Partileder Bjørnar Moxnes og varaordfører Synne Høyforsslett Bjørbæk har begge tro på at de sitter på Stortinget etter høstens valg. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Partilederen om Synne: – Ingen i Rødt som har hatt så mye trøkk på seg

Og er like sikker på at hun kommer til å gjøre en god jobb. 

– Hun står støtt i stormen. Eiendomsskatten i Bodø er en sak som har skapt voldsomt engasjement blant innbyggerne, samtidig som det har vært en hard drakamp mellom partiene i posisjon. Synne har stått midt i krysspresset, men Rødt fikk gjennomslag for at det skulle gjøres noen viktige endringer, sier Bjørnar Moxnes. 

Les mer: Nå vil hun endre eiendomsskatten.

Les mer: Nå får denne delen av byen lavere eiendomsskatt

Fikk gjennomslag for ruspolitisk endring

Han er i Bodø blant annet for å legge planer for valgkampen og å lede et åpent møte på Tusenhjemmet i ettermiddag, der temaet er kampen mot Forskjells-Norge. Som sammen med å bekjempe arbeidslivskriminalitet og å redde lokalsykehusene er partiets store saker i valgkampen. 

Saker begge politikerne stiller seg bak. Men det er ikke alltid varaordføreren i Bodø er enig med Rødts hovedkontor. 

– Hun gjør ikke alltid som vi sier. Og det er helt greit, sier partilederen og ler. 

Bjørbæks sosiale engasjement og hjerte for de svakeste i samfunnet har blant annet gitt seg utslag i forslaget om å avkriminalisere besittelse av brukerdoser av narkotiske stoffer. En sak hun fikk gjennomslag for i landsmøtet. 

Les mer: Synne fikk hele partiet til å snu – nå vil Rødt avkriminalisere narkotika

– En annen sak er distriktsopprøret og kampen mot sentralisering. Der er hun stadig på oss som sitter i Oslo, for å være sikker på at det er noe vi jobber aktivt med, sier Moxnes, som selv er førstekandidat til stortingsvalget for Rødt i Oslo. 

God oppslutning i nord 

Partiet er allerede i gang med valgkampen, som braker løs for fullt mot sensommeren.

– Jeg har tro på en plass på Stortinget, og det har partiet også, sier Bjørbæk.

Til høsten går Rødt til valg med femti prosent flere medlemmer enn sist det var Stortingsvalg. Som førstekandidat i Nordland har Bjørbæk mulighet til et direktemandat på tinget, selv om målet til partiet er å komme seg over sperregrensa. 

– Vi har lagt stein på stein. Vi har flere lokallag, flere medlemmer og flere representanter i kommunestyrene. Vi gjorde et godt lokalvalg sist, og er med i styringen i flere byer. Dermed har vi også oppnådd resultater, sier Moxnes.

I en meningsmåling fra 5. april hadde Rødt en oppslutning på historiske 4,9 prosent i Nordland. 

– Vi har medvind, det er noe vi merker veldig godt. Det gjelder hele landet, men spesielt i nord. Å vokse med en eller to prosent før valget er fullt mulig, sier Moxnes. 

– Jeg tror noe av årsaken er at vi har nær kontakt med folk her i nord. Dessuten representerer vi en tydelig motmakt mot sentraliseringen, og er godt representert i kommunestyrene, sier Bjørbæk. 

Markert seg kraftig 

Mange var overrasket da det var den relativt ferske politikeren Synne Høyforsslett Bjørbæk som skulle innta vervet som varaordfører i Bodø, og ikke ringreven Svein Olsen. 

Siden har hun markert seg kraftig i flere saker, blant annet det nedstemte forslaget om å boikotte varer fra okkuperte områder i Palestina, bedre ettervern for rusmisbrukere, og ikke minst i saken om gratis adgang på badeland for utsatte grupper. Engasjementet hennes for de svakeste i samfunnet ga seg blant annet utslag i en sterk appell under verdens overdosedag i fjor

Moxnes er klar på at han er imponert over innsatsen fra partikollegaen.

– Synne har vist for folk at hun både har ryggrad og at hun lytter til folk. Det er viktig på tinget, som i større grad består av politiske broilere. Hun har verken stukket hodet i sanda eller snudd kappa etter vinden, sier han.  

Distriktsopprør

I morgen legger blant andre statsminister Erna Solberg fram regjeringens nordområdestrategi i Stormen bibliotek. 

– Strategien legges fram samtidig som dagens regjering styrer med en politikk som tilgodeser velferdsprofitørene, sentraliserer landet og jobber mot stadig mer privatisering. Det er en brutal politikk de driver med, som vil ramme hardt i nord, sier Bjørbæk. 

– Samtidig ser vi at det er et svært distriktsopprør mot det regjeringen gjør nå. Det er positivt for Rødt. Folk flest reagerer, og det er også noe av bakgrunnen for oppslutningen vår i landsdelen. Vi er tydelige på at vi ønsker at det skal være mulig å både bo og jobbe utenfor Ring 3, sier Bjørnar Moxnes. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.