Fra Boarchs kontorer i Sjøgata er det utsikt til Per Morten Wiks siste virkelige signalbygg, Scandic Havet. Her ser han også Jakhelln Brygge, som han jobbet med sist han var på forsiden av Bodø Nu. Foto: Preben Hunstad

Mannen som tegnet Bodø

Bodø lufthavn. Norsk luftfartsmuseum. Nordlandsbanken. Jakhelln brygge. Trekanten kjøpesenter. Og Scandic Havet. 

Per Morten Wik har mer enn noen annen hatt en finger med i spillet i utformingen av det moderne Bodø.

Det var tema da Bodø Nu hadde Boarch-gründeren og arkitekten på forsiden i 2005. Siden er Jakhelln brygge blitt ferdigstilt, og Wik har tegnet Scandic Havet – bygget som dominerer Bodøs skyline anno 2017.

– Den store utfordringen arkitektonisk, er at vi ikke fikk lov å gå høyere opp enn nettopp de 17 etasjene, på grunn av regler knyttet til flytrafikken. Hotellet hadde hatt kjempegodt av å være 4-5-6 etasjer høyere. Da hadde det blitt slankere og penere, mener Wik.

Han er imidlertid veldig glad for at man har åpnet for høyhus på bodøhalvøya igjen.
Scandic Havet var det første, nå står Bodø 360 og et planlagt hotellprosjekt vis-á-vis Radisson Blu for tur.

I tillegg er det regulert for høyhus på Firkanten, der Jakhelln bil i dag har sine kontorer.

– Det synes jeg er flott. Det minner meg om å gå på ski i fjellet; plutselig ser du sånne furutrær som stikker over fjellbjørka. Det er pent. Og så passer det fint med naturen her oppe, de ville fjellene.

Wik, som var med på å etablere Boarch helt tilbake i 1971, er mindre fan av nybygg der det tilsynelatende går sport i å bruke flest mulig materialer og virkemidler.
Han er fan av det tidløse og enkle.

– Ikke mer enn tre hovedmaterialer, pleier man å si. Skal du skape et stort bygg, som skal ta stor plass og fargelegge byen i mange tiår, så må det etter min mening være litt enkelt. Det må ikke være den siste hypen. Det skal være tidløst, men samtidig skal det signalisere, mener han.
– Hvilket av dine bygg er du mest fornøyd med?
– Jeg synes Nordlandsbanken har en fin balanse mellom det tidløse og det moderne. Kanskje synes noen det er kjedelig, men det skal godt gjøres å bli irritert på det.

I en alder av 74 er Wik fortsatt på jobb hver dag, uten å skjenke en pensjonisttilværelse mange tanker.

– Men jeg er sluttet å gå tilbake på jobb om kveldene, sier han.
– Når slutter du for godt?
– Jeg liker det jeg gjør fortsatt. Det har vært en fornøyelse å få holde på i sin egen bakgård, som jeg har fått, der man også har utfoldet seg og fått positiv respons. Men når nøkkelen ikke passer i kontordøra om morgenen, da skal jeg ta hintet og finne på noe annet. 

PER MORTEN WIK

2005: I ferd med å tegne Jakhelln Brygge.
2017: Fortsatt i sving som arkitekt.

I 2005 fortalte Per Morten Wik om hva som inspirerer han når han tegner Bodøs mest innflytelsesrike bygg.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.