Den 8. november gikk Ludvigs bruktbokhandel konkurs. Nå hevder han og støttegruppa hans at banken bryter avtalen de inngikk sist fredag om å starte nytt selskap. Foto: Rune Kr. Ellingsen

Ludvigs-driveren: – Føler meg lurt av DNB

Da Ludvigs bruktbokhandel ble slått konkurs i november, kunne innehaver Geir Olsen gledesstrålende åpne dørene igjen etter bare en ukes tid. Forklaringen var at han hadde fått en avtale med DNB som sikret videre drift inntil videre.

Sist fredag skulle han inngå en ny og bindende avtale om videre drift. 

Forslaget fra banken gikk i følge Olsen ut på at han skulle få overta inventaret i den gamle butikken mot at han skaffet til veie 30.000 kroner i egenkapital for å starte et nytt aksjeselskap.

LES MER: Nå er Geirs legendariske bokhandel konkurs.

30.000 ble til 200.000

Nå hevder han at DNB har snudd, og i stedet krever at han må skaffe til veie 200.000 kroner dersom han vil fortsette driften. Det opprører Olsen, som mener at banken ikke holder ord.

– Jeg gjorde en avtale med DNB nå på fredag. Der deltok fire personer fra DNB, og jeg fikk beskjed om at dersom jeg hostet opp 30.000 kroner i kapital til å starte et aksjeselskap, skulle de finne en løsning. De foreslo å ta pant i aksjene, og da skulle jeg få drive videre, hevder han.

Det gjorde Olsen, og i mellomtiden mener han at DNB har snudd.

– 30.000 kroner for meg er ikke bare-bare. Men jeg ringte litt rundt, og klarte å ordne pengene. Jeg laget et budsjett ut fra tallene i år og i fjor med et lite overskudd på driften. Jeg fikk ikke noe svar på det fra banken. Men i går fikk jeg ny beskjed: Skaff 200.000 kroner, eller så stenger vi butikken.

LES MER: Ludvigs bruktbokhandel åpner igjen.

Ludvigs bruktbokhandel er en av byens mest kjente kulturbærere. Foto: Rune Kr. Ellingsen

Støttegruppa: svar innen 24 timer

Nå lurer han på hvor han skal hente de 170.000 kronene som han mener DNB ber om i tillegg til den opprinnelige egenkapitalen på 30.000 kroner.

– Jeg er ikke bemidlet, noe banken har full oversikt over. Hvordan i all verden skal jeg plutselig trekke 200.000 kroner opp av hatten, spør Olsen.

Også støttegruppa som ble etablert etter konkursen, har engasjert seg. I en flammende epost til banken skriver de blant annet:

– Som leder for “Bodø For Ludvig” ønsker jeg å forstå hvordan 30.000 har blitt til 200.000, noe vi alle vet at Geir Olsen ikke kan betale, skriver leder Joar Opheim.

– Vi forventer at DNB forholder seg til den avtalen de har bekreftet med Geir Olsen, hvor flere vitner var tilstede. Vi ønsker svar innen 24 timer.

– Kjenner oss ikke igjen i saken

Hos DNB har man en svært annerledes versjon av saken.

– Vi kan ikke gå inn i detaljer på kundeforhold, men vi kjenner oss ikke igjen slik saken er fremstilt. I denne typer kundemøter (ved f.eks konkurs, journ. anm.) blir det ofte sett på mulighet for ny drift gjennom etablering av et aksjeselskap. Alle som skal etablere et aksjeselskap må skaffe tilveie 30.000 kroner som aksjekapital som et krav fra myndighetene, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Dahlsbø hos DNB til Bodø Nu.

Han påpeker at det ikke er så enkelt å starte opp etter en konkurs som det Olsen har inntrykk av.

– Det sier seg selv at man kan ikke starte opp på nytt etter en konkurs og overta hele varelageret vederlagsfritt slik det er fremstilt i denne saken. Et nytt aksjeselskap må etablere forretningsplan og eventuel ta opp et nytt lån for å kjøpe det eksisterende varelageret. Det er i denne forbindelse at kunden har fått tilbud på finansiering, der en del av summen er lån og en del er egenkapital, avslutter han.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.