Stig Otto Nilssen og barsjef Lisbeth Andersen kan snart åpne dørene på Styrhuset, over Kaptein Larsen. Alle foto: Preben Hunstad

Klare for kamp om utelivsgjestene

Mens Bryggerikaia og Fjörd nylig åpnet i ny drakt, er Gatsby og Styrhuset snart klare til å ta imot gjester for første gang. Det summer i utelivet i byen, og mangfoldet blir stadig større. I Tollbugata åpner snart det som blir byens største utested. Samtidig går alkoholomsetningen på byen ned.

Psykiatri og uteliv

I løpet av våren er det klart for et av de mest oppsiktsvekkende comebackene på lang tid i utelivs-Bodø. Ikke bare skal lokalene som tidligere huset Rock Café gjenreises til fordums storhet. Men selve dirigenten bak mesterverket er Kjetil Småge, som returnerer til bransjen etter å ha jobbet fem år med rus og psykiatri.

Småge møter oss i en sky av gipsstøv og halvferdige planer.

Da han gikk inn i bransjen, var det som dørvakt på SAS-hotellet. Deretter begynte han å jobbe på Picadilly - og sørget for et solid oppsving i omsetninga. Han jobbet noen år på Den siste glæde, før han etter hvert tok over Picadilly som daglig leder. Rundt tre år etter startet han Min plass, og deretter gründet han opp Bryggerikaia sammen med Alf Mangor Johannessen.

Så satte en operasjon ham helt ut av spill, og livet tok en helt ny vending.

Den siste tiden har han jobbet innen rus og psykiatri.

– Det er ikke så stor forskjell på psykiatrien og utelivsbransjen som man skulle tro, sier han og smiler, legger til at han jo liker å prate med folk. Uansett om de er pasienter eller klienter i baren.

Men det er ingen tvil om at han har ønsket seg tilbake til bransjen en stund. I 2010 var planen at han skulle ta over et utested, men det gikk i vasken. Så dukket lokalene i Tollbugata opp.

– Det føles som om tida er inne for en ny plass i Bodø. Nå håper jeg Bodø har vokst såpass i løpet av de siste årene at dette blir tatt godt imot.

(Saken fortsetter under bildet.)

 Kjetil Småge gjør comeback i utelivet. I løpet av våren åpner han sitt nye sted i Tollbugata, der Rock Café var en hit på 90-tallet.

Det er en tidligere gigant som skal gjenreises til gammel prakt.

Da Rock Café åpnet dørene for første gang i 1995, var lokalene påkostet rundt 12 millioner kroner. Nå står den enorme gitaren som utgjorde baren i andre etasje på Fauske. 60-tallsestetikken har havnet på dynga, og restene av interiøret etter både Avenue og Red Piano er på tur ut. Inn skal blant annet en sjiraff fra Namibia - i fullformat.

– Jeg ble spurt om å jobbe på Rock Café flere ganger, men takket nei. Det var for mye dårlige vibber der.

Akkurat det har Kjetil Småge tenkt å gjøre noe med. Ideen fikk han etter å ha sett et bilde av et annet utested, i en annen by, med store glassfasader og åpen løsning. Han etablerte kontakt med utelivsgründere Erik Tostrup og Andreas Spørck. Nå eier de rundt 50 prosent, mens Småge eier den andre halvparten.

Nå skal han åpne opp hele fasaden inn mot byen, og flytte baren ned.

– Men planene blir til underveis. Et sted som dette kan aldri bli helt ferdig.

Han sammenligner det å starte og drive et utested som å få barn. Fram til babyen blir født, vet man ikke hvordan den ser ut. Etter hvert vil også barnet vokse til.

– Konseptet i grove trekk er klart, men ikke navnet. Vi må bestemme oss, sparre litt. Jeg har startet utesteder før, og det er ikke bare å sette et navn på et papir. Man må kjenne og føle litt på det.

Størst i byen

Lokalene er på 600 kvadratmeter og får godkjenning til rundt 500 gjester, og vil dermed utgjøre det største utestedet i byen. Både maten og baren vil stå sentralt, men Småge har ingen planer om å rydde plass til et dansegulv.

Likevel ser han at det rører seg i markedet - det begynner å bli mange som skal kjempe om ølpengene til gjestene.

– Men det er jo bare bra - spesielt for befolkningen i Bodø. Det er sunt med konkurranse. Folk skjerper seg.

Selv gleder han seg stort til å tre inn i bransjen igjen. Og bidra til å heve kvaliteten i utelivsbyen Bodø.

– Nå må vi bare gjøre en god jobb. Vi har masse kompetanse i byen. Og det er en fantastisk bransje. Det er bare å gå i historien; det finnes knapt et eldre yrke enn serveringsyrket.

