Margit Wik (39) har gått ned fra 130 til 69 kilo, og nesten halvert kroppsvekten. Foto: Mariell Tverrå Løkås/Privat

Margit (39) har slanket bort nesten halve kroppen

Nå veier hun 69 kilo og er hekta på CrossFit. 

– Jeg har aldri opplevd en sånn treningsglede som nå, stråler den spreke dama. 

Fleskeberget 

Hun vokste opp på Sandhornøy, som den eneste jenta i sitt kull. Når hun gikk skirenn i barndommen kunne hun gå så sakte hun bare ville. Hun vant uansett. 

– Jeg trente ikke. Mamma pleide å si det: Margit sin beste venn er tv-en. 

Hun begynte å legge på seg allerede som 6-7-åring. Noe som gjorde henne til et ypperlig mål for mobberne. Fleskeberget, ble hun kalt. Men da hun klagde til læreren etter å ha blitt sparka av en av medelevene, og fikk til svar at hun var jo ingen porselensdukke, var det nok. 

– Da snakket jeg med mamma, som tok det videre. Da sluttet mobbingen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Margit som 16-åring, sammen med tantebarnet.

Hun var mye alene som barn. Eller sammen med foreldrene og besteforeldrene. Dermed ble hun en liten filosof. Noe som har preget livet. 

– For meg ble det ganske begrensende å vokse opp på landet, uten jevnaldrende i umiddelbar nærhet. For meg startet egentlig livet da jeg flyttet til Bodø for å gå videregående. 

Stadige slankekurer 

Men vektproblematikken fortsatte. På sitt tyngste veide hun 130 kilo. 

– Jeg hadde ikke noe sunt forhold til mat. Etter hvert ble jeg så lei av alle slankekurene at jeg lukket øynene og lot det stå til. Sjenanse, usikkerhet og dårlig selvtillit har fulgt meg hele livet. Jeg bevegde meg minimalt. 

Margit forteller om et liv som ble styrt av tv-en. Tirsdagene kunne hun ikke dra noe sted, for da var det Grey´s Anatomy. Andre dager realityserier. 

– Jeg satt i sofaen og levde andres liv gjennom skjermen. Det er ganske trist. Jeg var helt låst i comfortsona; men der vokser man jo ikke. Det er det bare livvidden som gjør.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Margit Wik på ferie i Portugal. – Det var min første sydentur, sier hun. Foto: Privat

I perioder har hun gått ned mye. Grete Roede-kostholdet ga resultater, mens hun holdt bare fem dager med Cambridge-kuren. 

– Det var fem dager i helvete, på bare pulver. Jeg husker jeg spiste rugknekkebrød med bare tomat på, og det smakte helt himmelsk!

Kunnskapsrik 

Margit ler. Gjennom årene har hun tilegnet seg en vanvittig mengde kunnskap om kosthold; næringsinnhold, hvordan maten virker på kroppen, og ikke minst: Hva som fungerer for henne selv. 

– Vendepunktet mitt startet med lavkarbokosthold. Jeg leste blant annet bøkene til Sofie Hexeberg, Berit Nordstrand og Fedon Lindberg, i tillegg til å følge med på blogger og i sosiale medier. 

Hun gikk ned masse på et strikt lavkarbokosthold, men gikk lei. Nøkkelen lå et annet sted. 

– For min del ble det et vendepunkt at jeg begynte å lese i stedet for å se på tv. Tv sløver en bare ned, i tillegg til at man blir påvirket av reklamen. 

Så opererte hun mandlene, og gikk ned enda litt til mens hun ble frisk. Så tok hun stadig større grep på kostholdet. 

– Jeg har brukt kunnskapen jeg har tilegnet meg til å bygge meg et kosthold som jeg virkelig trives med. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Margit Wik har lagt om kostholdet fullstendig. Det har gitt helt fantastiske resultater. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Nå er det halvannet år siden hun spiste potetgull. Sukker har hun kuttet helt, og hun holder seg unna hvetemel, søte drikker, pasta og ris. I stedet spiser hun mye grønnsaker og frukt, nøtter, grove kornprodukter, ost, kjøtt, fisk og egg. 

– Jeg kjenner det på kroppen når jeg spiser søppelmat. Føler meg helt sluggy i mange dager etterpå. 

Skal opereres 

Da hun kom ned på noen og åtti kilo, begynte hun å trene. 

Så kom hun ned på 69 kilo, der hun er i dag. Da fikk hun innvilget operasjonen som skal fjerne overflødig hud. 

