Nina Bostrøm vant Gullrutens fagpris for produksjonsdesignet på NRK-serien Valkyrien, sammen med Nina Bjerch-Andresen. Foto: Privat

Merete fra Rognan vant Gullruten

Nå har hun vunnet den første prisen for serien: Gullrutens fagpris for beste lys/scenografi/produksjonsdesign sammen med Nina Bjerch-Andresen.

– Det kom som en stor overraskelse. Vi var helt sikre på at det var serien Snøfall som skulle stikke av med prisen, sier scenograf og kostymedesigner Merete Bostrøm fra Rognan. 

Selve prisutdelingen fant sted på Chateau Neuf i Oslo, og sendes på Nrk 3. mai. Mens den delen av Gullruten som hedrer blant annet skuespillerne, vises på tv 12. mai. 

Den åtte episoder lange drama-serien ligger tilgjengelig på Nrks nett-tv

Går under jorden 

Bostrøm er utdannet fra University of Art and Design i Helsinki Finland, og jobbet mange år i landet før hun returnerte til Norge. Nå bor hun på Fjellhamar i Lørenskog, og har de siste årene jobbet med en rekke filmer og tv-produksjoner; blant annet Halvbroren, Doktor Proktor-filmene og Victoria

Men arbeidet med Valkyrien ble annerledes. Handlingen i serien foregår under jorden, der en frustrert lege og en konspirasjonsteoretiker starter en illegal hemmelig klinikk i den nedlagte Valkyrien stasjon i Oslos undergrunn. 

– Sammen med kollegene jobbet vi i alt halvannet år med serien. Det var et langt forarbeid. Vi har vært nær sagt overalt under jorden i Oslo for å hente inspirasjon; og filmet alt fra underjordiske tunneler og togspor til bunkerser og tilfluktsrom, sier hun.  

Doomsday Preppers

Bostrøm lot seg fascinere av kontrastene mellom Oslo på gateplan og livet under jorda. Serien krevde enorme mengder research og samarbeid med ulike eksperter.

– Det var mye teknisk å sette seg inn i; hovedpersonen er kirurg, mens kona ligger i koma – som krevde en egen ekspertise. Vi hadde blant annet en sykepleier på settet for å forsikre oss om at ledninger og slanger var koblet riktig, sier hun.

Produksjonsdesigneren har blant annet fått et innblikk i prepper-miljøet, såkalte Doomsday Preppers som forbereder seg på livet etter dommedag. 

– Dette miljøet finnes i Oslo. De har blant annet deponier  og matlagre som bare de i nettverket har tilgang til, sier hun. 

Bostrøm forteller at de har jobbet hardt for å få serien til å framstå så troverdig som mulig. 

– Det som er litt morsomt, er at vi på et tidspunkt i serien påstår at et strømbrudd skjer på bakgrunn av at strømnettet blir hacket. Da vi sjekket det, påsto strømselskapet at dette ikke var mulig. Men et par uker senere sto det i nettavisene at nettopp dette hadde skjedd, sier hun og ler. 

Jobbet litt i nord 

Bostrøm forteller at hun også tidligere har vunnet priser, både i Finland der hun blant annet var tilknyttet nasjonalteatret og operaen, men også for den nederlandske filmen Beyond Sleep, som hun jobbet med på Film Camp på Målselv. Den hadde blant andre Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr og Anders Baasmo Christiansen på rollelista, og vant tre priser under den nederlandske Gullkalven. 

– Jeg har også jobbet med noen kortfilmer i Troms. Jeg liker å jobbe i nord, det er en litt annen stemning der, sier hun. 

Under prisutdelingen i Oslo hadde hun og kollega Bjerch-Andresen med seg hele teamet på scenen. En lang rekke rekvisitører, en dekoratør og en location manager. 

– Det er ikke bare Nina og jeg som er vinnere av denne prisen, men hele gjengen som står bak, slår hun fast. 

FAKTA Teamet bak looken på Valkyrien

Produksjonsdesignere: Merete Bostrøm og Nina Bjerch-Andresen.

Rekvisitører: Pål Bergvik, Ranik Halle, Olga Gøril Vik, Monja Wiik, Merete Evelyn Andresen.

Dekoratør: Kathrine Solhoff.

Locationmanager: Torgrim Ødegård.

Flere nominasjoner

Det kan bli flere priser, når Gullruten sendes på NRK 12. mai: Bodø-skuespiller Ellen Birgitte Winther er nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller. 

Også kollega Pål Sverre Hagen er nominert i kategorien beste mannlige skuespiller for sin rolle i serien. Serien, som er produsert av Tordenfilm for NRK, er også nominert til prisen for beste tv-drama, sammen med Nobel, Skam og Aber Bergen.

Valkyrien var også nominert til ytterligere to priser til Gullrutens fagpris, for beste foto i en dramaserie og beste klipp i dramaserie. Men disse prisene ble vunnet av henholdsvis seriene Nobel og Unge Lovende. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.