Håkon Andreas Møller og MDG vil forby salg av heliumballonger i Bodø. Foto: Arkiv

Nå vil han forby heliumballonger i Bodø

Nå vil partiet forby både salg av heliumballonger i hele kommunen, samt ballongslipp ved offentlige arrangementer.

Bortsett fra på årets 17. mai. 

– Noen tenker kanskje at et forbud mot heliumballonger går ut over ungenes feiring av 17. mai. De Grønne mener tvert imot at vi må kunne feire vår frihet og vårt demokrati uten at det skal gå ut over dyr og natur. Kanskje blir redusert kjøpepress og en mer inkluderende feiring en fin bieffekt, sier Møller, og legger til: 

– Av hensyn til aktører som allerede har kjøpt inn ballonger med tanke på årets 17. mai i Bodø, foreslår vi at forbudet skal tre i kraft etter at årets 17. mai-feiring er avviklet.

MDG foreslår å innføre forbudet 1. juni i år.

Ikke biologisk nedbrytbare

I interpellasjonen til bystyret 11. mai skriver han blant annet dette: 

Gassballonger er såkalte folieballonger. De består av aluminiumsfolie, nylon og plast, og i motsetning til vanlige gummiballonger, er disse ikke biologisk nedbrytbare. Grunnstoffet helium er i tillegg en ikke-fornybar knapphetsressurs. Eksperter anslår at verdens kjente forekomster av helium vil ta slutt i løpet av en til to generasjoner med dagens forbruk. Dette vil kunne få store konsekvenser, blant annet for helsevesenet, der helium brukes til å kjøle ned MR-maskiner, som igjen brukes til å behandle og diagnostisere lidelser som multippel sklerose og prolaps.

Innført flere steder

Om bystyrepolitikerne i Bodø vil vedta forslaget, er de ikke alene: En rekke kommuner, som Skien, Porsgrunn, Kristiansand, Arendal og Halden, har i år vedtatt forbud mot gatesalg av heliumballonger. 

– Forslagene har kommet fra ulike partier og fått tverrpolitisk støtte. WWF har oppfordra samtlige norske kommuner til å fatte tilsvarende vedtak, og flere kommuner vurderer nå å følge etter, sier Møller. 

Ender i havet 

I et leserbrev serverer partilederen denne personlige betraktningen: 

– Som barn var det fascinerende å se en gassballong stige til værs og forsvinne i det blå. Hvor tok den veien? Jeg håpte alltid den skulle lande i hendene til et annet barn, sånn at eierens bunnløse fortvilelse over tapet ikke skulle være helt bortkasta. Innerst inne holdt jeg vel en knapp på at ballongen bare fortsatte å stige og brant opp langt ute i atmosfæren et sted.

Som voksne vet vi bedre. What comes up, must come down, og alle ballonger ender sin ferd på bakken. Mest sannsynlig i naturen, og de fleste av dem i havet, skriver Møller.

Denne uken gikk startskuddet for årets strandryddeaksjon. I fjor ble det ryddet i alt 50 tonn plast fra strendene i nærmiljøet vårt

Får gjennomslag

MDG har allerede fått gjennomslag for flere forslag som skal gjøre Bodø til en mer miljøvennlig by. 

– Miljøpartiet De Grønne vil at Bodø skal være en fremoverlent miljøkommune som tar ansvar for egen virksomhet og gjør det enkelt for innbyggerne å ta gode miljøvalg. Det gjorde vi i februar i år, da Bodø var tidlig ute med å vedta utfasing av granulat fra kasserte bildekk i kommunens kunstgressbaner. Sånn skal vi fortsette, sier han. 

Her er hele leserinnlegget fra Håkon Andreas Møller: 

Tenk om væla var en ballong…

Som barn var det fascinerende å se en gassballong stige til værs og forsvinne i det blå. Hvor tok den veien? Jeg håpte alltid den skulle lande i hendene til et annet barn, sånn at eierens bunnløse fortvilelse over tapet ikke skulle være helt bortkasta. Innerst inne holdt jeg vel en knapp på at ballongen bare fortsatte å stige og brant opp langt ute i atmosfæren et sted.

Som voksne vet vi bedre. What comes up, must come down, og alle ballonger ender sin ferd på bakken. Mest sannsynlig i naturen, og de fleste av dem i havet.

Da min mor vokste opp på Sveriges østkyst på 50-tallet, var det vanlig praksis å fylle båten med søppel, ro ut på havet og tømme søpla midtfjords. Sånn holder vi heldigvis ikke på lenger. Eller gjør vi det? «Ute av syne, ute av sinn» er fortsatt en dekkende beskrivelse for hvordan vi behandler naturen som omgir oss. Når plastpartikler vaskes ut i havet, når giftig gummigranulat fra kunstgressbaner får «lekke» fra banene, når kloakk fra husstander og oppdrettsanlegg går urensa i havet, og når gassballonger slippes og forårsaker skade, lidelse og død for dyr i hav og på land – da er det vi som bruker naturen vår som søppelplass.

Vi mennesker befinner oss i en stadig prosess der vi lærer oss å sameksistere med våre medskapninger på jorda. Den prosessen tar tid, men det går framover. Miljøpartiet De Grønne vil at Bodø skal være en fremoverlent miljøkommune som tar ansvar for egen virksomhet og gjør det enkelt for innbyggerne å ta gode miljøvalg. Det gjorde vi i februar i år, da Bodø var tidlig ute med å vedta utfasing av granulat fra kasserte bildekk i kommunens kunstgressbaner. Sånn skal vi fortsette.

Noen tenker kanskje at et forbud mot heliumballonger går ut over ungenes feiring av 17. mai. De Grønne mener tvert imot at vi må kunne feire vår frihet og vårt demokrati uten at det skal gå ut over dyr og natur. Kanskje blir redusert kjøpepress og en mer inkluderende feiring en fin bieffekt. Det er mer enn nok av hyggelige ting å bruke pengene på som verken går på bekostning av miljøet eller barns evne til undring og fantasi.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.