De ansatte ved Maxmat, med hovedtillitsvalgt Arnt Hatten i spissen, varsler kamp om forslaget fra arbeidsgruppa i Lofoten om å legge ned Maxmat. Foto: Tipser

Maxmat: Nå ruster de ansatte seg til kamp

 – Vi er selvsagt helt uenige i dette forslaget. Det er bare personer fra Lofoten og Lofotprodukter som har sittet i arbeidsgruppen som har kommet fram til forslaget om å legge ned Maxmat i Bodø, sier hovedtillitsvalgt Arnt Hatten til Bodø Nu.

LES MER: Vil legge ned Maxmat - 130 ansatte kan miste jobben.

– Gått med overskudd i alle år

Han representerer fagorganisasjonen Norsk nærings- og nytelsemiddelforening (NNN) som organiserer nærmere 70 prosent av de ansatte ved fabrikken.

Maxmat ble overtatt av selskapet Insula, som er et konsern med fiskematfabrikker både i Norge og Sverige, for rundt ett år siden.

– Maxmat har gått med overskudd i alle år. Vi har vært raske til å omstille oss til nye produkter og oppfylt alle kontrakter overfor Rema 1000. Da ser vi ingen grunn til å skulle flytte vår produksjon til Lofotprodukter på Leknes, en bedrift som så vidt jeg vet nesten aldri har gått med overskudd.

LES MER: Maxmat fikk gull i NM.

– Veldig alvorlig for Bodø

Hatten understreker at Maxmat er en betydelig arbeidsgiver i Bodø. Til sammen har de like mange ansatte som Macks ølbryggeri i Tromsø.

– Maxmat er en stor bedrift i Bodø, med 130 ansatte. Blir vi nedlagte, er det veldig alvorlig for hele Bodø. Vi er jo også en av de siste næringsmiddelfabrikkene i byen, nesten alle andre er lagt ned. Så det florerer jo ikke akkurat med jobber i denne bransjen i byen, dersom vi blir arbeidsledige.

Maxmat er en av Bodøs største arbeidsgiver Med sine vel 130 ansatte er de like store som Macks ølbryggeri i Tromsø. Arkivfoto

Bygningen på langtidskontrakt

Hatten tviler på at det vil være så enkelt for Insula å bare legge ned fabrikken i Bodø.

– De vil sentralisere og forsøke å utnytte stordriftsfordeler, slik alle konserner gjør. Men jeg vet ikke om de vil klare å få større overskudd ved å flytte produksjonen til Lofoten. Det tviler jeg på.

 Ikke minst har de langsiktige leiekontrakter de må komme seg ut av.

– Maxmat har en langtidskontrakt på bygningen vi holder til i, der vi betaler over 900.000 kroner i måneden. Denne kontrakten går fortsatt i 8-9 år. Skal de fortsette å betale på den, vil de få problemer med overskuddet, sier Hatten.

LES MER: De skal løfte frem fisken i Glasshuset.

Enn så lenge går produksjonen for fullt i lokalene til den tradisjonsrike bedriften.

 – Vi gir ikke opp!

Han øyner fortsatt et håp om at nedleggingen ikke blir noe av.

– Beslutningen om å legge ned er jo ikke tatt. Dette er et forslag som er fremlagt av en arbeidsgruppe og som skal presenteres for styret i eierselskapet Insula 5. april, understreker Hatten.

De ansatte har nå bedt om innsyn i alle regnskaper og relevante opplysninger for bedriften, og skal lage sitt eget regnestykkee.

– Vi vil ikke gi opp. Vi skal nå gå igjennom regnskapene til bedriften og forsøke å motbevise arbeidsgruppens konklusjon om at det vil lønne seg å legge ned Maxmat i Bodø.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.