Andreas Kopland Berger har fått god hjelp fra en lang rekke bidragsytere til plata Siste reis under navnet Jarstein. Selv står han for tekst og musikk, spiller gitar og orgel og har produsert EP-en. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Ramsalt tungrock inspirert av Espolin Johnson

Salt sjø. Frådende bølger. Fortvilelsen i fjeset til en strevende skårunge. Dramatikk og blodslit på havet.

– Jeg har prøvd å skildre opplevelsen til en førstereisgutt som drar på Lofotfisket, med utgangspunkt i bildene til Kaare Espolin Johnson.

Resultatet er blitt en samling på i alt fem låter som forteller den dramatiske historien.

Ned i dypet 

Andreas Kopland Berger er opprinnelig tromsøværing, og gikk musikklinja på videregående. Der begynte interessen for studiojobbing å melde seg. Deretter utdannet han seg til musikklærer. Han flyttet til Godøynes etter at han møtte ektefellen Camilla Slettvoll Berger mens han to lærerutdanningen. Deretter gikk han studiet Komponering for scene, film og TV på Levanger.

Det var da Jarstein ble født.

– Ideen til navnet ligger i jarsteinens natur: Et hardt objekt som drar deg og snøret ned i dypet. Uten jarsteinen kan man ikke trenge gjennom overflata.

Han har bakgrunn fra lovsang-miljøet i Tromsø, og har hatt kirken som sin musikalske boltreplass. Nå er han en del av et musikalsk miljø med base i Godøynes og studioet han og familien har bygd opp i fjøset: Sunflower Studios.

– Det er mitt og konas prosjekt. VI ønsker å skape et miljø som både følger opp musikerne og der vi har god stemning i studio.

Slåss med Jante 

Han har vært flink å heie fram andre, både i rollen som studiotekniker og produsent og som kulturskolelærer i Sørfold.

– Men når det kommer til det jeg selv har komponert, er jeg ikke en av de tøffeste guttene i klassen. Jeg er nok en kunstnersjel og en perfeksjonist, og slåss litt med Jante, sier han med et smil.

Men nå er han klar.

– Jeg er fan av minimalisme, og storheten i det lille. Som bildene til Espolin Johnson. De er laget med enkel teknikk, men har vanvittig mye dybde i seg.

Sier Andreas Kopland Berger, som gjerne vil dra deg ned i sitt musikalske univers.

FAKTA Disse bidrar på EP-en

Lead Vokal: Håkon Anthonsen
Bass: Kristian Ersvik
Trommer: Erlend Edvardsen
Bakvokal & piano på Etterlatt / Cover art: Camilla Slettvoll Berger
Lead Gitar på Sov i Ro: Chris Slettvoll
Hyl, rop og skrik: Marius Korsvik Sommernes
Feskarkor: Jan Tore Varne, Hans Andreas Horntveth Jahnsen, Michael A. T. Johansen, Marius Korsvik Sommernes
Gitar / orgel / tekst / arrangementer / programmering / miksing / mastering: Andreas Kopland Berger

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.