Startet med Peppes

Etter at Kjetil Småge solgte sin del av Bryggerikaia, tok Alf Mangor Johannessen over hele eierandelen. I forrige uke åpnet stedet på nytt, etter en liten oppussingsperiode.

– Skal du skrive om utelivet i Bodø, kan du ikke unngå å ta med Bryggerikaia, slår utelivskongen fast.

Johannessen flytta hjem til Bodø i 1997, og åpnet Peppes Pizza året etter. Nå strekker utelivsimperiet AMJ Management seg langt ut over Bodøs grenser. Selskapet omsatte for en kvart milliard i fjor, og Bryggerikaia hadde en omsetning på 24 millioner kroner.

– Vi hadde et godt år, og et resultat på rundt 2,7 millioner kroner før skatt, sier Johannessen.

– Og nøkkelen til suksessen?

– Jeg er veldig glad i beliggenheten ved kaikanten. Dessuten er folk veldig glad i den uformelle atmosfæren. Her kan du føle deg vel enten du kommer i dress for å spise en bedre middag, eller i jeans for å ta en kaffe. Legg til personalet her, som er et knippe uhyre dyktige fagfolk. De jobber hardt, og jeg synes vi er flinke.

(Saken fortsetter under bildet.)

Alf Mangor Johannessen startet med Peppes Pizza i Bodø. I fjor omsatte utelivsimperiet hans for en kvart milliard. Nå har han pusset opp Bryggerikaia.

Det er ikke bare Stormen som gjør at stadig flere går på byen. Når Johannessen sammenligner Bodø med utelivsbyen Tromsø, mener han lillebror lenger sør har kommet godt etter.

­– Tromsø var lengst framme på slutten av 80- og begynnelsen av 90-årene. Tromsø er en stor og flott by, men Bodø kommer så absolutt etter. Vi er ikke lenger lillebror, slår han fast.

Men samtidig er det noe Nordens Paris er bedre på:

– Det Tromsø har mer av, er de mer smalere konseptene. Men vi er en by i utvikling, og vil få enda flere utesteder.

– Tror du alle kommer til å overleve?

– Nå skal ikke jeg leke spåmann. Men det er jo alltids noen som vil trå feil. Samtidig er bodøværingene flinke til å bruke byen, sier Alf Mangor Johannessen.

Vil danse 

– Plasseringen er alt, sier Stig Otto Nilssen.

Det lille utelivsimperiet hans, bestående av Kaptein Larsen og Picadilly, samt Kaptein Larsen på Fauske, solgte til sammen 125.000 liter øl i fjor. De tre utestedene omsatte for 22 millioner kroner og har i alt rundt 50 ansatte.

– Vi gikk med et overskudd på 1.235.000 kroner i fjor.

Men en ting savner gjestene hans: De vil danse.

Derfor åpner han snart dørene i etasjen over Kaptein Larsen i Storgata. Det nye utestedet har fått det maritime navnet Styrhuset, og blir et aldri så lite kinderegg av et sted.

– Det blir feil å kalle det en sportsbar. På et visst tidspunkt på kvelden slår vi av skjermene, og rydder dansegulvet. Det blir også en scene der, med muligheter for å ha artister. Så får vi vurdere om vi får inn et piano der også, etter hvert. Vi får se - her er det mange muligheter, sier Nilssen.

Fra kjøkkenet skal det serveres enkel pubmat, og det 450 kvadratmeter store utestedet skal huse i alle fall et par storskjermer, i tillegg til rundt 25 tv-skjermer. Via en trapp inne i lokalet kan gjestene gå ned i puben Kaptein Larsen - eller motsatt vei når det begynner å rykke i dansefoten.

– Gjestene våre spør stadig: Når åpner dere?

Lysløype

Nilssen har fått med seg oppussingsiveren blant mange av de etablerte utestedene i byen, og at flere er i ferd med å satse.

– Jeg synes det er helt greit med konkurranse. Folk vandrer når de går ut på byen, og det er viktig at alle har et sted de trives. Bodø er ei lysløype.

– Nå finnes det allerede en sportsbar i byen – hva skal til for at gjestene heller skal velge Styrhuset?

– Vi kjører bare vår stil, og så må folk sjøl velge hvor de vil gå. Flere utesteder betyr bare at det blir mer trøkk, og forhåpentligvis at flere går ut.

Selv mener han mye av suksessen til Kaptein Larsen skyldes aktiviteten i det nye kulturkvartalet.

– Vi ligger i et område i vekst. Det tar bare noen få skritt, så er du i Stormen. Folk kommer gjerne hit for en pils før forestilling, og så kommer de tilbake etterpå. Og på Stormen er det jo stort sett fullt, sier han.

