Olivier Latry, Lars Notto Birkeland og Ivan Sarajishvili er tre av de mange attraksjonene under Bodø Orgelfestival. Foto: Presse

Kino-orgel, poesi og musikk fra hele verden

19. -23. april er det klart for Bodø Internasjonale Orgelfestival. 

Det blir en knapp uke spekket med musikalske og kulturelle godbiter, både av mer tilgjengelig men også av utfordrende art. 

Her kan du se hele programmet til festivalen:

ÅPNINGSKONSERT

Bodø domkirke, onsdag 19. april kl. 19.00
Lars Notto Birkeland (orgel)/Svein Tindberg (forteller)

Lars Notto Birkeland spiller åpningskonserten i Bodø domkirke, og med seg på laget har han ingen ringere enn skuespiller Svein Tindberg! Han vil lese Jehan Alain ́s egne poetiske tekster. Konserten har fått tittelen «Fra det ufullendte kommer skjønnheten», og baserer seg på musikk og tekster av Jehan Alain (1911-1940).

”Fra det ufullendte kommer skjønnheten”

"Sitatet er fra Alains dagboknotater og er fra tekstene som vil bli lest på konserten. Komponisten døde brått 29 år gammel og etterlot seg en stor mengde manuskripter hvor mye var mer eller mindre uferdig. Allikevel regnes han som en av de store orgelkomponistene i det 20. århundre, og verkene hans inneholder stor kunst, originalitet og skjønnhet. Som et genuint skapende menneske produserte han også mange tekster og tegninger som sammen med musikken belyser et kunstnerskap hvor liv og verk er usedvanlig sterkt knyttet sammen."

Lars Notto Birkeland

Lars Notto Birkeland er en Oslo-basert organist og dirigent. Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole der han studerte orgel med Harald Herresthal. Videre orgelstudier med Kåre Nordstoga i Oslo og Guy Bovet i Sveits. Siden 2014 er han kantor i Akershus Slottskirke og har i tillegg en omfattende frilanskarriere. Han underviser ved Norges Musikkhøgskole. Han hadde Statens arbeidsstipend 2006-2008, bl.a. for å arbeide med Jehan Alains musikk. Dette resulterte i en kritikerrost CD-innspilling av Alains samlede orgelverker (Simax Classics), og barneforestillingen ”Tusen millioner stjerner og en venn” basert på Alains musikk og Saint- Exupérys fortelling om Den lille prinsen.

Svein Tindberg er en norsk skuespiller og sønn av Snorre Tindberg. Han ble ansatt ved Det Norske Teatret fra 1976, avbrutt av engasjementer ved Fjernsynsteatret 1980–81, Trøndelag Teater 1987–89 og flere gjestespill ved Nationaltheatret i 1990-årene. Hans kanskje største suksesser er enmannsforestillingene Evangeliet etter Markus (som han har fremført godt over 200 ganger fra 1995 (også fjernsynsversjon, Teaterkritikerprisen) og Apostlenes Gjerninger (2000). I tillegg til utallige teater- og TV-produksjoner, har han også gitt ut flere plater med opplesning, og har medvirket i filmer som Rallarblod (1979) og Kristin Lavransdatter (1995).

Jehan Alain var en fransk komponist og organist. Han er sønn av komponisten Albert Alain og bror av organistene Marie-Claire Alain og Olivier Alain. Han var påvirket av Debussy og indisk musikk, og gjorde ofte bruk av kompliserte rytmer. Skrev for det meste orgelverker, bl.a. Litanies (1937) og Trois danses (1937–39). På musikkonservatoriet i Paris var han elev av blant annet Paul Dukas, Jean Roger-Ducasse, André Bloch, Georges Caussade, samt organisten Marcel Dupré. Vant flere priser for sine komposisjoner. Organist i kirken St. Nicolas de Maisons-Lafitte i Paris fire år og spilte også regelmessig i Temple Israëlite i Rue Notre-Dame-de-Nazareth i Paris. Han ble kalt inn til militæret i forbindelse med 2. verdenskrig, og døde 29 år gammel mens han forsvarte Saumur i juni 1940.

SOLOKONSERT MED OLVIER LATRY

Bodø domkirke, torsdag 20. april kl. 19.00

Bodø Internasjonale Orgelfestival har i mange år drømt om å få Notre-Dame-organisten Olivier Latry til Bodø og domkirkens orgel og endelig har vi lykkes med det! På konserten i Bodø vil han utforske orgelets klanlige palett og foreta en musikalsk tidsreise, hvor vi får høre alt fra transkripsjoner for orgel (han begynner faktisk med en Bach-transkripsjon av et av Vivaldis verker), via originalkomposisjoner og til egne improvisasjoner. Her blir det verker fra mange av musikkhistoriens tungvektere, bl.a. Fauré, Debussy og Widor.

