Bodøgutten Lasse Aleksander Finstad er kvalifisert for VM i triatlon. Foto: Privat

Lasse svømte 3,8 kilometer, syklet 18 mil og løp et maraton i 35 graders varme

3,8 kilometer svømming, 180 kilometer på sykkelsetet og et maraton til beins ble tilbakelagt på like over ni timer, i stekende sol og 35 graders varme, i Sør-Afrika.

Det holdt til sesongens store mål: VM-billett til Hawaii i oktober.

Ikke verst for en som har holdt på med triatlon i cirka to år.

Tøffe forhold

– Jeg har jobbet så målrettet mot dette, at jeg egentlig var kvalifisert i hodet før jeg la ut fra start, sier Finstad til Bodø Nu.

Alt gikk riktignok ikke helt som planlagt i Port Elizabeth.
Etter å ha lagt ut på svømmeturen i Nelson Mandela Bay, navigerte Finstad feil.

Det medførte at han lå litt dårligere an enn planlagt da han kastet seg på sykkelen.
Men der gjorde Finstad sine saker svært bra.

– Jeg visste at jeg måtte komme blant de tre beste i min aldersgruppe for å kvalifisere meg, og der hadde jeg god kontroll, sier han.

– Så bomma jeg litt på næringsinntaket under løpinga, noe som medførte at jeg hadde krampe i beina de to siste milene. Men jeg klarte å nye opplevelsen, selv om det var fryktelig tungt, forteller bodøgutten.

Oppkjøring

Dermed er han den første bodøværingen noensinne som skal måle krefter mot verdens aller råeste triatlonutøvere på stillehavsøya i oktober.

– Det blir kanskje ikke like varmt, men det blir enda høyere luftfuktighet, i tillegg til en del vind. I helga var det veldig mange som gikk på en brukbar smell i varmen, sier Finstad.

– Hvordan skal du forberede deg til VM?

Jeg kommer nok til å reise nedover et par uker før mesterskapet. De konkurransene jeg skal delta i, er EM i halvdistanse i Danmark i juni, Norseman her hjemme og kanskje et triatlon i olympisk distanse i Lofoten, for treningens skyld.

Mange timer

Finstad anslår at han ligger på mellom 900 og 1000 treningstimer i 2017.

– Det er som en toppidrettsutøver på fulltid.

– Hvordan får du tid til det, med jobb og familie?

Jeg pendler til jobben min i Forsvaret, og på hverdagene står jeg gjerne opp og får unna treningen før jobb. Nå har jeg en trener som legger opp programmet for meg, så det er noen bolker med mye mengde. I forkant av konkurranser roer man ned litt og går opp på intensitet.

– Kan du forbedre deg betydelig til oktober?

Ja, absolutt. Både på løp og svømming kan jeg bli bedre. Jeg må bruke mindre krefter på svømmingen, og få vist mer av hva jeg er god på i løpingen, som egentlig er det jeg er best på. Klarer jeg det, så skal jeg henge med de beste i min aldersgruppe. Jeg er ikke med bare for å delta.

Totalt ble Finstad nummer 33 i Sør-Afrika. Det betyr at han slo en god del av dem som konkurrerer i proffklassen.

Et naturlig neste steg?

– Målet er å stille som proff i 2018. Der er mitt første mål å kvalifisere meg som proff til VM i halvdistanse. Da går det på poeng, og man må få det til å klaffe i flere løp for å kunne delta.

– Hvor langt kan du ta triatlonkarrieren?

Skal man ta et sted videre må jeg gå ned i stilling og få pengestøtte. Det får jeg ta en vurdering av. Jeg tar ett år av gangen og tenker ikke så mye på langsiktige mål.

I VM får uansett Lasse Aleksander Finstad en utmerket pekepinn på hvor han ligger an, i forhold til verdens aller beste utøvere.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.