I tillegg har Nilssen klart å kapre mange fra distriktene på bytur, og kurs- og konferansedeltagere.

– Vi har stor aktivitet her også midt i ukene, ikke bare i helgene. Vi ligger såpass godt plassert at man nesten ikke kan unngå å gå forbi når man er i byen.

– Er det en type utested som mangler i Bodø?

– Ja, og det er det stedet vi har planlagt i bakgården her: En skikkelig stor nattklubb.

Det er lenge siden Stig Otto Nilssen lanserte planene om nattklubben Ibiza. Selv om stedet enn så lenge kun eksisterer på tegnebrettet, betyr ikke det at det ikke blir realisert.

– Det er et sted vi har veldig lyst til å få på plass. Men vi stresser ikke med det. Det er fordelen med å drive i eget hus, vi har ingen andre å ta hensyn til. Nå skal vi først bli ferdige med Styrhuset, og så skal vi jobbe med nattklubben etter hvert, sier han.

Med gode tall og nyåpning rett rundt hjørnet, ser han bare opp og fram.

– Vi ligger i et område i vekst, og nå er 200-årsjubileet godt i gang også.

(Saken fortsetter under bildet.)

Fred Anton F. Ravneberg har fremdeles god utsikt fra Top 13. Med nyoppusset bar og moderne restaurant vil han lokke byens befolkning tilbake til det som engang var selve storstua.

Høyt oppe 

Fra barkrakken på Top 13 kan man fremdeles dingle med beina og nyte utsikten. Eller sige ned i en god stol og nippe til en god, gammeldags cocktail.

Det er kanskje her general manager Fred Anton F. Ravneberg på Radisson Blu sitter og puster inn snart 45 års hotellhistorie, mens han kikker ut på byen som har vært hans siden juni 2011.

– SAS-hotellet, som mange fremdeles kaller det, er jo en institusjon i Bodø. Da det ble åpnet, var det verden som kom til Bodø.

Det kan også hende sjefen kaster et og annet blikk rett bort og opp på konkurrenten.

– Som jeg sa til en lokal avis da hotell Havet ble åpnet: Vi har jo tross alt bedre utsikt. Herfra slipper man i alle fall å se Burøya - her kan vi i stedet kikke på et nytt, flott hotell.

Ravneberg ler. Legger til at hotellene konkurrerer der de skal, og samarbeider der de må.

Perle

I løpet av den siste tiden har det historiske hotellet lagt drøyt 30 millioner i oppussing. Det er fremdeles ikke ferdig.

Like før jul åpnet den legendariske skybaren i ny versjon, og denne uken var det restaurant Fjörd som ble reåpnet, med et mål om å trekke flere av byens egne som gjester. Snart er også sommeren her, og da skal en nyoppusset uteservering skinne som en perle midt i et område som er blitt betydelig oppgradert.

– Når man legger mye penger i et prosjekt, forventer man jo også å få avkastning tilbake. Vi ser at det er gode forutsetninger for det her.

Med nyåpnete Gatsby, nyoppussede Bryggerikaia og uterestauranten utenfor Stormen bibliotek  blant de nærmeste naboene blir det gode muligheter for å nyte en utepils når sola skinner i sommer. Ravneberg mener nettopp hans uteservering har en stor fordel i motsetning til de andre: Vind. Eller mangelen på nettopp nordavind fra alle kanter.

– Vi ligger i le, og det blåser stort sett aldri. Dessuten går det trapp rett opp fra Moloveien, som gjør at vi er veldig tilgjengelige. Det blir veldig flott; vi gleder oss til å åpne uterestauranten. Tidligere har vi hatt øltelt, men det var ekstremt værutsatt.

Ingen krig

Ravneberg mener det slett ikke handler om noen krig i utelivsbransjen. Tvert imot.

– At det kommer til nye steder, gir et løft for byen. Større mangfold betyr at vi har noe å tilby for enhver smak. Med Stormen ser vi at flere går ut, og Topp 13 er blitt et yndet sted å gå før forestilling - og i en måned før jul var det stort sett fullt overalt.

Som lokallagsleder i NHO Reiseliv er han også opptatt av at alle stedene skal gjøre det så bra som mulig. Altaværingen har for lengst gjort Bodø til sin by.

– Før jeg kom hit, visste jeg egentlig ikke så mye om Bodø, bortsett fra at det var flybyen. Men byen har så absolutt en attraksjonskraft; det er veldig mange som reiser hit.

Selv går han ikke så ofte ut, bortsett fra i jobbsammenheng. Kokken som ble hotelldirektør lager gjerne maten selv.

