NOSO, Tromsø kammerorkester på Tromsø skibsverft. Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no

Trampeklapp, jubelrop, gåsehud og verdensklasse

” Jeg er vinden, jeg har en oppgave og det er å blåse. I kveld skal jeg blåse liv i De fire årstider av Vivaldi”, sa forfatteren Erik Fosnes Hansen på kveldens konsert. Og liv ble det nok av.

Terningkast 6På kveldens konsert under Nordland Musikkfestuke fikk vi høre Vivaldis De fire årstider spilt av Tromsø Kammerorkester og Henning Kraggerud. Med seg på laget hadde de forfatter Erik Fosnes Hansen som fortalte om musikken mellom konsertene.

Etter litt tale fra Fosnes Hansen begynte  første konsert, "Våren". Det trengtes ikke mange toner før man merket at det bare var å lene seg tilbake og nyte konserten, for her var det kvalitet og engasjement fra første stund. Orkesteret var utrolig samspilt og Kraggerud ledet det som om det var det enkleste på jord.

Mellom hver konsert, eller årstid, fortalte Fosnes Hansen spennende og informative historier om Vivaldis liv og hvordan livet generelt var i Italia på 1700-tallet. Det ble talt om vær og vind, og publikum fikk en fin innføring i musikkhistorien. Vivaldi skrev en Sonett, et slags dikt, til hver av årstidene. Fosnes Hansen leste sonettene, og fortalte hva musikken skulle beskrive før de respektive årstidene ble spilt. Hans gode fortellerstil skapte en fin stemning mellom slagene, og musikken gav samsvar med ordene vi fikk høre.


Sommeren ble nok for mange en favoritt. Det ble skapt utrolig vakre klanger i domkirken, og energinivået var svært høyt. Samspillet var veldig bra på kveldens konsert, og det var ingen tvil om at musikerne koste seg på scenen. Dette smittet over på publikum og det ble nærmest trampeklapp etter "Sommeren".

Starten på "Vinteren" gav virkelig gåsehud, og minnet om en kald nordnorsk vinter var ikke fjernt. Kraggeruds fiolinspill er helt i verdensklasse, temperament der det trengs og et utrolig følsomt spill man skal lete lenge etter. All ære til dagens solist.

Alt i alt en meget godt gjennomført konsert, med et fint samkjørt team mellom orkester, solist og forteller. Årstidene er nok et av barokkens mest spilte verk, og har ikke vondt av å bli framført med en ny vri. Kveldens variant var i alle fall veldig smakfull. Konserten endte med jubelrop og trampeklapp, og vi fikk høre den vakre andreatsen fra "Vinteren" om igjen.

Sebastian Martinussen

Sted: Bodø Domkirke

Tid: 1 time og 20 minutter (føltes ut som 50 minutter)

Sebastian Martinussen er student ved Universitetet i Stavanger, Institutt for Musikk og Dans. Han er  oppvokst i Bodø og har vært aktiv utøver i lokale korps og andre ensembler.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.