– Det ble en skikkelig boost! Jeg trodde kanskje jeg måtte kjempe for å få den innvilget, men fikk ja med en gang. Kirurgen bare så på meg, himmelfallen, og spurte: Hva har du gjort! 

Margit ler. Hun er veldig klar på at når hun først lyktes med vektnedgangen, så handler det kun om sin egen innsats og motivasjon. 

– For meg har det handlet om å finne et kosthold som gjør meg lykkelig. Det har vært nøkkelen. 

Men nå er treningen blitt like viktig. Det siste året har hun holdt seg på 69 kilo, men ennå er hun ikke i mål. 

– Nå handler det om å bygge styrke og å stramme opp kroppen. 

For helsa var slett ikke bra, etter at den en meter og 68 centimeter lange kroppen hadde drasset på alt for mange kilo i så mange år. 

– En naprapat sa til meg: Du har hatt de prolapsene du kan ha! 

Treningsglede 

En venninne tok henne med på Stamina, der hun la grunnlaget. Hun har hatt personlig trener. Men så meldte hun seg på nybegynnerkurs i CrossFit på Black Box Gym (BB Gym). 

– En av instruktørene sa det så bra på den første timen: Det handler om å utsette å ta i bruk rullatoren fra du er 70 til du blir 90! Det traff meg skikkelig. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Knebøy er en del av den faste Cross-Fit-oppvarmingen. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Hun smiler fra øre til øre.

Har nettopp fullført dagens WOD – workout of the day – som avslutter dagens timelange økt. I WOD-en denne dagen skal den ene på laget løper 200 meter, mens den andre tar thrusters: Knebøy med vektstang som skal opp over hodet. Så mange som mulig. Så bytter man.

Når de tjue minuttene økta varer er gått, er Margit oppe i nesten hundre thrusters.

– Jeg har trent på egenhånd en stund, men begynte å bli litt lei. Etter at jeg oppdaget CrossFit, har jeg fått en enorm treningsglede. Jeg går bare rundt og smiler lenge etter at økta er over. 

Først i landet

CrossFit er hovedsystemet for styrke og kondisjon for mange politiavdelinger, militære avdelinger, kampsportutøvere, og hundretalls profesjonelle og eliteutøvere innen forskjellige sporter i hele verden. Samtidig passer det like godt for vanlige yrkesaktive, studenter og pensjonister. CrossFit er laget for å benyttes av alle, uansett alder, kjønn eller yrke, står det blant annet om treningsformen på hjemmesiden til BB Gym.

Patrick Myrland driver senteret sammen med Rune Lind. 

– Vi var de første i landet som startet med CrossFit, rundt 2007. Da ble senteret for lite, så vi flyttet til de lokalene vi har i dag, på Langstranda, sier han. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Patrick Myrland er en av CrossFit-instruktørene ved BB Gym, i tillegg til at han driver senteret sammen med Rune Lind. Foto: Mariell Tverrå Løkås

I dag trener rundt 200 av de om lag 350 medlemmene ved senteret CrossFit. Senteret holder seks grunnkurs i året, i tillegg til at de har en introduksjonstime hver uke, sånn at de som er nysgjerrige kan få prøvd seg. 

–  Folk synes det er veldig artig. Men samtidig har vi lært at CrossFit ikke er for alle. Noen liker å bli pusha, mens andre hater det. Mens andre igjen ikke liker å trene i gruppe, og heller vil holde på på egenhånd, sier han. 

Legger til at det er blitt et veldig godt miljø blant de som trener CrossFit ved senteret. 

Vurdert på utseende

Nettopp miljøet er viktig for Margit Wik. 

– Man får en sånn god følelse av å trene her, det er så fine folk. Man merker at de som jobber her virkelig brenner for det de gjør. 

Selv lever hun en helt annen hverdag nå enn for bare et par år siden. Tv-en er stort sett skrudd av. 

– Det er nesten sånn at jeg ikke skjønner at jeg har vært så stor som jeg var. Samtidig merker jeg at folk oppfatter meg på en helt annen måte nå enn før, sier hun ettertenksomt. 

For overvekt er stigmatiserende. 

– Vi lever i et samfunn der alle blir vurdert ut fra utseendet. Det gjør også at man går glipp av mange fine mennesker. 

Nå opplever hun ofte å få komplimenter for jobben hun har lagt ned, og at hun ser bra ut. 

– Det er klart at det er hyggelig, men de komplimentene som går på meg som person, veier langt tyngre. Selv om innpakningen er annerledes, så er jeg jo fremdeles den samme personen. 

Margit Wik har fått et helt annet liv etter at hun gikk ned over 60 kilo og begynte å trene. Foto:Mariell Tverrå Løkås

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.