Olivier Latry (f. 1962) er en fransk organist, improvisatør, komponist og professor ved konservatoriet i Paris. Latry ble allerede som 23-åring utnevnt til ”Titulaires des Grand Orgues” (titulær organist) ved Notre-Dame i Paris. Latrys aktive karriere som konsertorganist har ført ham til over 40 land.

Latry har ikke ønsket å spesialisere seg innen en spesiell musikalsk epoke, men har opparbeidet seg et spesielt omdømme innen utøving av kontemporær musikk. Han er kjent for sine fremføringer av verkene til Olivier Messiaen og har spilt inn Messiaens komplette orgelverker for Deutsche Grammophon. Latry er også kjent som en dyktig improvisatør og har basert sin komposisjon fra 2007, ”Salve Regina” (refleksjoner på den gregorianske maria-hymnen), på tidligere improvisasjoner.

”MØTE MELLOM CHANT OG KORAL”

KONSERT MED IVAN SARAJISHVILI, VOCAL ART OG ENSEMBLE YLAJALI Bodin kirke, fredag 21. april kl. 18.00

Ivan Sarajisvhilis konsert i Bodin kirke baserer seg på tysk og fransk barokkmusikk fra katolsk og protestantisk kirkesang. Musikken beveger seg i rommet før og etter reformasjonen, et møte mellom Chant og Koral. Med seg har han hele to vokalensembler, Vocal Art og Ensemble Ylajali, som representerer hver sin retning fra disse tidsepokene. Det vil bli framført verker av Francois Couperin «le Grand» 1668-1733, Jean Adam Guilain 1669-1732, Charles Piroye c. 1668-1672 –
c. 1730, Claude Balbastre 1724-1799, Gottfried August Homilius 1714-1785 og Johann Sebastian Bach 1685-1750.

Ivan Sarajishvili (f. 1972) er en georgisk organist. Han gjennomførte jusstudier i Tblisi, før han flyttet til Norge. Her tok han kantorutdanning ved Norges Musikkhøgskole og var deretter stipendiat ved Hochschule der Künste i Berlin. Etter hovedfagsstudium ved NMH og solistklasse ved Det kgl. Danske Musikkonservatorium, hadde han debutkonsert på både orgel og cembalo i Oslo Domkirke 29. mars 2006. Sarajishvili har holdt konserter i Norden, Tyskland, Ungarn, Polen, Tsjekkia, Russland, Spania og Italia. Han har hatt flere kantor- og organiststillinger i Tbilisi, Berlin, Oslo, Hadeland og har vært domorganist i Stavanger domkirke siden 2007.

Vocal Art er Bodøs og Nord-Norges helprofesjonelle vokalensemble. I Vocal Art samler lokale yrkessangere sine erfaringer og sin kompetanse og skaper vokalkunst i et bredt spekter av sjangre og stilarter. Kjernen av Vocal Art er fem lokale sangere – Marte Sand, Karoline Åseng, Kristian Krokslett, Mikael Rönnberg og Henrik S. Dagfinrud.

Ensemble Ylajali ble etablert i Bodø i 2008 og består av 21 erfarne kvinnelige korsangere. Ensemblet har hovedfokus på ren vokalmusikk av både norske og internasjonalt anerkjente komponister. Ensemble Ylajali driver utstrakt konsertaktivitet, ofte i samarbeid med profesjonelle musikere og komponister, og jobber målrettet for å holde et høyt musikalsk nivå. Ensemblet har fokus på nyskrevet musikk og ønsker å stimulere til at nye komposisjoner for vokalensembler blir laget. Koret har gått til topps i både nasjonale og internasjonale korkonkurranser. Ga ut CD’en ”Mary’s Song” i 2014. Navnet ”Ylajali” er hentet fra Knut Hamsuns roman ”Sult”, hvor Ylajali er kvinnen hovedpersonen i romanen drømmer om og lengter etter der han vandrer i sin elendighet i Kristianias gater.

KINO-ORGEL

”THE ARTIST” M/ BJØRN ANDOR DRAGE Rønvik kirke, fredag 21. april kl. 21.00

Bjørn Andor Drage spiller flere konserter under BIOF 2017 og først ut er kino-orgelkonsert i Rønvik kirke. Årets film er " The Artist" fra 2011. Filmen er en fransk stumfilm, og vant hele fem Oscar i 2012, blant annet for beste film!

