Årsavgiften på biler og motorsykler forsvinner fra neste år. I stedet blir den til en trafikkforsikringsavgift, med mye større fleksibilitet. Foto: Rune Kr. Ellingsen

I dag betaler du denne avgiften for siste gang

I dag 20. mars er siste frist for å betale årsavgiften på bilen eller motorsykkelen din. Har du ikke betalt, må du belage deg på et ekstragebyr på 250 kroner.

Avgift i ny drakt

Det har ikke vært mulig å få utsettelse på årsavgiften. Fra og med neste år blir alt annerledes - bortsett fra at du fortsatt må betale. I 2018 vil årsavgiften på bil gå over til å bli trafikkforsikringsavgift - en avgift som skal faktureres gjennom bilforsikringen din.

Bakgrunnen for omleggingen er statens ønske om å redusere administrasjonskostnadene knyttet til den tradisjonelle bilavgiften. Derfor er det forsikringsselskapene som nå får ansvaret med å kreve inn årsavgift, sammen med ansvarsforsikringen.

Kan fordeles utover året

Omleggingen er forventet å forenkle og gi større fleksibilitet for bileierne. Og siden den nye avgiften vil følge forsikringsavtalen på kjøretøyet, kan den deles opp.

– I stedet for å betale ett stort beløp én gang i året, blir beløpet fordelt etter hvordan du betaler bilforsikringen din. Noen betaler månedlig, andre kvartalsvis eller årlig, forklarer fagansvarlig for motor i Storebrand Forsikring, Mats Sæterkvist i en pressemelding.

Får refundert overskytende

Bileierne betaler altså trafikkavgift for den perioden kjøretøyet har ansvarsforsikring. Hvis du skal selge bilen din, betaler du trafikkavgift frem til bilen omregistreres.

– Det gunstige med den nye ordningen er at du som bileier kun betaler for de dagene du faktisk trenger forsikringen, mens tidligere måtte du uansett betale for minst et halvt år frem i tid. Har du betalt for mye i forskudd på trafikkavgiften når du selger bilen, vil du få beløpet refundert av forsikringsselskapet, sier Sæterkvist.

Må ikke gjøre noe som helst

Prisen du skal betale fastsettes av Stortinget, og i statsbudsjettet for 2017 får bensinbiler en trafikkavgift på 2820 kroner. Elbiler betaler fortsatt en svært lav årsavgift.

Så, til spørsmålet alle stiller seg: Må du som bileier foreta deg noe som helst?

– Nei, det eneste du trenger å gjøre er å sørge for å ha forsikring på bilen din, noe som uansett er lovpålagt, avslutter Sæterkvist.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.