Linn Rebekka Åmo og Kamilla Sajetz Mathisen åpner begge utstilling i regi av Bodø kunstforening lørdag. Foto: Mariell Tverrå Løkås

For første gang har både Linn og Kamilla egen utstilling her

Bodøjenta Linn Rebekka Åmo (38) har en lang rekke utstillinger og prosjekter bak seg. Etter fire år som kunstnerisk leder i Bodø kunstforening er hun klar for sin første separatutstilling i lokalene til sin tidligere arbeidsplass. 

– Jeg er så utrolig glad i dette rommet. Det er så høyt under taket, og lyset er så organisk, sier kunstneren begeistret. 

Begynte i Russland

I utstillingen Jeg ville nok sluppet deg inn har hun jobbet med tekstil.

Åmo er utdannet fra København, Trondheim og Bergen. I starten av kunstnerkarrieren jobbet hun mest med fotografi. I Trondheim rettet hun seg mer inn mot malerier. Etter endt utdanning har hun etablert seg i hjembyen Bodø og jobber i dag mest med maleri, tekstil og installasjoner.

Her har hun blant annet åpnet visningsrommet Spisestua i loftsleiligheten sin på Nordland kultursenter. 

I omtalen av utstillingen sier hun det slik: For meg handler den blant annet om hvem man slipper inn på seg, vennskapelig, mentalt og seksuelt. Hvilke kroppslige og mentale rom er det vi har i oss? Hva søker man hos dem man slipper inn og på hvilke måter? Hva er den man trenger fra andre? Hvor går våre grenser? Trenger man grenser?

Forberedelsene til utstillingen startet under et opphold i Russland. 

– Oppholdet bidro til at jeg fikk konsentrert meg og jobbet mye med tekstil. Man er i sin egen boble og får i gang en god arbeidsprosess, sier hun. 

Første separatutstilling 

Utstillingen åpner lørdag ettermiddag.

Da åpner også Kamilla Sajetz Mathisen utstillingen Mikrokollaps i de samme lokalene. 

– Dette er min første separatutstilling i et etablert galleri,og jeg er invitert under Ungkunst-paraplyen. Jeg er så heldig at jeg får henge meg på Linn sitt store Bodø-nettverk, sier hun med et smil til kollegaen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kamilla Sajetz Mathisen åpner sin første separatutstilling i Bodø kunstforening i morgen.

Slik presenteres blant annet utstillingen på kunstforeningens hjemmesider: 

Måten vi som art forholder oss til verden på får stadig større konsekvenser. På grunn av menneskeskapte endringer, har jorden nylig gått inn i en ny geologisk epoke, Antropocen. Hvor er individets plass mellom de store linjene? Hvilke nye mytologier kan et biologisk vesen støtte seg til, når forutsetningene for dets individuelle uttrykk og livsstil medfører orkestreringen av kommende generasjoners kollektive begrensning, eller i verste fall undergang?

Flere likhetstrekk

Begge de to kunstnerne har det til felles at de tar utgangspunkt i kroppen.

Om enn på svært ulikt vis. 

– Kamillas kunst er hard, min er myk. Jeg jobber stort, hun bittelite, sier Åmo, som også jobber mye mer abstrakt enn kollegaen. 

– Det er jo gjennom kroppen vi erfarer verden, og det er sånn verden erfarer oss, sier Mathisen. 

Som også finner et annet likhetstrekk med kollegaen. 

– Vi leker begge litt med det tacky, og jobber i skjæringspunktet mellom det fine og stygge, sier hun. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

En av skulpturene i Mathisens utstilling Mikrokollaps.

For Åmos del handler nettopp det om billige silkestoffer kombinert med det grovt vevde. 

– Silken er deilig og glatt, men samtidig billig og tacky. Mens selve veven har noe litt betent, 70-talls og kjerringaktig over seg. 

Fire åpninger

Mens Mathisen leker med nips-begrepet, og fyller det med et annet innhold: 

Figurinene er en lek med sjangre som trekker veksler på nips- og dekorasjonsestetikk. Skulpturene har gjerne et mørkt eller humoristisk tilsnitt som spiller på formatets brokete historie som simpel eye candy. Størrelse og utforming er forlokkende tilgjengelig og kjent, mens den tidvis ubehagelige tematikken først kommer til syne etter at motivet har fått synke inn i bevisstheten.

Kunstneren er fra Sørfold, men er etablert i Bergen – der hun var ferdig utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2015. 

Aktive kunstnere

De to kunstnerne kjenner hverandre godt fra før, etter at de møttes under en utstiling i bunkersen; Alberthaugen fjellanlegg for noen år siden. 

Selv om det er Mathisens første separatutstilling, har hun gjort seg bemerket med en rekke prosjekter den siste tiden. Bare nå i helga er hun representert ved fire ulike utstillingsåpninger: I Bergen, Oslo og Den 71. Nordnorske Kunstutstilling son åpner i Svolvær nå i helga. 

Mens kollega Åmo har hatt to separatutstillinger nylig – i Galleri2 i Stamsund og i Hammerfest kunstforening. 

Linn Rebekka Åmo er etablert ved Nordland Kultursenter.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.