Den franske Oscar-sensasjonen The Artist er en ektefølt kjærlighetserklæring til klassisk Hollywood-film; til skuespilllerkunsten, til stilen, til musikken og til selve filmmediet. Filmen har tatt anmelderne med storm verden over og har mottatt utallige priser, inkludert den gjeveste av dem alle - Oscar for beste film. Under 2012-utdelingen vant dessuten regissør Michel Hazanavicius for beste regi, mens hovedrolleinnehaver Jean Dujardin vant for beste mannlige hovedrolle. The Artist handler om George Valentin (Dujardin), en sjarmerende stumfilmstjerne som nekter å akseptere talefilmens inntog. George er overbevist om at nyvinningen er en døgnflue, og at både publikum og produsenter snart vil komme til fornuft og innse at film er best når den er stum. Mens hans egen karriere kjapt er på hell, blir han utfordret og betatt av Peppy Miller (Bérénice Bejo), den unge og sprudlende danserinnen som er på vei til at bli den nye stjernen i drømmenes by. I tillegg til Dujardin og Oscar-nominerte Bejo, treffer vi skuespillere som John Goodman, James Cromwell, Missi Pyle, Penelope Ann Miller, Malcolm McDowell og - ikke minst - hunden Uggie.

Bjørn Andor Drage kommer fra Saltdal i Nordland. Han har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole. Drage har tidligere jobbet som lektor i kirkemusikk ved Trøndelag musikkonservatorium, dirigent og kunstnerisk leder for Bodø Sinfonietta og gjestedirigent for Tromsø symfoniorkester og Vokal Nord. Han er professor ved musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø og ved Nord Universitet (tidl. Universitetet i Nordland). Drage har utstrakt erfaring som utøver, komponist og underviser og har mottatt flere priser for sitt arbeid innenfor musikklivet.

KONSERT MED ELEVER FRA BIOFS UNGDOMSKURS

Rønvik kirke, lørdag 22. april kl. 17.00

Kjent som ”vårens vakreste eventyr” innenfor Bodøs orgelmiljø. Årets ungdomskurs finner i år sted 20.-23. april og her vil orgelinteressert ungdom mellom 12 og 23 år få undervisning innenfor klassisk orgelspill, liturgisk spill og kor/direksjon fra dyktige lærere.

Lørdag får deltakerne en helt egen konsert, hvor de framfører musikk de har jobbet spesielt med under kurset.

Ungdommene på kurset får også musikalsk ansvar for festivalgudstjenesten søndag 23.04. kl. 11.00 i Bodø domkirke, der de står for alt av musikk/liturgisk spill.

”EDITH – DEN LILLE SPURVEN”

KONSERT MED SOETKIN BAPTIST, BJØRN ANDOR DRAGE OG BODØ RHYTHM GROUP Stormen bibliotek, litteratursalen, lørdag 22. april kl. 21.00

Édith Piaf (f. 1915, d. 1963) var en fransk sanger og kabaretartist med en helt særegen stemme. Hun er kjent som Frankrikes største populærmusikkartist gjennom tidene og representant for den franske chansons-tradisjonen. De dramatiske tekstene i hennes sanger gjenspeilet hennes turbulente liv. Piaf startet som gatesanger og var nervøs ved sine første ordentlige sceneopptredener. Dette, samt at hun bare var 147 cm på strømpelesten, gjorde at hun fikk tilnavnet ”Spurven”. Under kveldens konsert er det Soetkin Baptist som fremfører Piafs udødelige sanger, i samspill med Bjørn Andor Drage og Bodø Rhythm Group. Dørene åpner kl. 20.00, det blir salg av øl/vin og snacks.

Soetkin Baptist (f. 1985) er en belgisk mezzosopran. Hun studerte ved Lemmensinstituut i Leuven. Her begynte hun med sang som hovedinstrument og tok i tillegg fiolin- og pianotimer. Seks år seinere tok hun eksamen svært gode karakterer. Fra 2004 til 2009 var Soetkin hovedvokalist i gruppen Ishtar, som blant annet stod for det belgiske bidraget til Melodi Grand Prix i Beograd i Serbia i 2008. Baptist har samarbeidet med flere av Belgias beste musikere innen ulike sjangre. I september 2013 dro hun til Norge, hvor hun begynte å lage sitt eget repertoar, som resulterte i Furua. I september 2014 debuterte Soetkin med musikkteater i ‘Liedjes met Wortels’ under ledelse av Zonzo Compagnie, sammen med Jan Van Outryve. Helt fram til i dag har denne produksjonen vært en suksess både i hjemlandet og i andre land.

