Border collien Alba ble helten i helga. Foto: Privat.

Hunden Alba fant den savnede på Mørkved

Norske redningshunder deltok søndag i søket etter en savnet mann i Bodø. Det var border collien Alba, med sin hundefører, som først fant den savnede.

– Jeg er utrolig stolt over at det var en av oss som fant den savnede, og at vi får bidratt til noe nyttig i samfunnet, sier distriktsinstruktør og -leder i Norske redningshunder, Cicilie Knutsen.

–  For min del handler det om å gjøre noe samfunnsnyttig sammen med hunden. Å få hunden til å yte maksimalt og se utviklingen er veldig givende.

Slik forklarer hun motivasjonen for at hun bruker titalls med timer i uka på trening, for å kunne bidra i søk etter savnede personer. 

Mye trening

På landsbasis bidrar den humanitære organisasjonen i nærmere 500 redningsaksjoner i året, mens det i Salten varierer fra noen få til om lag 30. 

I lokallaget har de åtte godkjente ettersøkshunder, to som også er godkjent i katastrofesøk og én som er godkjent på lavine.

For å være tilstrekkelig forberedt og få nødvendige godkjenninger, kreves trening. Mye trening.

– Vi møtes fast to ganger i uka, hvor vi trener fra to til fem timer. Samtidig trener de fleste aktive daglig på egen hånd. Dette kommer på toppen av alle kursene og samlingene. Jeg tror ikke noen tør å regne på hvor mange timer det blir til sammen. Du kan godt kalle det en livsstil, flirer Knutsen.

Frivillig basis

Hun bidro selv i søket i helga, hvor en mann i 20-årene ble funnet ved organisasjonens hjelp. Samtidig mener hun at deres kompetanse og bidrag kan være underkommunisert.

– Ikke alle vet nødvendigvis når vi kan bidra. Hvis noen for eksempel har gått seg bort i tåka, kan hunden være nyttig i søket. Vi trener også på å søke under vann.

All innsats i organisasjonen er på frivillig basis, og verken hundeførere, instruktører eller tillitsvalgte får noen økonomisk godtgjørelse for innsatsen de yter.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.