– Men det trøkkes til i utelivet nå, og det leveres kvalitet. Vi er blitt en by med utesteder alle kan bruke, og med mange ulke konsepter og nisjer. Nettopp det tror jeg er avgjørende; man må ha en tydelighet i det man gjør og hva man skal være. Som med en sportsbar, eller den nye burgerbaren.

Nå sysler hotellet med enda flere planer for å ta tilbake posisjonen i utelivs-Bodø.

– Vi har fremdeles noen detaljer og planer igjen, sier Fred-Anton Ravneberg.

Alkoholsalget ned

 – Det skjer veldig mye nytt i utelivet, og det er veldig bra. Men samtidig viser ferske tall at alkoholomsetningen på utestedene går ned i Bodø, sier Nicolay Kristiansen, som også sitter i styret i NHO Reiseliv lokalt.

Han er medeier i til sammen fire utesteder: Sku Bare på Mørkved, og G, Public og Sydøst i byen. På de tre siste er han også daglig leder.

– Hvis jeg skal peke på en trend i bransjen her i byen akkurat nå, så er det at 18-åringene ikke lenger går på byen. Vi har prøvd å ha en satsing for dem på G det siste året, men fra begynnelsen av april er det slutt. Da går vi tilbake til 20-årsgrense og å selge sprit igjen, sier han.

Samtidig er lørdagen blitt den store dagen på byen. Begrepet lillelørdag om onsdager er i ferd med å forsvinne, og på fredagene holder folk seg i større grad hjemme med tacoen og gullrekka.

– Jeg er jo optimist på bransjens vegne, siden det er dette jeg lever av. Vi kan ikke skylde på at Bodø ikke er en attraktiv utelivsby, for det er den. Men folk må bli flinkere til å benytte seg av det tilbudet som finnes, sier han.

Han satser knallhardt på å skape aktivitet på stedene han driver - med DJs, standup og konserter, blant annet.

– Jeg har levd med konkurranse siden vi startet, og jeg tror bare det er sunt. Det fører til at alle skjerper seg, og gjør sitt for at stedene skal være attraktive.

– Er det rom for alle disse nye stedene, som Småges kjempested i Tollbugata?

– Jeg synes det er en frisk satsing, og ønsker dem lykke til. Jo bedre tilbud vi har i byen, jo mer folk kommer ut. Dessuten satser blant annet Småge på et voksent publikum, og det er smart. Voksne folk har jo mer penger.

(Saken fortsetter under bildet.)

Nicolay Kristiansen forteller at alkoholomsetningen i Bodø går ned.  

Something new

Midt i dette konglomeratet av utesteder, har Aleksander Trana (28) bestemt seg for å flytte hjem og starte Gatsby burger og bar. Etter en plan som ble bittelitt forsinket, skal han starte opp i Moloveien i løpet av våren.

– Stedet blir veldig stilig.

Gode, lokale råvarer servert i burgerbrød og med godt drikke til har de siste årene blitt en hit, spesielt i Oslo. Trana har drevet utesteder både der og i Trondheim. Nå er han tilbake i byen der han tråkket barneskoene i bransjen på Blix, og gleder seg til å konkurrere mot de etablerte stedene.

– Det er veldig spennende. Samtidig er det bare sunt med konkurranse; det gjør oss enda mer på hugget, sier han.

Han har valgt en helt klar og tydelig profil, som mange mener er smart.

– Jeg tror også det er lurt. Det ser vi er noe som blir bare mer og mer populært.

Lokalene i Moloveien er halvveis i oppussingsarbeidet. Det huset tidligere det populære utestedet Hönter. Gatsby er en del av AMJ-gruppen, og Børge Strøm og Rasmus Skoglund bidrar med meny og konseptutvikling til den nye restauranten.  Men det er Trana som er majoritetseier.

– Jeg er jo Bodø-gutt, men det måtte et slikt prosjekt til for at jeg skulle flytte hjem igjen, sier han, og legger til at Gatsby skal gjøre seg bemerket med sin kule identitet, gode råvarer og fokus på service og kvalitet.

Trana har kalt opp stedet sitt etter en av verdens mest berømte romaner. Something new, extraordinary, beautiful and simple...

Det var disse ordene forfatteren F. Scott Fitzgerald hadde i tankene da han skulle skrive sin etter hvert ikoniske roman The Great Gatsby.

Og Trana har latt seg inspirere – til å satse på restaurantdrift i det som etter hvert er blitt en utelivsby å regne med.

– Jeg synes Bodø er blitt bare bedre og bedre for hvert år. Byen er stadig i utvikling.

 

Aleksander Trana åpner dørene til Gatsby burger og bar i Moloveien i løpet av våren. 

 

 

 

 

 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.