En side fra gjesteboka i Hønsehuset lydstudio.

Nå får Hønsehuset evig liv

På 1980-tallet var Bodø kjent for et usedvanlig rikt musikkmiljø. Nye talenter dukket opp og byen hadde en relativ stor eksport av profesjonelle musikere.

– Det byen manglet var et opptaksstudio, slik at musikerne kunne få muligheter til å spille inn musikk og skaffe seg kunnskap om denne delen av musikerfaget, skriver Arkiv i Nordland på sine nettsider.

LES MER: Gammelt skolebygg kan fostre nye musikkstjerner i Bodø.

Hønsehuset lydstudio, et tidligere hønsehus ved Bodin videregående skole.

Ikke marked for profesjonelt studio

Det hadde tidligere vært forsøk på å etablere profesjonelle lydstudio i Bodø uten å lykkes. Markedet var for lite for et profesjonelt studio. Timeprisen for innspillingstid ble for høy, slik at få hadde mulighet til å gjennomføre innspilling uten avtale med et plateselskap.

– Det var dugnadsånden som var dominerende i musikkmiljøet i byen på denne tiden.  Dette kom til å bli det bærende element bak ideen om å etablere et nytt lydstudio. Sentrale musikere i Bodø, som blant annet Are Simonsen, Bård Bergrabb, Geir Tømmerberg og Rune Mathisen begynte å arbeide med å etablere et studio eid av musikere, som ikke skulle drives utfra profitthensyn. Målet var å få på plass et studio som skulle gi innspillingsmuligheter for amatører og profesjonelle musikere fra et bredt og allsidig musikkliv i Bodø og landsdelen.

LES MER: Barnehageonkelen Stian lager musikkvideoer for bodøartister - fra hybelen.

En humoristisk hilsen i gjesteboka til Hønsehuset, skrevet av Madrugada under et besøk i 2001.

Leide gammelt hønsehus

Musikerne fikk leie det gamle hønsehuset på Bodin gamle landbruksskole av Nordland fylkeskommune, og det ble igangsatt arbeid med å skaffe midler til ombygging og utstyr. I tråd med idealene ble dugnadsinnsats en viktig faktor for realiseringen. Musikkmiljøet gikk blant annet sammen om å lage en konsert til inntekt for oppussing av Hønsehuset. Konserten fikk navnet Hønskekonserten, etter forslag fra Terje Nilsen. I begynnelsen av 1990 var det meste på plass og Hønsehuset lydstudio en realitet. Deres første innspillinger var tre låter med Nordland Teater og skuespilleren Rulle Smith.

– Hønsehuset Lydstudio ble fra oppstarten av en viktig aktør i fylkets musikkliv. Flere kjente artister har gjort innspillinger i studioet, blant annet: Jack Berntsen, Halvdan Sivertsen, Ottar Big Hand, Kine Hellebust, Kråkesølv og MiN-ensemblet. Helt frem til Hønsehuset ble fusjonert med Hclyd og dannet Store Studio i 2009  var lydstudioet drevet av musikere som ikke tok ut lønn, noe som ga artister muligheten til å lage demoinnspillinger for en rimelig penge.

LES MER: Klaus skriver og mikser musikken i taxien.

Arkiv i Nordland og Håvard Christensen fra Store Studio samarbeider om å bevare lydmaterialet etter "Hønsehuset". Her sammen med leder Ketil Jensen (t.h.) hos Arkiv i Nordland under et møte om digitalisering av lydbåndene. Foto: Arkiv i Nordland

Alle innspillinger bevart

Arkivet etter Hønsehuset lydstudio består av driftsarkivet, som inneholder styreprotokoller, protokoller etter generalforsamlingen, korrespondanse og økonomiserier.

– Denne delen av arkivet er relativt lite i omfang. I tillegg til dette har Arkiv i Nordland produksjonsarkivet som inneholder alle innspillinger som ble gjort i studioet de 20 årene de eksisterte.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.