Bodø Rhythm Group er et rytmisk band knyttet til Stormen bibliotek. Gruppen har tidligere vært tilknyttet distriktsmusikerordningen og Bodø kulturhus. Gruppen har hatt ulik besetning opp gjennom årene, men består i dag av Finn Sletten (trommer/perkusjon), Frode Nymo (saksofon) og Martin Høgberg (gitar). Gruppen opptrer både i egne og andre aktørers produksjoner.

AVSLUTNINGSKONSERT: FAURÉS REQUIEM

KONSERT MED NOSO SINFONIETTA, ØYSTEIN JÆGER, GRO BERGRABB, MIE BERG, OGANES GIRUNYAN, VOCAL ART OG CA. 100 UNGE KORISTER
Bodø domkirke, søndag 23. april kl. 18.00

Faurés Requiem - Tro og evig hvile: Avslutningskonserten er i år Gabriel Faurés storslåtte Requiem i d-moll som han komponerte mellom 1887 og 1890, det mest kjente av hans store verker. Han kalte den selv for ”et lite rekviem”, men i sin komplett orkestrerte versjon fra 1900 er det slett ikke noe lite verk det er snakk om: urfremføringen av denne versjonen i Paris talte over 250 medvirkende! Verket ble for øvrig også spilt ved Faurés begravelse i Paris i 1924.

Vi er veldig stolte av å ha med oss NOSO i denne samproduksjonen, samt et kjempestort kor bestående av ca 100 ungdommer: Bodø domkirkes ungdomskor og guttekor, Nordnorsk Ungdomsmannskor og Bodø videregående skoles musikklinjekor! Dirigent er Øystein Jæger, på orgel Gro Bergrabb, og som solister Henrik Sand Dagfinrud (baryton) og Karoline Åseng (sang) fra Vocal Art. I tillegg til hovedverket, framfører Mie Berg (orgel) Gabriel Piernés ”Prelude (fra Trois Pieces)”, og vi får høre Kim André Arnesens ”Even when he is silent” med Bodø domkirkes ungdomskor (under ledelse av Gro Bergrabb) og Otto Olssons ”Romanze” (op. 24) med Oganes Girunyan (fiolin) og Øystein Jæger (orgel).

I tillegg blir det lunsjkonserter torsdag, fredag og lørdag kl. 13.00:
Lunsjkonsert torsdag 20. april kl. 13.00 i Rønvik kirke: Med studenter. Variert repertoar.

Lunsjkonsert fredag 21. april kl. 13.00 i Bodin kirke: Mie Berg: Musikk fra Querinis tid.

I 1432 drev den italienske handelsmannen Pietro Querini og hans menn i land på en liten øy like utenfor Røst. Der ble de i 100 dager, før de kom seg hjem igjen. Det er en fantastisk fortelling, kjent gjennom Querinis egen beretning, og resulterte i et sterkt bånd mellom Italia og Røst som fortsatt lever i beste velgående.

Initiativtaker til konserten er Danteforeningen på Røst, og programmets hensikt er å reflektere dette båndet musikalsk, gjennom å se til den musikken som kan ha fulgt Querini og hans mannskap på ferden fra Venezia til Røst, men også gjennom å utforske bruk av historiske tema og former fra perioden rundt skipbruddet, og hvordan de brukes av senere komponister. Programmet strekker seg fra midten av 1300-tallet til 2007, og inkluderer verker av Frescobaldi, Pasquini, Danksagmueller og Ludvig Nielsen, samt fra middelaldersamlingene Codex Faenza og Robertsbridge Codex.

Mie Othelie Berg (30.07.91) er født og oppvokst i Bodø, Norge. Etter å ha fått sin første musikkundervisning på piano og gjennom Bodø Domkirkes pikekor, tok hun Bachelor i kirkemusikk ved Institutt for Musikk, NTNU i Trondheim, som kulminerte i en eksamenskonsert i Nidaros domkirke, på det nyrenoverte Steinmeyer-orgelet. Hun har nylig fullført en Master i Orgel ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og arbeider som organist og musikkoordinator ved St. Alban’s anglikanske kirke i København.

Lunsjkonsert lørdag 22. april kl. 13.00 i Bodø domkirke: Med studenter. Variert repertoar.

I tillegg avholdes en egen barnekonsert - Peter og Ulven - med Bjørn Vidar Ulvedalen og Nils Arne Helgerød, onsdag 19. april i Rønvik kirke klokken 10.30 og 12.00.

(PRESSEMELDING)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.