Lars Antonsen ble beskyldt for promillekjøring og truet med avskilting. Foto: Privat/Arkiv

Lars ble beskyldt for fyllekjøring og truet med avskilting av politiet - nå slår han tilbake

Jeg har gjennom et par tiår jobbet som journalist i Salten.

I løpet av disse årene har jeg fått høre mange historier om politiets oppførsel. Folk har en tendens til å fortelle meg ting. Mange av disse historiene er selvsagt bare tøv, har sin bakgrunn i autoritetsforakt og en generell aversjon mot lov og orden.

Men noe er sant. Min egen historie er et eksempel på det.

– Må stå på ett bein i min egen gang

Første mai 2017 ca klokken 17:00: Det dundrer i trappa og banker på døra. Noen ønsker å besøke meg. Automatisk ser jeg ut vinduet på gårdsplassen. Der står det en uniformert politibil.

Jeg går til døra og åpner. Der står det to betjenter som kan fortelle meg at de har mottatt en melding om mistenkelig kjøring. Betjenten spør om jeg har kjørt bil i dag, noe jeg svarer bekreftende på. Han spør meg videre om jeg har drukket alkohol, noe jeg avkrefter. Han spør meg videre om jeg kan avgi en promillekontroll, noe jeg ikke har noe imot.

Alkometeret viser 0,00.

Jeg må etterpå stå på ett bein i min egen gang. Antakelig for å vise at jeg ikke er påvirket av narkotika. Politiet avslutter oppdraget og forteller meg at selvsagt må de sjekke alle henvendelser fra publikum.

Det forstår jeg.

– Ikke gyldig forsikring

Men nede på gårdsplassen blir politibetjentene værende.

En av dem snakker i telefonen. Det går i trappa igjen. Denne gangen bruker han dørklokka. Politibetjenten kan nå fortelle meg at det er noe med bilen min.

Jeg har ikke gyldig forsikring og vil bli avskiltet.

Dette motsetter jeg meg og kan via min PC vise at det er gyldig forsikring på bilen. I mellomtiden kommer operasjonslederen i Salten politidistrikt inn på høyttaler på betjentens telefon.

Bilen min ble omregistrert i 2014 til min kones navn. Årsaken til begjæring om avskilting er at det ikke er betalt omregistreringsavgift (ny versjon). Jeg svarer operasjonslederen at han burde vite at det er avgiftsfritt å foreta eierskifte på kjøretøyer mellom ektefeller. Det visste han ikke.

– Mangler folkeskikk

Operasjonslederen mangler folkeskikk.

Han presenterer seg ikke og opptrer som Gud, aktor og dommer i samme sak. Jeg må i morgen den dag møte på Statens vegvesen på Fauske og ordne opp i dette. Ellers…

Han sier videre: «Vi kan avskilte bilen din nå. Det vil koste deg 1000 kr å få skiltene ut igjen».

Altså: Operasjonslederen ber meg dra opp på Statens vegvesen for å ordne opp en feil i det statlige systemet Autosys. Truslene fortsetter: «Du kan bli avskiltet når som helst dersom du ikke ordner opp.» Operasjonslederen utfører jobben sin så lite elegant at det får en stasi-offiser til å virke tiltalende.

– Ble ikke omtalt

Politiets lokale betjenter drar fra gården med uforettet sak. To betjenter og en operasjonsleder har brukt en time på jobben sin en 1. mai (3 timer ++). Alle historier politiet kan berette om, havner på Twitter og/eller i lokalavisene.

Dette er historien som aldri ble omtalt.

Jeg spør meg hvorfor, men vet svaret. Politiet i Salten forteller kun om sine suksesshistorier, aldri om sine bomturer. Politiet får styre showet. Resultatet er en medieomtale som får en slagside som gjør senkningen av «Tirpitz» i 1944 til en bagatell. Dersom journalister sier dem imot, får de ingen flere saker fra politiets logg.

Jeg må bare innskyte at det er mange dyktige politifolk i Salten og vi trenger deres tjenester. Jeg kjenner mange av dem og har hatt et årelangt og fornuftig samarbeid. Men det skrekkregimet som jeg vet er i ferd med å utvikle seg – og som fører til politiforakt og mangel på respekt, er ingen tjent med.

Her om dagen ser jeg i Avisa Nordland at politimester Tone Vangen klager over for lite penger til å ansette flere politifolk. Det er synd dersom dårlig økonomi i tillegg tvinger henne til å ansette folk fra nederste hylle.

Lars Antonsen er mangeårig journalist med lang fartstid fra Avisa Nordland, der han jobbet fram til 2014. Innlegget er sendt inn som et leserbrev til Bodø Nu og publiseres i sin helhet.

Bodø Nu har tilbudt politiet i Salten å svare på kritikken som fremkommer i innlegget. Det har politiet foreløpig ikke gjort.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.