

Snart åpner Bodøs første smoothiebar

5000 smoothies solgt på tre uker.  

Wimpy Mo i Rana er konkurs

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.