Troms+Nordland=?... Ikke sant, ifølge Rune Nilsen. Foto: Wikipedia

– Nå kommer
vi og tar deg!

Høyre og Arbeiderpartiet har konkludert. De vil ha to regioner i Nord-Norge, hvilket betyr at dagens Nordland får bestå. Dette nekter sterke krefter i Troms å godta. De vil rett og slett ikke respektere at et slikt valg skal avgjøres på et regionalt nivå.

Her får de også støtte av – utrolig nok – sjefredaktøren i Dagbladet, John Arne Markussen. Han mener Nord-Norge er for viktig for nasjonalstaten Norge til at dette skal avgjøres av fylkespolitikerne. Nord-Norge må samles til én region, med Tromsø som hovedstad.

Rørende omsorg

Det er rett og slett rørende hvor viktige vi her oppe i nord har blitt, sånn helt plutselig. Jeg mener, de siste årene har man jo primært konsentrert seg om å bygge ned blant annet Forsvaret. Men tilbake til Nordlys og avisens siste krampetrekninger. Nå slår de alarm. Igjen!

På lederplass forteller Nordlys at vi kan vente oss politisk gjørmebryting i nær fremtid når regionale fellesfunksjoner kommer i spill. Nordlys mener at det innen transport, samferdsel, fylkesmannsembetet, NVE, NAV og Statens Vegvesen ligger an til vill krangling om ny lokalisering.

Spinnvill retorikk

Det er særlig to ting Nordlys er opptatt av. Vegvesenets regionskontor og administrasjonen til Helse Nord. Begge dekker hele landsdelen og begge er for tiden lokalisert i Bodø. Og det er her lederskribenten i Nordlys svinger seg til de virkelig store, retoriske høyder. For hva blir ikke konklusjonen:

– Men det er ingen dristig spådom at en todeling av landsdelen vil utløse en politisk diskusjon om administrasjonen i Helse Nord, og om ledelsesfunksjoner som i dag er lokalisert i Bodø skal flyttes til den nye regionen i nord for å skape geografisk balanse i et nytt regionkart.

Overlagt hevn

Det skal altså skape en bedre balanse å flytte ting fra Bodø til Tromsø? Fraværet av logikk i et slikt resonnement er himmelropende og påstanden fremstår mest som en overlagt hevnaksjon. – Hvis ikke dere slår dere sammen med oss, så stikker vi av med vegkontoret og Helse Nord.

Akkurat nå fremstår både Nordlys og det politiske miljøet i Tromsø både sutrete og hevngjerrige. Regionalpolitisk spiller det selvfølgelig ingen rolle hvor administrasjonen til Helse Nord er lokalisert. Tromsø og Nordlys prøver nok en gang å skape storm i et vannglass. 

Voldelig tvangsekteskap

Og her er vi et av de viktigste punktene i hele debatten. Nordlys og Tromsø ønsker å tvangsgifte de tre nordnorske fylkene. Hvilket er en tanke nordlendingene ikke finner spesielt fristende. Når vi nå ser at frontkjemperne i 9000-byen også begynner å sparke under beltestedet, er det et lite hyggelig bilde som tegnes.

Egentlig er nok bare Tromsø og Nordlys misunnelige på lille Nordland. Et fylke som gruser Troms med tanke på verdiskaping, kraftproduksjon, eksportinntekter og oppdrettskonsesjoner. Sånn sett er Troms den kranglete lillebroren som aldri blir fornøyd og alltid føler seg misforstått. Derfor er det ingen grunn til å bli sint, men heller håpe at de der oppe i nord vokser seg ut av trassalderen.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.