Krister Kanck skjønner egentlig ikke hvorfor han ikke bor i Bodø. Kanskje forandrer det seg når han blir 33? Foto: Marius Viken

Kristers oppstandelse

– Jeg er stolt over det den dag i dag. Det er det foreløpige høydepunktet i min karriere, sier Krister Kanck på telefon fra Spania.

Da han var 19, gikk han i 17. Mai-toget utkledd som Jesus Kristus, med en stor L på ryggen – som symbol for Læreplan 97.

– L97-stuntet var min første flørt med performance-kunst. Jeg følte oppriktig at det var payback. Og jeg var på den vendettaen ganske lenge. Ved flere anledninger prøvde jeg å ringe tidligere kunnskapsminister Gudmund Hernes. Da jeg endelig lyktes, viste det seg at mannen jeg skjelte ut var trailesjåfør Gudmund Hernes fra Bergen.

– Men jeg vil ikke ha det på papiret at jeg har noe usagt med Hernes. En flott mann, men akkurat det her med L97, det fikk han ikke til. Jeg mener fortsatt han har skapt en generasjon med selvopptatte sytbukker, sier Krister Kanck.

Som siden har tjenestegjort i garnisonen i Sør-Varanger, studert litteraturvitenskap ved NTNU i Trondheim, gått forfatterstudiet i Bø og nå studerer kunst ved Prosjektskolen i Oslo.

– Men når du spør om hva jeg gjør, så er jobbalibiet mitt at jeg er blitt en slags husillustratør for NRK, sier Kanck.

Gamle lesere vil huske kronikøren Krister Kanck, kanskje mest av alt for hans durabelige oppgjør med ASA Krogtoft i Bodø Nus spalter.

Han skriver fortsatt.

– Jeg har tre upubliserte romaner i skrivebordskuffen.
– Du vet at det får deg til å høres ut som en stor klisjé?
– Ja, det var vel Knausgård som sa at en 20-åring som drømmer om å bli forfatter er søtt, mens en 27-åring som drømmer om det er patetisk. Men for å holde meg til Jesus-retorikken; når jeg blir 33 passer det fint å gi ut noe. Er ikke det maksalderen for å vinne Tarjei Vesaas debutantpris?

KRISTER KANCK (27)

2009: I opprør mot L97-reformen.

2017: Kunststudent og vordende forfatter.

 Med en stor L på ryggen travet 19 år gamle Krister Kanck, utkledd som Jesus Kristus, gjennom Bodøs gater i 17. mai-toget, for å markere avstand til Læreplan 97.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.